Beweging

Adhd en sporten. Door te bewegen je gedrag in toom te houden

Tien tot veertig minuten bewegen verbetert het vermogen om je gedrag in toom te houden. Bovendien daagt sporten de hersenen uit, wat vooral op latere leeftijd van belang is.

adhd

Michael Phelps kreeg de diagnose ADHD

Bewegen heeft een sterk effect op de impulscontrole, blijkt uit een analyse van 21 onderzoeken onder kinderen, adolescenten en jong volwassenen tot 30 jaar.

Testen

Met computers is de motorische remming getest, waarbij de proefpersoon de ene keer wel op een knop moest drukken bij het zien van een signaal en de andere keer niet. Mensen die ontremd zijn, drukken in dat laatste geval toch. “Na inspanning presteren kinderen op dit soort tests aanzienlijk beter dan kinderen die niet hebben bewogen”, verklaart promovenda Lot Verburgh.

Sporten bevordert prestatie kind met ADHD

“Impulscontrole is een cruciale functie in ons gedrag”, benadrukt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, die het onderzoek begeleidt. “We gedragen ons zo netjes doordat we onszelf doorlopend remmen. Anders geef je toe aan ongewenste impulsen en ga je bijvoorbeeld spontaan bij iemand op schoot zitten als je daar zin in hebt.” Het filteren van niet-relevante informatie is ook een vorm van remming. Dit is belangrijk voor kinderen die zich in een drukke klas op hun taak moeten concentreren. Sporten zou hiervoor bevorderend werken.

Effecten sporten en kinderen

Over de effecten van sporten bij kinderen en jongeren was nog maar weinig bekend. Verburgh: “Het interessante aan deze doelgroep is dat de hersenen nog in rijping zijn. Je kunt er nog invloed op hebben. Door te sporten, of door het brein op een andere manier uit te dagen, bouwen mensen een cognitieve reserve op. Mensen met een hoge cognitieve reserve die op latere leeftijd een ziekte krijgen aan het centraal zenuwstelsel, kunnen langer op een hoog niveau blijven functioneren.”

Hersenen ontwikkelen tot 30

Rond het 30ste jaar is het brein uit ontwikkeld. Maar ook daarna blijft het stimuleren van de hersenen belangrijk. Dat kan door te sporten, maar ook door een nieuwe taal te leren of een muziekinstrument te leren spelen. “Als er maar een moeilijkheidsgraad in zit”, zegt Scherder. “Zodra mensen op de automatische piloot gaan leven, is er geen uitdaging meer voor de hersenen.”

Op de VU is de afdeling klinische neuro-psychologie gespecialiseerd in de invloed van bewegen op het brein. Onderzocht wordt of bewegen ook een positief effect heeft op cognitie, gedrag en het slaapwaakritme van mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Onrust door niet sporten

“De neiging bestaat om prikkels bij hen weg te halen, maar de prefrontale cortex die zorgt voor de remming moet juist worden verrijkt om goed te blijven functioneren. Door alles weg te halen, verarm je het brein en haal je de onrust juist naar je toe. Zorg juist dat die frontale lob geprikkeld wordt, door te bewegen of door bijvoorbeeld een leuk nieuw contact op te bouwen.”

Gunstig effect op kinderen met ADHD

Op de afdeling klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit wordt onder begeleiding van professor Jaap Oosterlaan het effect van bewegen bij mensen met gedragsstoornissen onderzocht, onder anderen bij kinderen met ADHD. Voor het onderzoek hebben tot nu toe honderd kinderen een intensief trainingsprogramma op de sportschool gevolgd. Het was al bekend dat bewegen een gunstig effect heeft op de neurotransmitterhuishouding in de hersenen. Onderzocht wordt nu of het ook een zinvol alternatief is voor behandeling met medicijnen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht