Zorg

Bedplassen. Probleem van kinderen maar ook van volwassenen. Oplossing in Meppel

Niet zelden leidt bedplassen tot een sociaal isolement. Schaamte. “Ik heb het gevoel dat het taboe rond bedplassen iets minder wordt, maar de schaamte blijft”, zegt Zwaan Mulder, coördinatrice van het Droogbed-en Bekkencentrum (bij het Diaconessenhuis) in Meppel, dat tien jaar bestaat.

bedplassenDe bedankjes zijn niet van de lucht. In alle vormen en maten sieren ze de wanden van het Droogbed-en Bekkencentrum in Meppel. Na een training van een week kan 70 procent van de kinderen en volwassenen het ’s nachts droog houden. En dat is een enorme opluchting. Vandaar de vele hartjes op de kaarten en tekeningen die aan de muren hangen.

Onzekerheid blijft

Ook schone onderbroeken met opdruk. Maar de onzekerheid blijft, in elk geval de eerste tijd. “Dank voor de steun, tips en de leuke week. Nu maar hopen dat het thuis ook werkt”, staat op een van de kleurige attenties.

Bedplaspoli voor bedplassen

Het centrum in Meppel is zeer waarschijnlijk enig in zijn soort in Europa en misschien zelfs wel in de wereld. “Nergens zien artsen of incontinentieverpleegkundigen zo’n grote groep kinderen en volwassenen die nog last hebben van bedplassen. Tegenwoordig zijn er meer ziekenhuizen die bedplastrainingen er bij doen. Daardoor komen alleen nog de zeer hardnekkige bedplassers, die echt ten einde raad zijn, bij ons. Maar ook autistische kinderen, kinderen met adhd, met een verstandelijke beperking, en volwassenen die al van alles hebben geprobeerd. En kinderen die maar niet zindelijk kunnen worden. Scholen mogen deze kinderen weren, en doen dat ook.”

Psychische problemen met bedplassen

“Omdat de problemen vaak breder en ingewikkelder zijn, hebben we onze behandelingen ook uitgebreid. Zo hebben we nu ook mensen die psychologische hulp verlenen en een bekkenfysiotherapeut. Volwassenen die last hebben van incontinentie, hebben vaak een onregelmatige stoelgang of zijn soms zelfs incontinent van ontlasting. Problemen met het beleven van seks kunnen ook uit de bekkenbodem voortkomen. Wij behandelen alles van hier tot hier”, gebaart Zwaan Mulder, met haar ene hand ter hoogte van haar navel en met de andere net onder het kruis.

Hoe ontstaat bedplassen?

Bij bedplassers gaat tijdens de slaap geen signaaltje van de blaas naar de hersenen dat de boel op knappen staat. Het gevolg is een nat bed en dus een hoop gedoe in het nachtelijk duister. De training in Meppel, officieel vastgelegd als droogbedcursus, berust voor een groot deel op drie pijlers: bewustwording, verantwoordelijkheid en discipline.

“In groepen van vier of zes personen verblijven mensen hier van maandag tot en met vrijdag. De eerste nacht wordt iedereen elk uur gewekt. Ze krijgen een glas water en met hun hand op de blaas moeten ze plechtig zeggen of ze naar de wc moeten of dat ze het nog een uur kunnen ophouden. De rest van de week is de training erop gericht om mensen op die momenten dat ze moeten plassen wakker te laten worden. Dus: vaste structuren, zowel overdag als ’s nachts, daar gaat het om.”

Plaswekker

Mensen die in het centrum verblijven, gebruiken ook een plaswekker. Dit is een speciale onderbroek waarin een sensortje zit. Bij het eerste druppeltje gaat een alarmpje af. In het bedplascentrum zijn ’s nachts altijd mensen paraat en de plaswekker staat ook nog eens doorgeschakeld naar de ’meldkamer’, zodat begeleiders worden gewaarschuwd als het mis gaat. En het geeft nog eens aan op welk tijdstip iemand plast, en daar kan de gewone wekker dan weer op worden ingesteld.

bedplassen

Bedplassen en smoezen

Bedplassers zijn zeer goed in het bedenken van smoezen. Door hun aandoening moeten ze zich veel ontzeggen. Logeren, schoolkamp, het is er voor hen niet bij. Ook het verblijf in Meppel vraagt veelal om een creatieve uitleg. Een weekje vakantie of zo. “We hebben hier een jonge vrouw gehad, wier vriend niet wist dat ze bij ons was. De training verliep goed en toen het einde van de week naderde heeft ze hem gebeld en alles uitgelegd. Hij reageerde heel goed. Zei iets van dat ze zich voor hem niet hoefde te schamen en dat ze het best eerder had kunnen vertellen. Zij ging dus helemaal vrolijk naar huis.”

Bekende voetballer

Ook was een ’bekende voetballer’ een weekje in het centrum. “Ik vroeg hem of ik zijn verhaal mocht gebruiken bij het trainen van de kleintjes. Kunnen ze zich aan optrekken en de wetenschap dat ook bekende mensen er last van kunnen hebben, geeft een stukje zelfvertrouwen. Maar hij wilde onder geen beding dat ik zijn naam noemde. Toch die schaamte. De angst dat zijn verhaal bij anderen bekend wordt.”

Tussen de vele bedankjes trof Zwaan Mulder op een gegeven moment ook een uitnodiging voor een bruiloft aan. Zonder de droogbedtraining, zo schreef de afzender, was hij nooit aan de vrouw gekomen. “De onzekerheid die bedplassen tot gevolg kan hebben, gaat soms heel ver. Weer later stuurde hij een geboortekaartje van zijn eerste kind.”

Droogbedcursus

Deze zomer hoopt Zwaan Mulder de duizendste deelnemer aan de droogbedcursus te verwelkomen. Het centrum heeft jaren gehad dat er zestien tot twintig groepen werden behandeld. Omdat ziekenhuizen een stukje van de klandizie hebben ingepikt, komen er nu jaarlijks twaalf groepen. Elke maand één. “In mijn opvatting horen deze kinderen en volwassenen niet thuis in het ziekenhuis. Ze zijn niet ziek. Ze hebben alleen last van een aandoening.”

Slagingspercentage

Een slagingspercentage van 70 betekent dat 30 procent het ook na de intensieve training niet droog houdt. “En toch is het verblijf in ons centrum ook voor deze mensen een positieve ervaring. Ze weten dat ze niet alleen zijn.” Eén keer kreeg de coördinatrice een negatieve reactie. “De moeder schreef dat haar dochter het verblijf bij ons als vreselijk had ervaren. Ze was uiteindelijk ’droog’ geworden, maar niet dankzij ons. Of toch wel, want de ouders dreigden haar terug te sturen naar ons als ze ’s nachts in haar bed bleef plassen. Hebben we toch nog een bijdrage kunnen leveren.”

Diabetes

Haar grootste triomf is een man van begin veertig. “Hij had diabetes waardoor hij extra veel urine aanmaakte in de nacht. Na een training is het hem gelukt droog te blijven. Dat gaf hem zoveel voldoening en energie dat hij zijn overgewicht aanpakte. Als gevolg daarvan heeft hij veel minder last van zijn suikerziekte. Aan de vooravond van Vaderdag vertelde hij mij dat hij het voor het eerst aandurfde zijn kinderen toe te staan hem ontbijt op bed te brengen. Tot dan toe was hij vreselijk bang dat ze zouden ontdekken dat hij ’nat’ was.”
Door Jon van Schilt, redacteur Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht