Well-being

Wandelen met je hond? ‘Wees altijd alert op tekenbeten’

De teken rukken op. ,,We zien ze steeds vaker en steeds vroeger in het jaar”, beaamt dierenarts Joke de Lange van Dierenartspraktijk Terpelân in Blije.

De laatste vijftien jaar ziet dierenarts Joke de Lange steeds meer teken opduiken. ,,Dat heeft waarschijnlijk te maken met de verandering van ons klimaat en het feit dat mensen meer reizen en daardoor meer teken meenemen. Bovendien nemen mensen vaker hun huisdier mee op vakantie.”

teek

Dierenarts Joke de Lange demonstreert het gebruik van een tekenhaakje om een teek te verwijderen bij een hond. Foto: Tine van Knijff

Verschillende soorten teken

Er bestaan 860 verschillende soorten teken, in Nederland komen daarvan ongeveer tien voor.,,Van oorsprong kennen we vooral de schapenteek. Tot 2004 kwamen ziektes via teken eigenlijk alleen in Zuid-Europa voor,maar dat jaar werd in Nederland een nieuwe teek gevonden. Die was met vakantiegangers meegereisd. Deze teek heeft zich verspreid over Nederland en heeft zich hier nu gevestigd.”

Veel teken op Ameland en Lauwersoog

Volgens Joke de Lange zijn plekken als Ameland en Lauwersoog berucht om het grote aantal teken. ,,Bovendien komen we intensiever in contact met dit kleine beestje dan vroeger.We recreëren meer,gaan vaker het bos in en nemen de hond dan mee.”

Teken zitten op planten of in het gras en laten zich vallen op mensen en dieren. ,,Vooral op de kop van de hond tref ik vaak teken aan; honden snuffelen over de grond. Soms zitten er in het oor allemaal kleine teekjes naast elkaar.

Bij mensen kruipen teken vooral op warme plekken: in de lies, de nek en knieholten.” Na thuiskomst uit het bos moet je jezelf en je hond eigenlijk meteen controleren, vindt de dierenarts. ,,Haal een borstel door het haar van je hond en voel de kop van het dier na en de voor-en achterkant. Dat is zo gebeurd en je voorkomt veel ellende.”

Voorkom dat de teek hecht

Beter nog is voorkomen dat de teek zich aan het dier hecht. Dit doe je door een tekenmiddel te gebruiken. Er zijn tekenbanden voor om de nek en druppels die op de huid worden aangebracht. ,,Beide keren komt er een werkzame stof vrij die opgenomen wordt in het huidvet. De teek maakt hier contact mee en kan zich niet goed hechten. Binnen 48 uur valt het beestje van de huid af.” Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat de teek binnen 24 uur verdwijnt, wil je ziekte voorkomen. ,,Maar dat garandeert niet elk tekenmiddel.”

Hoe verwijder je een teek?

teek

De tekentang

Vaak proberen mensen zelf de teek van hun huid, of hun huisdier,teverwijderen. ,,Dit gebeurt meestal niet goed. Het is belangrijk dat de teek helemaal wordt verwijderd.

Dat kun je doen met:

  • je eigen vingers
  • een pincet
  • een tekentang
  • een tekenhaakje.

    teek

    Tekenhaakjes

,,Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste, maar wat je ook gebruikt: nooit de teek eruit trekken, altijd een draaiende beweging maken. En druk daarbij de teek niet plat.”

Bultje na tekenbeet

Als mens of dier wordt gebeten door een teek, blijft er eigenlijk altijd een bultje achter.,,Dit zegt niets over of je wel of niet ziek wordt van die beet”, benadrukt Joke de Lange. Een bekende ziekte die teken in Nederland meedragen, is de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borreliabacterie. De dierenarts vindt het belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de gevaren van tekenbeten. ,,Teken in Zuid Europa zijn vaker besmet met ziektes en vaker besmet met andere ziektes dan wij hier kennen.”

Joke de Lange is altijd bedacht op symptomen van ziekte door een tekenbeet. ,,Als hier een hond binnenkomt die bloed heeftgeplast, vraag ik meteen aan het baasje: heb je een teek gezien? Er zijn namelijk ziektes die nog veel erger zijn dan de ziekte van Lyme, zoals Babesiosis.”

Ziekte van Lyme

De dierenarts heeft in haar carrière nog maar driemaal een hond gezien die ziek was geworden na een beet van een besmette teek. ,,En de ziekte van Lyme heb ik nog maar één keer gezien.” Dat komt ook doordat honden minder makkelijk de ziekte van Lyme krijgen dan mensen; mensen zijn gevoeliger voor deze ziekte. ,,Katten krijgen ook wel teken, maar worden er niet ziek van. Bacterieënenparasieten hebben vaak een voorkeur voor een bepaald dier. In deze regio is het in elk geval zo dat teken vaker voorkomen op honden dan op katten.”

Gastheren

Een teek heeft drie of vier ‘gastheren’ in zijn leven en kan wel 2500 eitjes leggen. ,,Daarvan gaat de meerderheid dood, maar er blijven er ook veel over”,voegt De Lange toe. Uit een eitje komt een larve, die heeft een gastheer nodig. Alsde larve genoeg voeding heeft gehad, vervelt hij tot nimfe. Deze zoekt een nieuwe gastheer om te groeien en te vervellen tot volwassen teek, die op zijn beurt ook weer een gastheer nodig heeft.

,,Mensen zijn vaak pas beducht op teken als het echt warm wordt buiten, maar teken zijn al actief in het vroege voorjaar.Als het vijf graden Celsius of hoger is, komen ze in beweging. We hadden een koude start dit jaar,maar ik heb al meerdere teken gezien hier in de praktijk. Wees er dus alert op en onderneem zo snel mogelijk actie.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht