Zorg

Eilandjes van Langerhans in beeld gebracht als ‘Google Maps’

Onderzoekers van het UMC Groningen en het Leiden UMC hebben de complete eilandjes van Langerhans in een rat in beeld weten te brengen. Met deze techniek moet het mogelijk zijn op een Google Maps-achtige manier in te zoomen op deze kleine onderdelen van de alvleesklier.

Umcg

De eilandjes van Langerhans produceren insuline. Bij patiënten met diabetes type 1 valt het menselijk afweersysteem deze eilandjes aan, zodat er geen insuline meer wordt aangemaakt door het lichaam. De nieuwe techniek biedt mogelijkheden om per patiënt de werking van de eilandjes te bekijken.

Nanotomie

De onderzoekers hebben deze techniek gebruikt om de nano-anatomie (“nanotomie”) van de eilandjes van Langerhans in een rat in beeld te brengen in de verschillende stadia van diabetes type 1. Zo kan worden ingezoomd in weefsel, cellen, celorganellen en macromoleculen. De data laten zien dat in de bètacellen van ratten met diabetes kleine virusachtige partikels (doorsnee 35 nanometer) voorkomen. De onderzoekers hebben echter aangetoond dat dit opstapeling van glycogeen is, wat veroorzaakt kan worden door verhoogd bloedsuiker tijdens diabetes.Uiteenlopende aspecten tijdens ontwikkeling van diabetes in de enorme datasets kunnen nu verder geanalyseerd worden door onderzoekers wereldwijd via nanotomy. Vervolgonderzoek met gebruikmaking van nanotomie is ook in humane eilandjes van patienten gestart om beter inzicht te krijgen in de oorzaak van type 1 diabetes.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht