Zorg

‘Vaccineer meisjes eerder tegen HPV’. Wat is HPV? En kan ik het krijgen?

De leeftijd waarop meisjes gevaccineerd worden tegen het HPV-virus zou omlaag moeten naar 9 jaar. Nu krijgen meisjes een oproep als ze 12 zijn. Dat heeft professor Chris Meijer, lid van de Gezondheidsraad gezegd.

HPV

Foto: NDC Mediagroep/ LC

Volgens Meijer nemen meer meisjes deel aan het vaccinatieprogramma als de leeftijd waarop ze ingeënt worden omlaag gaat. Bij verlaging van de leeftijd hoef je de „moeilijke discussie” over de gevolgen van het virus niet met de meisjes zelf te voeren maar kun je dat met hun ouders doen, zegt hij.

Vaccinatie baarmoederhalskanker

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is sinds vijf jaar onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Ongeveer 60 procent van de meiden maakt hier gebruik van. Meijer pleit ervoor om de verantwoordelijkheid bij de ouders neer te leggen.

“Als je die vaccinatie eerder doet, hoef je de hele discussie die je nu moet voeren met meisjes die beginnen met seksualiteit en nadenken over de gevolgen van het virus, niet te voeren. Dat kun je voorkomen door de discussie met de ouders te voeren net zoals je dat nu doet met bijvoorbeeld tetanus, polio of mazelen”.

Over de langdurige gevolgen van de vaccinatie bestaan veel twijfels, maar volgens Meijer is dat onterecht. “Er is uitgebreid onderzoek geweest onder duizenden mensen in verschillende landen. Je kunt nooit iets uitsluiten. Maar het percentage bijwerkingen dat je hebt bij vaccinaties is niet anders bij dit vaccin dan bij een ander vaccin”.

Alles over HPV

Het RIVM zette de volgende vragen en antwoorden over HPV op papier

1. Wat is HPV?

HPV is de afkorting van ‘humaan papillomavirus’. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn veel soorten HPV’s. De meeste soorten zijn absoluut niet gevaarlijk, maar een paar soorten wel. Deze soorten HPV kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-soorten 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk. Zij zijn verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

2. Is HPV een seksueel overdraagbare aandoening (soa)?

Nee, HPV is een virus, geen aandoening. HPV wordt wel via seks overgedragen. Bijna altijd wordt het door het eigen lichaam opgeruimd.

3. Wat is hr-HPV?

Hr-HPV betekent ‘hoogrisico-HPV’. Een hr-HPV is een HPV-soort die baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Daarvan zijn er 15. Daarnaast zijn er ruim 85 HPV-soorten die géén baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Die noemen we laagrisico-HPV’s (lr-HPV). Zij kunnen wratten op handen en voeten veroorzaken.

4. Kan ik ook andere ziektes krijgen van HPV?

Ja. De gevaarlijke soorten HPV zorgen ook voor andere kankers. Bijvoorbeeld van de vagina, schaamlippen en anus.

5. Wat merk ik ervan als ik besmet ben met HPV?

U merkt het niet als u besmet bent met HPV. U krijgt geen duidelijke klachten. Er zijn wel klachten bij baarmoederhalskanker.

Zie: Welke klachten horen bij baarmoederhalskanker?

6. Hoe raak ik besmet met HPV? Kan ik dat voorkomen?

U krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus zit op en rond de penis of de vagina. Tijdens vrijen kan het virus ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.
U kunt niet voorkomen dat u besmet raakt. U kunt de kans wel een stuk kleiner maken door een condoom te gebruiken. De kans dat u besmet raakt bij het vrijen is dan 70% kleiner.

7. Ik heb altijd condooms gebruikt. Kan ik toch besmet raken?

De kans dat u besmet raakt is 70% kleiner als u altijd een condoom gebruikt. Condooms kunnen dus veel besmettingen voorkomen. Maar ook als u altijd een condoom gebruikt, kunt u nog besmet raken. Dat komt doordat het virus in en rond de vagina zit, en op en rond de penis. Tijdens het vrijen kan het virus ook op andere plekken komen, bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.

8. Hoe raak ik HPV kwijt?

Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Dat gebeurt bij 95 van de 100 vrouwen die besmet zijn. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is.  Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. Dit gebeurt bij 5 van de 100 vrouwen die besmet zijn. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

9. Zijn er medicijnen tegen HPV?

Nee. Uw lichaam moet het virus zelf opruimen.

10. Hoe vaak komt een HPV-besmetting voor?

Heel vaak. Ongeveer 8 van de 10 vrouwen raken in hun leven een keer besmet met een HPV dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. In Nederland zijn de volgende cijfers bekend:

HPV

 

11. Hoe kan ik voorkomen dat ik lang besmet blijf met het HPV?

U kunt niet echt voorkomen dat u lang besmet blijft. Soms kan het lichaam het virus niet goed opruimen. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit zo is. We weten wel dat u meer kans heeft om lang besmet te blijven als u rookt. Maar ook als u bepaalde medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld tegen eenhiv-infectie of na een orgaantransplantatie. Roken en bepaalde medicijnen verzwakken namelijk uw afweer. Dan kan uw lichaam het virus minder goed opruimen.

12. Kan mijn partner mij besmetten?

Als een van u beiden besmet is, kan hij of zij de ander besmetten. De kans op besmetting ligt boven de 50%. U en uw partner merken waarschijnlijk niets van de besmetting.

13. Ik ben lesbisch. Kan ik dan ook besmet raken?

Ja, ook als u lesbisch bent, kunt u besmet raken met het HPV. U krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus zit in en rond de vagina, maar kan tijdens het vrijen ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond. De kans dat een lesbische vrouw besmet raakt met HPV is kleiner dan de kans dat een heterovrouw besmet raakt. Het is onbekend hoeveel kleiner de kans op besmetting is.

14. Mijn partner is besneden. Kan ik dan ook besmet raken?

Ja, ook als uw partner besneden is, kunt u besmet raken met het HPV. De kans op besmetting is waarschijnlijk wel kleiner. Het is onbekend hoeveel kleiner de kans op besmetting is. Baarmoederhalskanker komt in ieder geval minder vaak voor bij vrouwen met een besneden partner.

15. Ik heb een soa gehad. Raak ik nu sneller besmet met HPV?

Nee, er zijn geen aanwijzingen dat u sneller besmet raakt na een soa.

16. Waardoor loop ik meer risico om besmet te raken met HPV?

Het virus is erg besmettelijk. Hierdoor raakt 8 van de 10 vrouwen een keer besmet. U loopt meer risico om besmet te raken met HPV:

  • als u of uw partner met veel verschillende partners vrijt
  • als u vaak vrijt zonder condoom.

17. Ik heb bijna nooit seks gehad. Kan ik besmet zijn geraakt?

Ja, het virus is erg besmettelijk. Als u één keer gevreeën heeft zonder condoom met iemand die besmet was, heeft u 50% kans dat u ook besmet bent geraakt. Als u een condoom heeft gebruikt, is de kans kleiner. Maar ook dan kunt u besmet zijn geraakt. Het virus zit op en rond de penis of de vagina. Tijdens het vrijen kan het ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond.

18. Als mijn lichaam het virus heeft opgeruimd, ben ik het virus dan echt helemaal kwijt?

Dat weten we niet helemaal zeker. Wetenschappers doen daar nu onderzoek naar. Ze onderzoeken of er een beetje van het virus in het lichaam blijft, of dat het helemaal verdwijnt. Als er iets van het virus in het lichaam achterblijft, is dat zó weinig dat u niemand kunt besmetten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht