Zorg

In de overgang. Het nut van een opvlieger

Een opvlieger. Een vrouw in de overgang kent het. En haar naasten ook. Plotseling krijgt ze het warm, gaat hevig transpireren, haar gezicht en hals worden rood: een opvlieger. 

Gynaecoloog Marjan van den Berg en haar collega-gynaecologen in het UMCG zien vrouwen van wie het dagelijks leven flink beperkt wordt door hun overgangsklachten. Is die opvlieger ook ergens goed voor? “Totaal niet,” is het duidelijke antwoord.

overgang

Vrouwen krijgen vaak last van opvliegers ( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn)

Maar waarom krijgen vrouwen deze klachten dan?

Opvliegers bij overgang

“Opvliegers of nachtzweten zijn de bekendste symptomen van de overgang”, zegt Van den Berg. “ Ze ontstaan doordat vrouwen een tekort aan oestrogeen krijgen, een hormoon dat door de eitjes in de eierstokken wordt aangemaakt.

Waarom bij vrouwen in de loop van hun leven de eitjes opraken, weten we niet”, zegt ze. “In onze eierstokken zitten als we een foetus van 20 weken zijn, zeven miljoen eitjes. Rond de geboorte zijn daar een miljoen van over en daarna neemt het aantal gestaag verder af.

Rond ons vijftigste levensjaar zijn ze op. Dus stopt ook de oestrogeenproductie. Vroeger gingen we natuurlijk veel eerder dood, maar waarom een vrouwelijke foetus zoveel eitjes heeft en vrouwen op hun 45e, 50ste jaar – nu in de bloei van hun leven – zonder zitten, weten we niet.”

Drie graden omhoog door opvlieger

Tijdens een opvlieger stijgt de temperatuur van een vrouw daadwerkelijk met zo’n 3 graden Celsius. Hoe komt dat? “Iedereen heeft qua temperatuur een nulzone. Dat is de temperatuurszone waarbinnen schommelingen getolereerd worden en niet worden gecorrigeerd.” Schommelingen van 0,4 graden Celsius zijn normaal. Vrouwen met oestrogenentekort hebben een veel smallere en soms afwezige nulzone. Iedere keer dat de lichaamstemperatuur iets stijgt, bijvoorbeeld door een kopje koffie, inspanning of emotie, wordt een opvlieger uitgelokt.

Overgang en klachten

Van alle vrouwen in de overgang heeft een derde nergens last van en kan een derde met de klachten omgaan. Een derde ervaart er echter grote problemen door in het dagelijks leven. De overgang kan heel vervelend en soms zelfs invaliderend zijn, maar is geen ziekte, aldus Van den Berg. Soms hebben opvliegers andere, in zeldzame gevallen zelfs ernstiger oorzaken. Zo kan een paniekaanval een opvlieger veroorzaken, je kunt het krijgen door bijwerking van medicijnen of alcoholgebruik. Maar ook bepaalde zeldzame tumoren hebben opvliegers als symptoom. “De kans dat het iets anders dan de overgang is, is klein, maar het kan. Een opvlieger is in ieder geval altijd een klacht die je serieus moet nemen.”

De opvliegers en het nachtzweten kunnen ook veel psychische klachten veroorzaken. “Door het zweten ’s nachts, kunnen vrouwen slaapproblemen krijgen. Ze raken overdag moe, lusteloos en prikkelbaar. Daardoor kunnen ze soms niet meer goed functioneren in bijvoorbeeld hun werk. Daarnaast kunnen ze vaginale klachten zoals droogheid krijgen en plasproblemen, maar ook botontkalking, een verouderende huid, haaruitval, toename van lichaamsbeharing. Allemaal door het oestrogeentekort.”

Lifestyleadvies en hormonen

Is er iets te doen aan al die overgangsklachten? “Ja. Allereerst zijn er lifestyleadviezen te geven die vaak helpen”, zegt Van den Berg. “Een goede lichamelijke conditie door sporten en bewegen helpt. Niet te veel koffie of alcohol drinken en niet roken. Hobby’s werken vaak ook, waarschijnlijk omdat ze afleiding geven. En vrouwen die laagjes kleding dragen, kunnen nog eens wat uittrekken bij een opvlieger. De warmte moet weg kunnen.”

Als dit allemaal niet helpt en de klachten zijn voor een vrouw zo ernstig dat zij in het dagelijks functioneren beperkt wordt, kan de huisarts of gynaecoloog eventueel hormonale medicatie voorschrijven. “Dan moeten er geen contra-indicaties zijn, zoals een verhoogde kans op borstkanker, trombose en/of hart- en vaatziekten”, legt Van den Berg uit. “Veel vrouwen zijn bang voor hormonen in verband met het veelbesproken risico op borstkanker. Maar met name voor vrouwen onder de 50 jaar is dit risico erg klein. Overgewicht bijvoorbeeld, geeft een veel groter risico op borstkanker. Of vrouwen wel of niet hormonen gaan gebruiken is een afweging die ze met goede informatie van de arts zelf moeten maken.”

(Bron: UMCG, KennisInZicht)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht