Zorg

Hoe verzorg ik een melkgebit goed? Wanneer moet een kind voor het eerst naar de tandarts

Voorafgaand aan het blijvend gebit, krijgt een kind eerst een melkgebit.  Omdat een slechte verzorging van het melkgebit ook het blijvend gebit kan beïnvloeden, dient ook het melkgebit goed verzorgd te worden. Hoe verzorg je een melkgebit goed?

Het melkgeit (Foto: NDC Mediagroep)

Het melkgebit (Foto: NDC Mediagroep)

De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschilt per kind. Gemiddeld genomen krijgt een kind zijn eerste melktandjes tussen de 6 en 9 maanden. Meestal komen eerst de onderste snijtanden door, vervolgens de twee middelste bovensnijtanden en daarna de tanden aan weerszijden daarvan.

U kunt zelf voelen of uw kind bezig is tandjes te krijgen. Een harde bobbel in het tandvlees duidt veelal op een doorkomende tand.

Pijn bij doorkomen van de melktanden

De meeste baby’s worden onrustig en huilerig als de eerste melktanden doorbreken. Daarnaast kan het zijn dat uw baby slecht slaapt en kan hij zelfs een beetje koorts krijgen of veranderde ontlasting. Dit verdwijnt weer zodra het tandje is doorgekomen. U kunt de pijn iets verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorkomende tand te masseren. Ook zijn er geneesmiddelen die het tandvlees iets verdoven waardoor de pijn vermindert. Vraag uw tandarts om advies.

Hoe verzorg ik een melkgebit?

U begint met het poetsen van de tanden vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Tot 2 jaar kunt u het gebit éénmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag. Dit kunt u het beste doen door zelf achter uw kind te gaan staan en zijn hoofd op uw hand te laten rusten. De allerkleinsten kunnen het best liggend op de commode gepoetst worden. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren en doe daar een klein bolletje tandpasta op. Maak zachte, masserende bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees.

Als uw kind ouder wordt, kunt u uw kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden.

Gebruik fluoride bij melkgebit

Tandenpoetsen (foto: NDC Mediagroep)

Tandenpoetsen (foto: NDC Mediagroep)

Fluoride maakt tanden sterker en het voorkomt dat gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. In de meeste tandpasta’s zit daarom fluoride. Tandenpoetsen wordt momenteel gezien als de beste manier om fluoride toe te passen. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktandjes krijgen is het daarom belangrijk dat met fluoridetandpasta, afgestemd op de leeftijd van uw kind, wordt gepoetst.

Voor het eerst met uw kind naar de tandarts

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar voorkomt ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om uw kind al vóór de tweede verjaardag mee te nemen naar de tandarts. U kunt uw kind meenemen tijdens uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Eten en het melkgebit

Hoe verzorg ik een melkgebit (Foto: NDC Mediagroep)

Hoe verzorg ik een melkgebit (Foto: NDC Mediagroep)

Als u borstvoeding geeft, kunt u dat op de reguliere manier blijven doen. Als u geen borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat de voedingsproducten zo min mogelijk suiker bevatten. Bij voorkeur worden eet-/drinkmomenten bij kinderen geconcentreerd in maximaal 5-7 momenten per dag. ’s Nachts is een zuigfles met zoete producten af te raden. Geef hooguit een flesje met water mee naar bed. Geef uw kind na het tandenpoetsen ’s avonds niets zoets meer te eten of drinken.

Duimzuigen met het melkgebit

Duimen kan echter wel scheefstand aan het blijvend gebit veroorzaken ( Foto: NDC Mediagroep)

Duimen kan echter wel scheefstand aan het blijvend gebit veroorzaken ( Foto: NDC Mediagroep)

 

 

 

 

 

 

 

Duimen is niet slecht voor het melkgebit. Duimen kan echter wel scheefstand aan het blijvend gebit veroorzaken. Daarom is het van belang dat uw kind het duimen tijdig afleert. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door gelijk vanaf het begin een speen te geven.

De gevolgen van duimen en/ of speengebruik zijn gelijk maar het voordeel van de speen is gelegen in het feit dat deze over het algemeen makkelijker af te leren is. Bovengenoemde mondgewoonten dienen bij voorkeur voor het tweede jaar te zijn afgeleerd en in elk geval voor het vierde levensjaar.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht