Zorg

Artrose niet alleen bij overgewicht

Artrose (slijtage van gewrichten) komt niet alleen door overgewicht, maar ook door een stofje dat aangemaakt wordt door vetweefsel.
Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Promovendus Erlangga Yusuf onderzocht hoe artrose, in het bijzonder die aan de handen, ontstond.

Artrose niet alleen bij overgewicht

artrose

Gewicht niet alleen grote boosdoener bij artrose ( bron Youtube)

„Bij artrose aan de knie en heup drukken er veel kilo’s op de gewrichten, vooral bij mensen die te zwaar zijn. Tijdens het lopen vangen die lichaamsdelen klappen op van 6 tot 7 keer het lichaamsgewicht. Dit veroorzaakt logischerwijze slijtage. Maar hoe kan het dan dat sommige mensen artrose aan hun handen hebben? We lopen toch niet op onze handen?”, vroeg de onderzoeker zich af.

Artrose aan de handen

artrose

 

 

 

 

 

 

 

Hij ontdekte dat artrose aan de handen komt door een gebrek aan zogeheten adiponectine, een stofje dat ontstaat uit vetweefsel en beschermt tegen slijtage. Het komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht, remt de afbraak van kraakbeen en stimuleert juist de vorming ervan.
Yusuf: „Bij dikke mensen maakt het lichaam daar eerst heel veel van aan, maar na een tijdje niet meer. Daardoor ontstaat artrose en verergert het sneller.” Hoe minder adiponectine mensen hebben, hoe erger hun artrose zes jaar later is.

Gewicht speelt rol bij knie en heup

Bij artrose aan de handen is het stofje overduidelijk de boosdoener. „Maar bij knie-en heupslijtage spelen de kilo’s nog steeds de belangrijkste rol”, concludeert Yusuf. Desondanks zou het beïnvloeden van de hoeveelheid adiponectine een goede behandeling van artrose kunnen zijn.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht