Zorg

Artrose steeds beter te behandelen. Wat is artrose?

Artrose – oftewel slijtage van de gewrichten – slaat vroeg of laat toe bij de meeste mensen.  Dat is tegenwoordig vrij goed te verhelpen met een kunstheup of –knie.

artrose

Biomedicus Henk Busscher doet onderzoek naar heupprotheses en orthopedisch chirurg Sjoerd Bulstra van het UMCG behandelt patiënten. Atrose steeds beter te behandelen.

Het overgrote deel van de mensen met artrose is heel blij met een nieuwe heup of knie. Het is een operatie die al enkele tientallen jaren met doorgaans veel succes in vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland wordt gedaan. Toch zijn er een paar problemen.

Infecties

In 2 tot 4 procent van de gevallen ontstaan er infecties. Soms schiet een kunstgewricht uit de kom. En de protheses zijn beperkt houdbaar. Een tweede operatie is veel lastiger dan de eerste.

“Infectie is de nagel aan de doodskist van de prothesemaker en orthopedisch chirurg”, weet Busscher. “Vaak is het een lijdensweg voor de patiënt. De kosten zijn ook enorm want als een prothese ontstoken raakt, moet hij er vaak weer uit. Een nieuwe prothese is dan niet altijd mogelijk. Het kost al snel drie tot vier keer zo veel als een gewone prothese zonder infectie.”

Bacteriën

De infecties ontstaan doordat er aan de buitenkant van de prothese bacteriën gaan plakken. Op elke soort vreemd materiaal in het lichaam ontstaat zo’n laagje ’biofilm’. “Een infectie is daar heel moeilijk te bestrijden. Antibiotica krijgen er weinig greep op.”

De grote vraag is waar die infecties vandaan komen. “Voor een groot deel komt dat doordat er toch niet helemaal schoon wordt gewerkt in het ziekenhuis.”

Tijdens de operatie komen er bijna onvermijdelijk bacteriën mee naar binnen, soms afkomstig van de huid van de patiënt. Die blijven daar in een soort slapende toestand zitten tot de patiënt een keer ziek of moe is en een minder sterke weerstand heeft. Dan slaan ze toe, en dat kan soms jaren later zijn.”

Besmetting kan ook via de bloedbaan ontstaan, zogenoemde hematogene infecties. Via wonden op andere plekken kunnen bacteriën in het bloed komen, en via de bloedbaan bij de prothese terecht komen.

Mikken

Het tweede probleem is het uit de kom schieten van kunstgewrichten die nèt niet goed passen.

“Bij de operatie is het mikken het grootste probleem”, zegt Bulstra.”De chirurg kan wel ’in’ het lichaam kijken, maar het zicht wordt door de omliggende spieren erg beperkt. Het lastige is dat de heup in een driedimensionaal vlak goed moet komen te staan. Chirurgen die veel heupen doen, leren beter mikken. Met moderne computernavigatie, vergelijkbaar met een TomTom, wordt het de chirurg wel wat makkelijker gemaakt goed te mikken.”

 Levensduur

Een goede prothese gaat zeker vijftien jaar mee. Maar veel mensen lopen er nog veel langer mee door. “Uit onderzoek in Scandinavië blijkt dat 90 procent van de protheses de vijftien jaar overleeft”, zegt Bulstra.

Als de heupprothese echt versleten is, of als er complicaties zijn, is een tweede operatie niet meer te vermijden. Zo’n revisieoperatie is veel lastiger dan de eerste. Er is minder stevig bot over, en de prothese hecht minder goed aan het been. “Maar we worden gelukkig steeds beter in revisie- operaties”, weet Bulstra. “We hebben de complicaties die daarbij optreden steeds beter onder de knie.”

Nieuw niet altijd beter

Een nieuwe ontwikkeling is dat soms niet de hele kop van het heupgewricht wordt weggezaagd, maar de bestaande kop een kapje krijgt, een soort fietsbelletje. Er zijn verschillende varianten van die ’resurfacing prothese’. “Een nadeel blijkt dat er toch nogal wat schade ontstaat aan spieren, pezen en de kop zelf”, weet Bulstra. “Daardoor krijg je later vaak een wat stijvere heup.”

Zulke problemen spelen vaak bij nieuwe operatiemethodes, zoals opereren met een kleinere snijwond. Dan heelt die wond wel sneller maar kan de chirurg slechter mikken en de spieren opzij houden. “Een nieuwere techniek hoeft zeker niet altijd beter te zijn.”

Artrose

De oorzaak van gewrichtsslijtage oftewel artrose is niet gewoon ouderdom, meent Bulstra. “Artrose is abnormale afbraak van het kraakbeen en gewricht. Normaal wordt kraakbeen in de loop der jaren dunner en stijver. Maar er blijft normaal gesproken wel kraakbeen over. Bij artrose is het kraakbeen volkomen ter ziele gegaan.”

Trauma

De oorzaak is meestal een ’trauma’. Door sporten, door een ongeluk of ander voorval gaat een stuk van het kraakbeen plotseling stuk. Het normale slijtageproces wordt daardoor versneld. De middelen glucosamine en chondroïtine blijken wel enig effect te hebben tegen artrose.

“Uit proefdieronderzoek en in de paardensport is het aangetoond. Ook bij mensen wel, maar daarbij kan het ook een placebo- effect zijn. Bij dieren kan dat niet spelen, daarom is het wel objectief aangetoond.”

http://youtu.be/hzjje-m0s-o

Glucosamine

Het effect van het slikken van glucosamine is echter behoorlijk verschillend per persoon. Iemand die gezond eet, krijgt voldoende bouwstoffen binnen waarmee het lichaam zelf glucosamine aanmaakt. “Het lijkt erop dat mensen die via hun voeding al voldoende binnen krijgen er minder baat bij hebben”, zegt Bulstra.

“Het is een verademing, mijn kunstheup. Jarenlang had ik steeds heviger pijn in mijn heupgewricht. Op het laatst kon ik nauwelijks meer lopen en ik was bijna in een rolstoel terecht gekomen. De heupoperatie verliep vrij snel en een paar weken later kon ik weer lopen zoals ik jaren niet meer had gedaan. Het voelt nog steeds wat onzeker, ik ben wel eens bang dat de pijn terugkomt. En het is vreemd dat mijn ene been nu een klein beetje langer is dan het andere. Maar dat heb ik er allemaal voor over.”

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dagblad van het Noorden hebben de Medische Publieksacademie opgericht. Met een serie lezingen en artikelen willen ze wetenschappelijke medische kennis vertalen naar een breed publiek.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht