Zorg

Huidkanker. Welke vormen zijn er? En hoe werkt het op de huidkankerpolikliniek?

Met het afwerpen van de winterkleren neemt de aandacht voor vlekken op de huid toe. Huidkanker?

Dermatoloog Rob Blanken van het MCL in Harlingen kent het verschijnsel. ,,Mensen bekijken hun lichaam beter tegen de tijd dat het badpak aan moet. En dan blijkt er ineens een moedervlek te zijn veranderd, of is er een andere plek verschenen.’’ Volgens de in huidkanker gespecialiseerde huidarts hoeft dat nog geen reden tot paniek te zijn.

huidkankerHoe ontstaat huidkanker?

Bijna alle huidkanker is terug te leiden tot huidschade door zonnestraling. Soms door cumulatieve schade, soms door verbranding op jeugdige leeftijd. In ruim 80 procent van de gevallen gaat het om een basaalcelcarcinoom, soms om een plaveiselcelcarcinoom of melanoom.

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die meestal relatief eenvoudig kan worden verwijderd en bovendien nooit uitzaait. Veelal kan in het dichtstbijzijnde ziekenhuis de dermatoloog deze tumor wegsnijden.

Soms zit het evenwel op een plek, die moeilijk behandelbaar is, zoals in de ooghoek, op de neuspunt of direct naast de neusvleugel.

Wat is een plaveiselcarcinoom?

Er zijn ook ernstiger huidtumoren, te beginnen met het plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm betreft 10 tot 15 procent van de huidkankerpatiënten. Het is meestal ook geen dodelijke vorm, maar de kans op uitzaaiingen neemt wel toe naarmate het gezwel groter wordt.

Wat is een melanoom?

De meest ernstige vorm van huidkanker is de kwaadaardigemoedervlek oftewel het melanoom. Deze vorm van huidkanker kan bij niet tijdig ingrijpen tot een dodelijke afloop leiden. Bij vroegtijdige ontdekking is behandeling echter goed mogelijk en kan uitzaaiing naar lymfeklieren en andere organen worden voorkomen. De overlevingskans voor alle melanoompatiënten ligt rond de 80 procent.

Huidkankerpoli

Voor ingewikkelde gevallen van huidkanker is in het MCL de Huidkankerpolikliniek in het leven geroepen. Patiënten met ingewikkelde problematiek worden hier eerst gezien door de dermatoloog en aansluitend besproken met een team van verschillende artsen.

Blanken: ,,Voor deze patiënten geeft een interdisciplinaire aanpak, van onder anderen huidarts, plastisch chirurg, kaakchirurg, KNO-arts, oogarts, radioloog en internist-oncoloog, de grootste kans op genezing. Door samen te werken kunnen we kiezen voor een aanpak die effectief is, de patiënt zo weinig mogelijk belast en cosmetisch het beste resultaat geeft.’’ De behandeling van huidkanker is meestal relatief eenvoudig.

,,Ik wil beslist niet oproepen alle huidkankerpatiënten naar Leeuwarden door te sturen. In de meeste gevallen kunnen huidartsen prima de behandeling in het eigen ziekenhuis uitvoeren. Maar voor ingewikkelder gevallen is de Huidkankerpolikliniek en de daarmee samenhangende multidisciplinaire aanpak een extra dienst, die waardevol kan zijn.’’
http://youtu.be/pc5q63imDQw

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht