Zorg

Nieuw coronavirus, Mers, gaat waarschijnlijk over van mens op mens

Het nieuwe mogelijk dodelijke coronavirus dat in het Midden-Oosten is opgedoken, lijkt eenvoudig van mens op mens over te gaan.

Hier heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag in de Saudische hoofdstad Riyad voor gewaarschuwd. De WHO maakt zich zorgen over steeds meer aanwijzingen voor de theorie het virus overgaat van mens op mens bij contact  van dichtbij.

coronavirus

Het coronavirus. Foto AFP

Op 8 mei waren er 31 patiënten bekend die besmet waren met het nieuwe coronavirus, afgekort tot nCoV. Op dit moment zijn er 18 aan bezweken. Volgens het Rijksinstutuut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat op zijn site de ontwikkelingen bijhoudt, is de infectie in bijna alle gevallen opgelopen in het Midden-Oosten.

Luchtwegklachten

De Franse autoriteiten meldden op woensdag 8 mei een patiënt in Frankrijk, deze was in de Verenigde Arabische Emiraten geweest. Daar is hij vermoedelijk besmet geraakt. Eerder waren er al patiënten in Engeland en Duitsland. Het nieuwe virus veroorzaakt zeer ernstige luchtwegklachten. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen.

Sars

Dit nieuwe virus is net als eerder het Chinese SARS, een afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome (ernstig acuut ademhalingssyndroom), een coronavirus genoemd. Het zou ook afkomstig zijn van dieren. In 2003 bezweken er achthonderd mensen aan SARS in oostelijk Azië.

Mers

Eind mei kreeg het nieuwe virus een naam, Mers.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht