Beweging

Geeuwhonger of hongerklop? Wat is de oorzaak en wat kun je doen?

De hongerklop. ,,Mijn man en ik fietsen zo’n 100 kilometer per weekend. Hij eet van tevoren een paar boterhammen – een stuk of drie met beleg en ook vocht naar behoren – en dan toch wordt mijn man na een paar uur fietsen ’flauw op de maag’. Hij begint daarbij te zweten en heeft bijvoorbeeld een reep chocola of een Mars nodig.”

hongerklop

 

Wat is geeuwhonger of hongerklop?

Geeuwhonger of hongerklop kennen we uit de wielersport, het verschijnsel treedt op wanneer een renner al zijn reserves heeft verbruikt en er een acuut energietekort ontstaat. ’Gewone’ mensen die met deze klachten te maken hebben, wordt geadviseerd om zich op diabetes te laten onderzoeken, aangezien er een probleem met de insulinehuishouding kan zijn. 

Hoe ontstaat een hongerklop?

Over deze individuele klacht is moeilijk iets specifieks te zeggen, maar het zou hierbij ook kunnen gaan om zogenoemde dumpingklachten.
Die ontstaan doordat het voedsel via de maag te snel in de dunne darm wordt ’gedumpt’ zodat de opname van bloedsuikers én de aanmaak van insuline niet optimaal verlopen. Op de site van de Maag-Lever- Darm Stichting lezen we: ”Dumpingklachten die ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd optreden, worden veroorzaakt doordat het voedsel veel sneller dan normaal in de dunne darm aankomt. Het bloedsuikergehalte en de insulineproductie zijn dan niet goed op elkaar afgestemd.” ”De voeding passeert de dunne darm sneller en hierdoor kunnen bepaalde suikers versneld worden opgenomen.

Insuline

Een hoog bloedsuikergehalte vraagt om de productie van insuline. De insulineproductie loopt echter altijd iets achter in tijd. Het kan dus gebeuren dat er nog veel insuline geproduceerd wordt, terwijl de bloedsuikers al uit de bloedbaan verdwenen zijn. Deze situatie lijkt op een suikertekort bij mensen met suikerziekte (diabetes).

Hongerklop

De patiënt is dan

  • zweterig,
  • onrustig,
  • duizelig,
  • trillerig,
  • heeft geeuwhonger
  • hartkloppingen.
  • Bij patiënten breekt het ’koude zweet’ uit en men kan flauwvallen.”

Hoe op op te lossen?

”De geeuwhonger brengt mensen ertoe om iets te gaan eten. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte weer iets, waardoor de klachten verminderen.
Om die reden wordt bij late dumpingklachten geadviseerd om verspreid over de dag meerdere kleine maaltijden te gebruiken en de koolhydraten goed te verdelen over de maaltijden.”

Zie voor meer informatie: www.mlds.nl.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht