Well-being

Bang voor onweer. Therapie kan uitkomst bieden om fobie te bezweren

Warm weer, drukkend, met onweer voorspeld voor het einde van de middag.Tot drie jaar geleden een nachtmerrie voor Chantal Blom. Ze leed aan een fobie voor onweer. 

fobie

 

Op zo’n dag kreeg Chantal Blom ’s ochtends al buikpijn en was ze de hele dag van slag. “Ik zat constant op buienradar te kijken, is het er al, is het nog ver weg, wordt het hevig? Als ik ergens naar toe zou gaan, een festival bijvoorbeeld, of een eindje fietsen, dan zag ik daar vanaf. Ik was ziek van de zenuwen.”

Kwam het tot een onweersbui, dan gingen in haar huis alle lichten en de tv aan, werd echtgenoot wakker gemaakt, of mochten de kinderen niet meer in bad. “Ik had wel eens gehoord dat de bliksem via de waterleiding kon gaan. Die kans is verwaarloosbaar klein, maar ik vond het doodeng.”

Therapie voor fobie

Toen de klachten steeds erger werden, besloot ze in therapie te gaan. “Ik wilde de angst niet overbrengen op mijn kinderen. Het werd obsessief. Ik zat mezelf gewoon gek te maken.”

Fobie

Blom is niet de enige met extreme angst voor onweer. Naar schatting 1 tot 1,5 procent van de bevolking is er fobisch voor, dat zijn zo’n 200.000 tot 250.000 mensen. Een klein deel van hen besluit iets te doen en laat zich ervoor behandelen.

Het angstbehandelcentrum IPZO krijgt jaarlijks zo’n tien personen met een onweerfobie over de vloer. Soms worden mensen extreem angstig omdat ze een inslag hebben meegemaakt, anderen raken in paniek omdat ze bijvoorbeeld als kind ’besmet’ zijn geraakt door bange personen in hun omgeving. Ook kan angst voor harde geluiden een fobie in de hand werken.

Invloed van fobie

“Extreme angst voor onweer is heel beperkend voor je doen en laten, zeker in de zomer, als het relatief vaak onweert”, zegt hoofdbehandelaar Jan van den Berg. “Het kan je dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Naast de acute stress tijdens een bui, zijn mensen op die dagen hyperalert en kunnen ze niet tot rust komen.” Sommige mensen breekt het angstzweet al uit als onweer alleen maar ter sprake komt, is zijn ervaring.

Fobie en verslaving

Continu kijken op buienradar, zoals Blom deed, is een ’verslaving’ die Van den Berg vaker tegenkomt. Ander gedrag dat zich kan voordoen, is bijvoorbeeld het in paniek verstoppen in een ruimte zonder ramen, onder een bed kruipen of in een auto gaan zitten, de bovenste verdieping van een huis vermijden, kinderen uit bed halen en met ’vluchtkleding’ kleden.

Schaamte

fobie

Volgens de therapeut schamen velen zich voor hun bangheid. “Onweer wordt toch gezien als iets waar kleine kinderen bang voor zijn, waar je overeen moet groeien. Iets als hoogtevrees wordt makkelijker geaccepteerd.”

Therapie voor onweerfobie

Gemiddeld kost het acht tot twaalf sessies om de angst te bezweren. Hoe de behandeling precies verloopt, hangt deels af van de oorsprong van de kwaal, zegt Van den Berg. Is de angst ontstaan door een traumatische gebeurtenis, dan is het ’neutraal’ maken van de herinnering de eerste stap. Bij een fobie voor harde donderslagen, wordt de patiënt geconfronteerd met knallen. “Soms vragen we mensen geregeld thuis een cd op te zetten met het geluid van donder, zodat ze er aan gewend raken.” Ook bij angst voor bliksem wordt de confrontatie gezocht. Niet wegkijken, maar juist wennen aan de flits is het devies.

Verder wordt cursisten geleerd weer controle over hun lichaam te krijgen. “Vluchten bij gevaar is op zich een goede reactie, maar het moet wel functioneel zijn. Anders wordt het ongezond.” Prima om tijdens een bui te schuilen, maar je hoeft er niet voor onder de tafel te kruipen.

Onweerexpert

Soms is het nuttig om een angstpatiënt te laten praten met een onweerexpert. “Die kan dan allerlei feitelijke vragen beantwoorden, waardoor de angst ook kan verminderen.”

Bij Chantal Blom waren vier sessies voldoende om haar angst onder controle te brengen. “Mijn therapeut hielp mij mijn angst te onderzoeken en te relativeren. Deels waren het ireële angsten, bijvoorbeeld voor een vuurbal in huis. Maar die kans is natuurlijk minimaal. Ook hield ik in een schrift bij hoe lang een onweersbui eigenlijk duurt. Dat bleek vaak hooguit een kwartiertje te zijn. Die wetenschap heeft mij veel rust gebracht.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht