Zorg

Opmars van eikenprocessierups. Ziek van harige rups

De eikenprocessierups zit in mei en juni in een groot aantal eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen.

Eikenprocessierups

Wanneer is de eikenprocessierups er?

Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder (zonder brandharen).

Hoe zijn de bomen te herkennen?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken. Vanuit deze nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs -in processie op processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten.

Gezondheid en eikenprocessierups

Er zijn vooral gevolgen voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni).
Dit is ook het geval bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september).

  • De brandharen (± 700.000 per rups) dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.
  • Wat er dan gebeurt lijkt op een allergische reactie. Binnen acht uur treden huidirritaties op, die rood en pijnlijk zijn.

Door de regen vallen brandharen op de grond om bij droog weer te verwaaien.

De gevolgen zijn

  • jeuk,
  • brandplekken,
  • zwellingen
  • geïrriteerde luchtwegen al is niet iedereen even gevoelig voor de haartjes. De overlast kan acht tot tien dagen aanhouden.

Dat is nog het minste. Sommige mensen kunnen behoorlijk ziek van de brandharen worden als die in de luchtwegen komen. Zij moeten soms langere tijd medicijnen slikken.

Het beestje heeft honderdduizend tot een miljoen zogeheten brandharen met aan het einde een soort weerhaakje. Als hij zich bedreigd voelt, schiet hij haren richting de aanvaller die er vreselijk last van kan krijgen.

eikenprocessierupsVerspreiding eikenprocessierups

Zonder bestrijding verspreidt de rups zich razendsnel. Hij ontpopt zich tot (nacht)vlinder en kan zo’n 250 eitjes leggen. Het vliegbereik vande nachtvlinder is zo’n 20 kilometer.

De schatting is dat het aantal rupsennesten, tegen de verwachting in, nu tien keer zo groot is als vorig jaar.

Bestrijding eikenprocessierups

Timmerman heeft rond deze tijd de handen vol aan de bestrijding van de rups. Hij heeft twee teams met een hoogwerker op de weg die dagelijks honderden rupsennesten met een grote stofzuiger uit de bomen halen.

Een volle stofzuigerzak met rupsen wordt afgevoerd naar Attero (het voormailge VAM) in Wijster waar ze worden verbrand.

Elke boom waarin een rupsennest is gevonden, is met een rood-wit lint gemerkt. Dat maakt het voor de bestrijdingsteams gemakkelijker om de nesten te verwijderen, al moeten ze soms toch nog even in de eik naar het nest speuren. Als de nesten hoog in de boom zitten, wordt de hoogwerker gepakt.

Daarna is het een kwestie van de stofzuigerslang tegen het spinsel van vervellingen, rupsen en uitwerpselen houden. En dat valt nog lang niet altijd mee. Het nest is soms aan de grote kant en hard.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht