Zorg

Zonnen zorgt voor huidkankerepidemie. Wat is de oorzaak van huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende kanker. De ziekte neemt hand over hand toe. Het is een epidemie; huidkanker treft een op de zes Nederlanders. De meeste huidkankertypen zijn vervelend, maar niet dodelijk.

Oorzaken van huidkanker?

Zonlicht, veroudering en roken zijn de oorzaken van huidkanker. De generatie die nu 65 jaar wordt, heeft in de loop van het leven veel zonvakanties meegemaakt. “Dat oude zonlicht blijft in het geheugen van de huid gegrift”, zegt dermatoloog professor Marcel Jonkman. “Het lastige is dat mensen het pas na vele tientallen jaren merken, als er weer een keer te veel zonlicht op is geweest.”

Hoe huidkanker behandelen?

basaal1

De meeste plekjes huidkanker zijn prima te behandelen. In driekwart van de gevallen is het een zogeheten basaalcelcarcinoom. Dat is een tumor die niet uitzaait, maar zich wel langzamerhand via de huid het lichaam invreet. Het plekje kan gewoon worden weggesneden, bevroren met stikstof of met speciale zalf worden ingesmeerd.

Zo’n vijftien procent van de huidkanker is een zogeheten plaveiselcelcarcinoom. Dat kan wel voor uitzaaiingen zorgen, maar is in het ziekenhuis toch goed weg te krijgen. Het gemeenst zijn de melanomen, zo’n tien procent van de huidkankertypen.

Melanomen

Melanomen zijn meestal ontaarde moedervlekken, tumors die op agressieve manier kunnen uitzaaien. Maar ze kunnen ook goedaardig zijn.
Het beoordelen van huidkankerplekjes is lastig, ook voor gespecialiseerde huidartsen ofwel dermatologen. Een hulpmiddel is de dermatoscoop, een speciale loep waarmee je door de bovenste huidlagen kan kijken. Omdat het aantal mensen met verdachte plekjes op de huid zo sterk toeneemt, kunnen dermatologen het niet meer alleen aan. In het UMCG is een onderzoek bezig of huisartsen na een speciale cursus ook zelf plekjes op de huid kunnen beoordelen en behandelen.

Afwijkende moedervlek

“Een afwijkende moedervlek is altijd moeilijk in te schatten. Daarom snij je soms iets weg wat bij nader inzien wél goed was”, zegt dermatoloog dr. Jaap Leeman. “Die afweging maken we dus ook het probleem van de patiënt zelf.Wilt u het risico van een litteken of zekerheid dat mogelijke kanker weg is?”
Zekerheid is er pas in het laboratorium, als het huidplekje is weggesneden en onder de microscoop gaat. Als de moedervlek dan toch echt huidkanker blijkt te zijn, is het de vraag hoe lang je moet blijven controleren. “Niet, dus”, zegt Leeman. “Dat doen we standaard niet. Het kan altijd terugkomen, ook ergens anders, maar de meeste mensen ontdekken dat zelf.

Uitzaaiingen

Zo zijn er ook richtlijnen over hoeveel er rond het verdachte plekje wordt weggesneden. Bij een melanoom en plaveiselcelcarcinoom van een bepaalde dikte, is het ook zaak de lymfeklieren te checken op uitzaaiingen. Maar soms blijven die uitzaaiingen tientallen jaren rustig. En aan de andere kant kan de kanker soms ook uitzaaien via de bloedbaan en is het helemaal ongewis waar de ziekte zich openbaart. “Wat levert het me op als ik weet dat er iets zit, zonder dat duidelijk is wat de gevolgen zijn?”

Maar er zijn nieuwe middelen die een uitgezaaid melanoom kunnen afremmen.“Moeten we mensen dan niet toch gaan scannen en controleren?”

Zonnebaden

huidkanker

Zonlicht is gezond, een beetje zonnebaden kan doorgaans geen kwaad. “De zon geeft energie en welbevinden, we hebben allemaal zonlicht nodig”, zegt dermatoloog Marcel Jonkman. “In de winter krijgt de Nederlander eigenlijk niet genoeg zonlicht en zou je vitamine D moeten slikken. Ook hebben we de zon mentaal nodig, tegen depressie.”

Echter, de Noord-Europese blanke huid is niet geschikt voor veel zon. “Als je van jongs af op de zonnebank ligt, krijgen de huidcellen een tik”, weet Jonkman. Midden op de dag zonnen, zo tussen twaalf en drie uur, is ook niet verstandig. “Of gebruik in elk geval een zonnebrandcrème met minstens factor 25. Gewone dagcrème heeft dat vaak al.”

Fotodynamisch

Er zijn behalve snijden en bevriezen met stikstof ook enkele andere behandelingen, vooral voor plekjes die nog geen huidkanker zijn maar het wel kunnen worden. Zo is er een fotodynamische therapie, waarbij door een zalf in een uur of vier de slechte cellen in een stukje huid gevoelig worden voor licht. Door het licht gaan de slechte cellen dood. Het is nogal pijnlijk en moet soms een keer herhaald worden, maar geeft bijna geen littekens.

Zo is er ook zalf met cytostatica, oftewel chemo, die alleen de cellen doodt die sneller groeien dan andere. Doordat huidkanker vaak langzaam groeit, moet dat langdurig worden gebruikt. Er bestaat ook zalf die het afweersysteem ter plekke stimuleert.

Wanneer naar dokter?

Het is verstandig een dokter te laten kijken naar een plekje op de huid dat:

  • asymmetrisch is;
  • een verkleurd of onregelmatig randje heeft;
  • drie of meer kleuren heeft;
  • groter dan vijf millimeter is, bij een moedervlek.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht