Zorg

Hartpatiënten Nederland fel tegen meebetalen aan second opinion

Hartpatiënten Nederland is fel tegen de plannen om de patiënt mee te laten betalen aan een second opinion. Dit plan werd geopperd door de Orde van Medisch Specialisten (OMS). Volgens de Orde kunnen daarmee de steeds maar stijgende zorgkosten gedrukt worden.

second opinionEen patiënt vraagt vaak om een second opinion omdat hij meent dat de behandelaar niet echt luistert. Kortom: omdat de communicatie slecht is. Dan gaat de patiënt liever naar iemand die wel luistert en wel goed kan communiceren.

Second opinion

,,Onze ervaring is dat door een second opinion de patiënt vaak veel serieuzer gehoord wordt en daardoor bijvoorbeeld medicatie wordt aangepast”, zegt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland. ,,Uiteindelijk voelt de patiënt zich beter en heeft minder last van bijvoorbeeld eerdere bijwerkingen.”

,,Ook komt het regelmatig voor dat in eerste instantie een gecompliceerde hartpatiënt als inoperabel wordt beoordeeld, terwijl wij vaak een hartchirurgisch centrum weten te vinden waar de persoon in kwestie met succes behandeld kan worden.”

Onacceptabel

Het opleggen van de verplichting om mee te betalen aan een second opinion betekent uiteindelijk het monddood maken van de minder draagkrachtigen, aldus Hartpatiënten Nederland. Dat is volstrekt onacceptabel.

Hartpatiënten Nederland wil dan ook dat de huidige regeling, waarin een second opinion vergoed wordt in het basispakket, blijft bestaan.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht