Zorg

Therapie voor zwangere vrouwen en bekkenbodemklachten

Bij een zwangerschap en een bevalling komt veel kijken. Zo ontstaan er kwaaltjes waaronder soms bekkenklachten. Hoe voorkom je problemen met je bekken en hoe los je de problemen op na de bevalling.

Bekken
Bij de Asser Fysiotherapie Praktijk in Assen werken twaalf medewerkers. Dat zijn vooral fysiotherapeuten en ook manueel therapeuten.Eeb daarvan is Anneke Stoker. Zij behandelt veel zwangere vrouwen. “Wij hebben allemaal onze eigen specialisatie”, zegt fysiotherapeut Anneke Stoker. “Ik ben bijvoorbeeld gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten.”

Begeleiding zwangere vrouwen

Stoker ziet jaarlijks ongeveer veertig zwangere vrouwen. “We bieden individuele fysiotherapeutische begeleiding voor zwangeren met klachten aan het bekken, bekkenbodem of de rug. Daarbij passen we ook echografie toe om in kaart te brengen hoe het gesteld is met de werking van de bekkenbodemspieren, de rug- en buikspieren. Op basis daarvan kunnen we een gericht behandelplan maken. Met behulp van dit echografisch onderzoek kan ik vrouwen duidelijk laten zien hoe ze de spieren goed kunnen aanspannen of juist ontspannen.”

Bekkeninstabiliteit

Ongeveer vijftig procent van de vrouwen wordt volgens Stoker door verloskundigen naar AFP doorverwezen, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van bekkeninstabiliteit en pijn- of incontinentieklachten. “Ik begin eerst met kijken naar de stand van het bekken. Als een of meerdere bekkengewrichten verkeerd staan, ga ik door middel vanmobilisatietechnieken proberen te zorgen dat de gewrichten in de goede stand blijven.”

De zwangere vrouwen krijgen ook gerichte oefenopdrachten mee naar huis, zodat het bekken in de juiste stand blijft. Ze volgen daarna meestal de zogeheten Zwanger Fit cursussen die door de Nederlandse vereniging voor fysiotherapeuten is ontwikkeld. Aan die cursus doen ook zwangeren mee die klachten willen voorkomen. De cursus bestaat uit tien lessen van een uur.

Themabijeenkomsten

Daarnaast heeft AFP nog themabijeenkomsten die bedoeld zijn als voorbereiding op de bevalling. Er is een bijeenkomst voor de vrouw en de partner en er zijn lessen waarin ontspanningstechnieken of ademhalingsoefeningenworden gedaan. “We besteden ook aandacht aan preventie van het ontstaan van voorkeurshoudingen bij de baby. Het is belangrijk om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen.”

Anneke Stoker vertelt dat AFP ook cursussen heeft voor vrouwen die na de bevalling nog lichamelijke klachten hebben. “Het is dan een groot voordeel dat we een praktijk hebben met veel specialisten. Een pas bevallen vrouw met hardnekkige rugklachten kan veel baat hebben bij de combinatie van hulp van de fysiotherapeut, de bekkenbodemtherapeut, de echografist en de manueel therapeut.”

Conditie verbeteren na de bevalling

Er is volgens Stoker ook een flinke groep vrouwen die vanaf zes weken na de bevalling meedoet aan fitnesslessen Fysio Lady. Ze krijgen altijd eerst een individueel gesprek met de fysiotherapeut en bekkenbodemtherapeut. “Doel van deze lessen is omhet lichaam en de conditie van de vrouw weer verantwoord op peil te brengen. Het is een mooie tussenstap naar het oppakken van sport.” Een aantal vrouwen stopt met sporten na de geboorte van de kinderen. Ze willen weer beginnen als de kinderen naar school gaan. “Het is beter om zo snel mogelijk na de bevalling de draad weer op te pakken.

Jonge moeders doen er verstandig aanweer te gaan trainen als het lichaam enigszins is hersteld van de bevalling. Dat helpt om de lichamelijke en mentale belastbaarheid te verbeteren.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht