Voeding

Insecten eten kan voedselprobleem oplossen. Insecten vol voedingsstoffen

Mens én dier moeten massaal aan de krekels, meelwormen en sprinkhanen. Dat stellen wetenschappers van de universiteit van Wageningen na onderzoek in opdracht van de Verenigde Naties. Want insecten zijn de sleutel tot het oplossen van de wereldvoedselproblematiek.

insecten

Foto: LC/Niels Westra

Welgestelde westerse mensen die insecten eten? Dat is toch primitief. Tijdens de presentatie van het boek Edible Insects – future prospects for food and feed security voor de Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties in Rome, werd insectendeskundige Arnold van Huis nog geconfronteerd met dit vooroordeel. Gelukkig voor hem stond een Thaise vrouw op van haar stoel om te zeggen dat sprinkhanen gewoon lekker zijn. En niets met primitiviteit te maken hebben.

Insecten eten

Van Huis, hoogleraar tropische entomologie (insectenkunde) aan de universiteit van Wageningen, is  te gast bij de FAO. Hij onderzocht met collega’s de wereldwijde betekenis van insectenconsumptie. “De vraag naar vlees zal in 2050 zijn verdubbeld. De wereldbevolking is dan gegroeid van 6,8 tot 9 miljard mensen. Dat kunnen we gewoonweg niet meer aan. Alleen al als het gaat om de ruimte die al die beesten innemen en het voer dat ze nodig hebben”, zegt Van Huis.

Tonnen besparen door eten insecten

Een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat insecten geen grote hoeveelheden mest uitstoten met milieubelastende stoffen als ammoniak. Van Huis rekent het graag voor. “Voor 1 kilo rundvlees heb je maar liefst 10 kilo diervoer nodig. Nee, dan de sprinkhaan. Voor 1 kilo sprinkhanenvlees heb je slechts 1,7 kilo plantaardig voer nodig. Zie hier hoe insectenconsumptie tonnen voer bespaart. Voer dat ook weer moet worden geproduceerd en vaak milieubelastend is.”

Voedingswaarde

De hoge voedingswaarde van krekels, sprinkhanen en wormen maakt dat ze prima als vleesvervangers in het dagelijkse menu zijn in te passen. Insecten zijn rijk aan

  • eiwitten,
  • omega-3 zuren,
  • ijzer
  • vezels.

Gruwen van insecten eten

Maar of die wetenschap de Westerse mens aan het insect krijgt? De meeste mensen gruwen al van het idee de kriebelbeestjes in hun mond te moeten stoppen. Ook al zijn ze knapperig gefrituurd.

Insectenkweker Roland van de Ven uit Deurne moet erom lachen. “Wij hebben ooit bonbons met gemalen meelworm als relatiegeschenk aan mensen meegegeven. Dat vond iedereen reuze interessant en leuk. Maar dan zie je de beestjes niet, hè. Gefrituurde sprinkhanen is toch een ander verhaal.”

Insecten etenWokken met insecten

Van de Ven produceert 2 ton insecten per week, vooral bestemd als voer voor reptielen, vogels en vissen. Slechts 500 kilo per jaar levert de insectenkwekerij af voor menselijke consumptie. “De Sligro is de enige groothandel die de insecten verkoopt. Daar kun je gevriesdroogde meelwormen krijgen.” De kweker is er zelf niet vies van. Zijn vrouw wil de insecten nog wel eens wokken en verwerken in de nasi.

Wetswijziging

De nabije toekomst van het consumptie-insect ligt vooral in diervoer. Als per 1 juni de wet is aangepast, mogen vissen die bedoeld zijn voor menselijke consumptie voer van gemalen insecten tot zich nemen. “Dat bespaart het dure visvoer op basis van visolie. De volgende stap is insecten als voer voor varkens en koeien. Maar ook daar is een wetswijziging voor nodig. Dat duurt zeker nog 2 jaar.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht