Zorg

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Hulp van de Stop-met-Roken poli.

Roken is, zoals we allemaal wel weten, slecht voor de gezondheid. Maar wie eenmaal begonnen is komt daar moeilijk vanaf. Een klein aantal mensen lukt het om zonder begeleiding te stoppen maar de meeste mensen die willen stoppen hebben daarbij hulp nodig.

roken

Die hulp bieden onder andere de longverpleegkundigen van De Ommelander Ziekenhuis Groep in Winschoten op de Stop-met-Roken poli.

Verslaving

Wat veel mensen niet weten is dat nicotine een van de meestverslavende stoffen is en dat in shag en sigaretten veel toevoegingen zitten, die de gezondheid zeer schaden. Verder wordt iemand niet van de ene op de andere dag een ex-roker.Het is een moeilijk proces, waarin de deelnemer keuzes moet maken en veranderingen in zijn/haar leven moet toelaten. Deze veranderingen leiden uiteindelijk tot een rookvrij en aangenamer leven.

Motivatie om te stoppen met roken

De longverpleegkundigen vertellen dat de mate van motivatie en kennis over wat roken met je doet, de kans op succes bepaalt. Verder kunnen de aangeboden hulpmiddelen net het laatste duwtje in de rug zijn. Hoe sterker iemand zich bewust is van de nadelen van het roken, hoe beter men het besluit kan nemen om te stoppen.

Vaak liggen persoonlijke problemen (verdriet, tegenslag) er aan ten grondslag, dat mensen die een tijdje rookvrij zijn geweest, weer beginnen met roken. ,,Als Stop-met-Roken trainers doen wij ons best om de rokers zo te begeleiden dat zij definitief stoppen met roken. Versterking van de motivatie en het helpen van de roker bij het maken van de juiste keuzes. Een plan op maat, want elke roker stopt op zijn/haar eigen manier”, aldus een medewerker van het ziekenhuis.

Ontwenningsverschijnselen na stoppen met roken

Natuurlijk valt het niet mee . De behoefte om te roken is vaak onbedwingbaar.Wanneer iemand probeert te stoppen dan treden er lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen op.

Bekende verschijnselen zijn:

  • slecht slapen,
  • hoofdpijn
  • prikkelbaarheid.

Dit kunnen redenen zijn waarom maar weinig mensen zonder hulp stoppen en gestopt blijven.

Voordelen stoppen met roken

De longverpleegkundigen merken op dat de voordelen van het niet meer roken, ruimschoots opwegen tegen het blijven roken. De kans op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten, darmkanker en het verergeren van de eventuele aanwezige longziekte zijn enkele voorbeelden. Als longverpleegkundigen weten we uiteraard dat longkanker in 90% van de gevallen het gevolg is van roken of gerookt hebben. Voor mensen met de longziekte COPD geldt stoppen met roken als nummer 1 van de behandeling. Ben je gestopt met roken, dan zul je ook makkelijker je conditie weer op peil kunnen brengen tijdens het sporten.

Deelname en vergoeding

Voorheen werd alleen het begeleidingsprogramma op de Stop-met-Roken poli door de zorgverzekeraar vergoed. Per 1 januari 2013 worden naast het begeleidingsprogramma ook de nicotinevervangers (bijvoorbeeld pleisters) en ondersteunende medicatie vergoed.

Hoe stoppen met roken?

roken

Als rokers zich willen aanmelden bij de Stop-met-Roken poli, dan kunnen zij bij hun huisarts of medisch specialist vragen om een verwijsbrief. Vervolgens roept het secretariaat van de longpoli hen op.

,,Alvorens wij aan de slag gaan met de begeleiding, wordt er longfunctieonderzoek (blaastest) verricht, vindt er een consult plaats bij de longarts en volgt er een intakegesprek bij de longverpleegkundige. Na het intakegesprek start de begeleiding.”

Tijdens de begeleiding wordt er een persoonlijk stopplan gemaakt. De persoonlijke begeleiding duurt in principe een jaar.

Onderwerpen die in het persoonlijk stopplan aan de orde komen zijn

  • rookprofiel,
  • motivatie,
  • ervaringen,
  • barrières van eventuele eerdere stoppogingen
  • reeds gebruikte hulpmiddelen (nicotinevervangers, medicijnen, e.d.).
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht