Beweging

Het nut van therapeutisch paardrijden. Het rijden verveelt nooit en is toch heel goed voor motoriek

Voor het eerst wordt onderzocht of paardrijden als therapie zinvol is bij kinderen met een motorische handicap.

therapie paarden

Foto: LC/ Jan de Vries

Eigenlijk weten ze het al lang, zegt beleidsmedewerker Heleen Reinders van Revalidatie Friesland: paardrijden stimuleert de spieren waardoor kinderen beter bewegen. ,,Het is mooi dat naar deze vorm van therapie eindelijk eens wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.’’

Observatie motoriek

Zes kinderen, leerlingen van de school Lyndenstein en in behandeling bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag, worden de komende zes weken door bezoekster Baudina Visser geobserveerd tijdens de therapeutische paardrijles in manege Onder de Linde.

Vooraf is de motoriek van de ruitertjes getest, zodat vast staat hoe groot de mate van spasticiteit is. Over zes weken wordt na twaalf rijlessen opnieuw gemeten hoe het met de spierkracht is. ,,Het lijkt alsof de kinderen een uurtje hobbelen, maar het is voor hen een intensieve oefening’’, weet Visser, die tevens fysiotherapeute is.

Reinders en Visser verwachten dat paardrijden een positief effect heeft op de spieren. ,,Tijdens het rijden worden zowel de rug als de buikspieren getraind’’, zegt de onderzoekster. Zij registreert onder meer of in de komende weken de zit en de houding van de ruitertjes verbetert.

motoriek

Meerwaarde paardrijden

Geduldig staat Sander de Groot uit Leeuwarden bij de lift te wachten tot hij op de Haflinger Asterix mag. Sander rijdt wel vaker paard, zegt hij. Hij mag zelfs even in draf om de andere kinderen te laten zien wat dat is. ,,Natuurlijk is paardrijden veel leuker dan therapie’’, vindt hij.

En dat is juist de meerwaarde van paardrijden, zeggen Visser en Reinders. ,,Deze kinderen moeten vaak veel en lang allerlei therapie ondergaan. Dat gaat op den duur wel eens vervelen. Maar paardrijden verveelt nooit en is toch heel goed voor ze.’’

Proefkonijn

De kinderen hebben er nu dan ook geen flauw benul van dat ze dienen als proefkonijn en daarom de eerste lessen op een zadel zonder stijgbeugels moeten rijden. Zo worden ze gedwongen voortdurend zelf hun balans te zoeken. Dreigt een kind er toch af te glijden, dan wordt het tegengehouden door de vrijwilliger die ernaast loopt en de pony vasthoudt.

Verbeterde motoriek

Tim Brink uit Buitenpost geniet zichtbaar van de rijles, verzorgd door instructrice Wendy Molenaar. Tijdens het half uurtje op de pony Sarina heeft hij voortdurend een glimlach op zijn gezicht. Zijn moeder Marrit Kampen staat langs de kant te kijken. Tim kan niet praten en beweegt moeizaam. Zijn moeder heeft niet de illusie dat haar zoon beter zal gaan lopen. ,,Maar ik merk wel verschil als hij heeft gereden. Hij gaat beter bewegen.’’

Nog niet eerder werd er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar therapeutisch paardrijden. Het negen maanden durende onderzoek staat onder leiding van hoogleraar ontwikkelingsneurologie Mijna Hadders van het Universitair Medisch Centrum Groningen en kost €31.000. Reinders en Visser hopen dat het leidt tot een veel uitgebreider onderzoek. ,,We zouden het het liefst veel breder willen opzetten, maar daar hangt een prijskaartje van €250.000 aan’’, weet Reinders.
Auteur: Elisabeth Post, redacteur Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht