Zorg

Preventief verwijderen borsten als drager borstkanker-gen. Wat zou u doen?

 Gemiddeld dertig vrouwen met een hoog risico op borstkanker laten jaarlijks in het UMCG preventief hun borsten verwijderen. Het merendeel is tussen de 40 en 50 jaar oud, zegt klinisch geneticus Jan Oosterwijk.

borstkankerDillema

Ze geven er in het algemeen weinig ruchtbaarheid aan. Veel vrouwen met een sterk verhoogd risico op borstkanker hebben daarom moeite met het vinden van voldoende informatie om goed te kunnen inschatten of het weghalen van gezonde borsten verstandig is. “Het is voor vrouwen een vreselijk dilemma. Daarom is het ook zo geweldig dat Angelina Jolie zelf de publiciteit heeft gezocht. Het is een statement.”

Angelina Jolie en borstkanker

Los van haar sterrenstatus staat Jolie model voor veel vrouwen die hetzelfde lot is beschoren. Bovendien heeft ze zelf een moeder gehad die op 56-jarige leeftijd aan borstkanker stierf. Oosterwijk: “Het hebben van een verhoogd risico is één ding. Ervaringen in de eigen familie kleuren vervolgens wat vrouwen ermee doen. Hoe hechter de relatie met een familielid die gestorven is aan borstkanker, des te meer zijn vrouwen geneigd preventieve maatregelen te nemen.”

Voorbeeld andere vrouwen

Door Jolie zullen andere vrouwen misschien haar voorbeeld volgen. Maar Oosterwijk benadrukt dat de wetenschap niet stilzit. Naarmate risico’s op het krijgen van borstkanker beter kunnen worden ingeschat, zullen vrouwen minder snel preventieve maatregelen hoeven nemen. “Bovendien kunnen de risico’s op het verkrijgen van borst-en eierstokkanker in de toekomst met medicijnen verder worden verlaagd.” Desondanks is de actie van Jolie van onschatbare waarde. Oosterwijk: “Het is een heel sterk signaal van haar.”

Stel u zou dragen zijn van het gen? Wat zou u doen en waarom?

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht