Zorg

Spataderen in de onderbuik: lastig maar behandelbaar

Spataderen kunnen ook in de onderbuik zitten. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft zich toegelegd op de behandeling ervan.

Een naar, soms pijnlijk drukkend gevoel in het bekken. Een zesde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van buikpijn. Dat kan door darmproblemen of de vrouwenziekte endometriose komen.

Spataderen in de onderbuik

Maar als de klacht langer dan een half jaar aanhoudt én de vrouw spataderen in het bovenbeen heeft, dan is er een kans dat het om het pelvic congestion syndrome gaat: spataderen in de onderbuik.

Buikspataderen

Chirurg Harry Voesten (links) en radioloog Jeroen Affourtit tonen hoe door het slangetje de coil wordt geplaatst. Op de achtergrond verpleegkundig specialisten Judith Mans (links) en Swopkje de Jong. FOTO LC/JAN DE VRIES

Ze zijn ongevaarlijk, maar vervelend. Bij uitzondering komt het bij mannen voor. Het zijn vooral jonge vrouwen die zich in Nij Smellinghe melden, vertelt interventie-radioloog Jeroen Affourtit. ,,Het zijn vaak actieve vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad.’’

Hormonen

Door de zwangerschap is de druk op de aderen vergroot, waardoor spataderen kunnen ontstaan. Vooral bij vrouwen die er erfelijke aanleg voor hebben. Bovendien kunnen hormonen invloed hebben. Daarom nemen de klachten af als de vrouw in de overgang komt.

Pelvic congestion syndrome is een betrekkelijk onbekende aandoening, ook bij huisartsen. ,,Een dokter moet het kennen om het te herkennen’’, zegt Affourtit. De buikklachten kunnen op iets anders wijzen. Sommige vrouwen gaan van dokter naar dokter, maar de oorzaak wordt dan niet gevonden.

Schaamlippen

Als spataderen in de bovenbenen, vaak behandeld door dermatologen, steeds terugkomen, dan kan dat ook wijzen op lekkende aderen in het bekkengebied. Een groep patiënten bij wie wel duidelijk is dat ze daar spataderen hebben, zijn vrouwen die ze ook in de schaamstreek hebben. Zij hebben pijn bij het vrijen of hebben spataderen op hun schaamlippen. Affourtit: ,,Deze zijn dan zo invaliderend dat de vrouwen niet meer op een fietszadel kunnen zitten.’’

Spataderklinieken

De behandeling, geïntroduceerd in Nij Smellinghe door de bekende interventieradioloog Hans Boomsma van het Martini Ziekenhuis in Groningen, wordt al langer toegepast, ook in andere ziekenhuizen. Het Drachtster ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in de aderen rondom de baarmoeder. Om deze reden sturen gespecialiseerde spataderklinieken deze groep patiënten door naar Drachten.

Als patiënten via een huisarts of andere medisch specialist met het vermoeden van bekkenspataderen komen, gaan ze eerst langs bij verpleegkundig specialist vaatchirurgie Swopkje de Jong of Judith Mans. Zij doen onder andere onderzoek met een echo. Dan kijken vaatchirurgen Harry Voesten of Marald Wikkeling of de diagnose klopt. Vervolgens doen Affourtit of zijn collega Jaap Roukema de ingreep.

Anderhalf uur

Die duurt ongeveer anderhalf uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De interventieradioloog gaat met een slangetje in de lies door een ader naar de plek waar de klepjes het niet meer doen of ontbreken en waar dus de spatader zit. Door het slangetje brengt hij een zogeheten coil naar binnen: een veertje met wat pluisachtig materiaal. Dat zorgt voor een bloedstolsel en schakelt de pijnlijke ader uit.

Honderd keer per jaar

Nieuw van de behandeling is ook de dagopname. Na de ingreep moet de patiënte een half uur plat blijven liggen, daarna krijgt ze twee uren bedrust. Voesten: ,,Vroeger moesten de vrouwen na afloop van de ingreep in de wachtkamer blijven zitten, maar nu hebben ze een dag lang een bed. Even rustig aan doen.’’ Dat moet sowieso een paar dagen lang, adviseren de artsen.

De ingreep wordt zo’n honderd keer per jaar gedaan in Drachten. Zo’n 75 procent van de patiënten is daarna klachtenvrij of ervaart een sterke verbetering . ,,Ze voelen gelijk dat de druk weg is’’, vertelt Voesten.

> www.vaatchirurg.nu

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht