Mijn kind kan maar niet slapen. Vraag en antwoord.

Kinderen die niet kunnen slapen, zo’n 15 procent heeft er last van. Door hun tekort aan slaap zijn ze overdag slaperig, moe en niet geconcentreerd. Gevolg: slechtere schoolprestaties, maar ook kans op overgewicht. Deskundige Marcel Smits vraagt aandacht voor dit probleem.

slapen

Foto: LC/ Siep van Lingen

Priscilla, acht jaar, groep 4 en adhd-patiëntje (concentratieproblemen, hyperactief) schrijft in het holst van de nacht een briefje. Lieve papa en mama, Ik kan egt niet slapen. Dat vindt ik niet leuk. Ik hoop dat ik dit niet hat. Welteruste. Ga jullie maar lekker slapen.’ „Priscilla sliep later in dan haar vader en moeder. Uiteindelijk zijn de reserves van een kind met zoveel slaaptekort helemaal op”, zegt neuroloog Marcel Smits, verbonden aan de polikliniek voor slaap- en waakstoornissen en chronobiologie van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Goede nachtrust kind

Een goede nachtrust is je kind onontbeerlijk. Een kind dat slecht slaapt, is overdag niet alleen moe en weinig geconcentreerd, maar kan ook andere gezondheidsproblemen krijgen, zo wijst recent onderzoek uit.

Voorbeelden?

 • Bij kinderen met depressieve klachten blijkt ruim 70 procent een slaapstoornis te hebben, zo meldde het vakblad SLEEP.
 • Kinderen met slaapproblemen hebben veel kans op neuroses, schreven Taiwanese wetenschappers in hetzelfde blad.
 • Amerikaanse onderzoekers rapporteerden in het tijdschrift Child Development dat een uur extra slaap de kans op overgewicht bij kinderen met een zesde vermindert.
 • In hetzelfde blad werd eerder geconstateerd dat kinderen met slapeloosheid gemiddeld weinig zelfvertrouwen hebben.
 • Kinderen die slecht slapen en bovendien snurken, lopen extra risico’s.
 • Zo menen onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Virginia dat hun IQ een stuk lager is, vergelijkbaar met dat van kinderen die loodvergiftiging hebben opgelopen.
 • Anderen leggen een verband tussen deze slaapstoornis en hoge bloeddruk.

Stoornis biologische klok

Marcel Smits: „Het slaaptekort bij kinderen kan veroorzaakt zijn door een stoornis van de biologische klok. Die staat verkeerd afgesteld, waardoor ze bijvoorbeeld te laat inslapen en te laat wakker worden. Een andere oorzaak is slecht slaapgedrag. Denk aan kinderen die in bed sms’jes sturen.”

Door het slaaptekort produceren de hersenen minder leptine, een stofje ook bekend als het hongerhormoon – dat het gevoel van verzadiging regelt. Bij muizen met een bepaald genetisch defect werkt leptine niet; ze blijven dooreten en worden moddervet. Smits: „Ook bij kinderen neemt het functioneren van het verzadigingsgevoel af. Ze voelen zich minder snel vol, waardoor ze extra risico lopen op overgewicht.

Te zwaar door slecht slapen

Te veel kilo’s en te weinig slaap veranderen de stofwisseling, waardoor overdag slaperigheid, moeheid en concentratiestoornissen ontstaan. Zowel overgewicht als slaaptekort hebben negatieve gevolgen voor de schoolprestaties.”

Volgens de neuroloog kunnen bepaalde voedingsmiddelen of -supplementen wellicht de problemen helpen oplossen. „In Taiwanees onderzoek zien we dat voedingssupplementen schoolprestaties bij kinderen verbeteren. Daartegenover staat dat onderzoekers deze maand in de Lancet lieten zien dat kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen in voeding hyperactief gedrag bij kinderen bevorderen.”

Problemen met opstaan

Liefst 43 procent van de kinderen tussen 9 en 14 jaar heeft ’s morgens moeite met opstaan, meldden Amsterdamse onderzoekers in het blad Journal of Sleep Research, na onderzoek onder 449 schoolkinderen. bleek 15 procent van de kinderen slaapproblemen te hebben en voelde zich een kwart niet uitgerust op school.

Oplossing voor slaapproblemen kind

Met voeding kun je dus bepaalde effecten bereiken, negatief maar ook positief, wil hij maar zeggen. Op het gebied van slaapverbetering is er echter niet zoveel te krijgen. „Er is heel weinig bekend over het verband tussen voeding en slaap. Je komt niet veel verder dan het bekertje warme melk met honing.”

Wie in de supermarkt naar producten voor een betere slaap zoekt, zal in de schappen weinig meer aantreffen dan het melkdrankje Slaap Lekker van zuivelgigant Friesche Vlag. Hieraan is behalve honing ook het voedingspreparaat Lactium toegevoegd, een bewerkt melkeiwit dat is ontwikkeld door het Franse bedrijf Ingredia. Het zou ontspannende eigenschappen hebben en wordt hoofdzakelijk toegepast in supplementen tegen stress.

Volgens Friesche Vlag is de gunstige werking van het melkdrankje op de nachtrust wetenschappelijk aangetoond.

Melatonine en slapen

Een ander stofje dat de slaap zou verbeteren, is het hormoon melatonine. In een lage dosering is het middel, effectief bij een jetlag, gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Melatonine wordt in een hogere dosis in een medische omgeving toegepast, zoals in de slaappoli. „Het middel verzet de biologische klok”, legt Smits uit. „Zo kun je van avondmensen ochtendmensen maken. Belangrijk is dat je het op het goede moment toedient.”

Melatonine verbetert de nachtrust van kinderen met chronisch slaapgebrek, toonde onderzoek van Smits aan.

Melatonine en ADHD

Het slaap-waakritme gaat vooruit en de kinderen vertoeven daadwerkelijk langer in dromenland. Ook kinderen met adhd hebben een betere nachtrust, al wordt bijvoorbeeld het probleemgedrag er gemiddeld niet beter op.

Hoe sloeg de therapie bij Priscilla aan? Smits: „We hebben haar in onze kliniek behandeld. Tegenwoordig slaapt ze snel in. Ze is overdag beter te hebben en haar resultaten op school zijn verbeterd.”

Tips om te slapen

 • Kleuters moeten elf tot dertien uur slapen, kinderen in de basisschoolleeftijd tien tot elf uur en pubers negen uur. Eigenlijk loopt de biologische klok van kinderen achter op de onverbiddelijke klok van de school, stelt slaapexpert Marcel Smits. „Kinderen moeten te vroeg naar school. De lessen zouden een uur later moeten beginnen. De meeste kinderen zijn pas om negen, tien uur ’s morgens boven Jan.”
 • Volg elke avond het vaste bedritueel. Instoppen, praatje of verhaaltje, dikke knuffel, licht uit.
 • Taboe: mobieltje, spelcomputer of laptop in bed. Weg ermee!
 • Treed op! Ouders die alles goed vinden, hebben vaker kinderen met slaapproblemen dan ouders die duidelijke regels stellen en handhaven, zo wijst onderzoek uit.
 • Geef geen eten of drinken met cafeiëne (cola, chocolademelk) rond bedtijd.

About Redactie

Gezondheid & Co is een co-productie van de redactie van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep.

Comments

 1. Vincent van den Bos says:

  Het gaat in dit artikel veelal over kinderen die te veel achter een computer of gsm zitten en daardoor te weinig slaapuren krijgen. Ons kindve is 3,5 jaar oud en gaat altijd om 19.30 uur naar bed. Ze is al zindelijk en moet snachts rond 5 uur plassen. Hierna gaat ze niet meer slapen en is klaarwakker. Overdag is ze moe, wat ze zelf ontkent, en gaat niet slapen. Iemand tips?

  • Wij maken onze dochter van 3,5 jaar ’s avonds rond 23.00 uur wakker om haar te laten plassen. Dan red ze het verder tot de volgende ochtend. Misschien voor jullie ook het proberen waard? Om 23.00 uur is ze nog erg moe en gaat ze weer slapen, jou dochter heeft er al heel wat slaapuren opzitten voordat ze wakker word….succes!

  • mijn moeder deed vroeger bij mij:
   ze maakte me niet wakker, maar tilde me op en zette me op de wc.
   dit werkte bij mij erg goed, ik deed mijn behoefte slapend.
   als het de eerste en tweede keer niet werkt, blijf wel proberen, werkt het echt niet, dan moet je haar wakker maken op de wc (doe dat een paar keer) en dan lukt het daarna misschien wel
   gegroet M
   succes!

 2. Ik was niet verrast te lezen dat kinderen vaak beter inslapen bij voeding of supplementen. Die ervaring heb ik er ook mee in mijn onderwijspraktijk. En hoe ik dat ontdekt heb? Ouders/kinderen slikken supplementen om b.v. hun concentratie te verbeteren (kinderen met AD-H-D diagnose waarbij ouders Ritalin e.d. niet willen) of vanwege allergie- of darmproblemen. En dan blijkt er een onverwachts effect op te treden als beter en langer slapen en zelfs stoppen met bedplassen. Logisch. Ons eten is onvolwaardiger en schadelijker dan we nog denken.

 3. Wendy Frissen says:

  Onze zoon van 9 heeft al bijna een jaar moeite met in slaap komen. Gaat er om 20.30 u in maar ligt vaak tot 22.30 u nog wakker. Wil wel slapen maar het lukt gewoon niet. Van alles al geprobeerd; de beroemde warme melk, ritme, boos reageren, lief reageren, melatomatine extra (met slaapmutsje). Dit laatste hielp goed, voor een paar weken…..
  Iemand nog tips? Wij, en hijzelf, wordt er niet vrolijk meer van….

  • Hallo wendy hier sinds een paar weken hetzelfdeprobleem. Vanavond om 8.30 naar bed en ligt nu nog steeds wakker, heb geen ideemeer watwe ermee moeten. Misschien ga ik toch maar eens naar de huisarts komende week.

   • hoi wendy als je kind van bananen houdt kan je een uur van te voren een banaan geven daar zit ook het stofje in. mijn kind heeft een allergie voor bananen dus met haar ben ik naar een klassieke homeopaat gegaan en heeft zij korreltjes gekregen hielp goed moet er nu wel weer heen voor nieuwe korreltjes.
    succes\
    groetjes myriam

  • Hier hetzelfde. Zoonlief, 9 jaar, ligt er om half 9 in, maar nu nog, 22.00 uur, nog wakker. Schoolreisje gehad, dus druk genoeg geweest…

  • Wendy, Njcole en Ikke, hier helaas hetzelfde, nu haalde hij mij vannacht uit bed omdat hij een bloedneus had, ik wilde hem terug brengen naar bed maar dat was volgens hem niet nodig. Dat bleek, hij had zijn DS van beneden gehaald, mijn vragende blik beantwoorde hij, dat gebeurd wel vaker hoor mama dat ik ’s nachts niet meer slapen kan, dan ga ik maar achter mijn DS..?? Dus ’s avonds niet kunnen slapen en ’s nachts wakker??!!

  • misschien kwartiertje later naar bed?

  • De melatonine van de tuinen werkt voor onze zoon echt perfect. Die met slaapmutsje vind ik niet heel goed.

  • Mijn zoon heeft hetzelfde probleem.. ondertussen al een oplossing???

 4. Oké, wij zijn dus niet de enige…onze zoon van 8 vindt het ook lastig, en hij is gewoon niet moe om 19.30 zegt ie, en kan ook echt niet slapen.. zie ook niet echt symptomen van adhd en ik houd niet van medicijnen…dus vertel het maar, wat te doen, want het wordt nu s’ morgens echt een probleem om er uit te komen.. altijd strijd

  • Kirsten Dillis says:

   Heb al weken hetzelfde probleem met min dochter van 12. Ze gaat om 21.30 u slapen en wordt elke avond hysterisch omdat ze niet kan slapen en smeekt om haar te helpen. Heb ook al van alles geprobeerd, Huismiddeltjes, lief zijn, boos, tabletjes en thee ‘goede nachtrust’ van dr Vogel. Niks helpt. Heel het gezin begint hieronder te lijden want het duurt tot stukken in de nacht en iedereen wordt wakker gehouden.. Dus goede tips zijn van harte welkom..

   • hoi Kirsten,
    echt vervelend zeg ik heb de tip van bananen al doorgegeven en korreltjes bij de klassieke homeopaat maar ik heb vanavond pure lavendel olie op de kussen geprobeerd (1 a 2 druppels) en 1 dochter lag om half 10 al te slapen en dat kan ook eerder geweest zijn mijn andere dochter vindt het stinken heb gezegd stinkt niet wen er maar aan deur open en nu slapen heb haar niet meer gehoord.dit zijn de dingen die je kunt proberen op een natuurlijke manier ook heb ik badzout van de dodezee gekocht en zij rade mij aan een paar druppel lavendelolie in het badzout (papje maken) en dat in het badwater te doen dan verdampt het niet te snel. badwater liever niet te warm een uur van te voren lekker in bad doen niet elke dag maar wel om het te proberen of zij die avond eerder slaapt.
    hopelijk kan je hier wat mee
    groetjes myria

 5. Misschien niet echt een oplossing maar zou je eens kunnen proberen om ze later op bed te leggen. Als ze toch niet kunnen slapen en alleen maar onrustig worden OMDAT ze niet kunnen slapen…..kunnen ze misschien in dat ene uurtje moe genoeg worden. Hun biologische klok staat misschien anders ingesteld. Dat krijg je ook met dat stomme verzetten van de klok.

  • kijk goed uit met melatoninetabletten want op de bijsluiter staat niet langer dan 3 maanden gebruiken en ik hoor dat veel kinderen ze al heel lang gebruiken en ook niet op dezelfde tijd innemen. dan liever de banaan of klassieke homeopaat of lavendel druppels

   • Helemaal eens, hier een jongetje van 3,5 die opeens enorme angsten kreeg. Bleek bijwerking te zijn van melatonine, komt soms voor.

    • Dochter van 8 jaar . Heb melatonine geprobeerd helpt maar een paar dagen. Is al 8 jaar slechte slaper. Is voor haar heel rot want kan echt niet in slaap komen en ’s nachts ook vaak wakker. Maar worden er zelf ook er moe van. Dit is echt al 8 jaar aan de gang. Weet het niet meer

     • Hier hetzelfde probleem, als jij inmiddels een oplossing hebt hoor ik het graag!!

     • Hier ook precies t zelfdr al 6 jaar.. pfff moedeloos word je ervan… s nachts rond 2u wakker :mamma is t al ochtend. Hoe lang duurt t voordat t ochtend is. Ik kan niet meer slapen. En die vragen blijven zich herhalen tot t ochtend is… in de avond met 0,3mg melatonine in slapen anders lukt ook niet… pfff

     • Kijken ze ook tv of computer? Probeer dan eens een maand zonder en kijken of dat helpt?

 6. hier heb ik een dame van 4,5 die door de melatoninetabletje na een half uurtje slaapt maar alsnog elke nacht wakker wordt en veel moeite heeft weer te gaan slapen.. ze wordt vaak gillend, huilend of schreeuwend wakker.. iemand tips?? het breekt heel het gezin op

  • Ik denk dat jouw kindje last heeft van groeipijnen, mijn dochter heeft dit ook sinds een jaar (ze is nu bijna 4) en zij word ook schreeuwd, huilend enz wakker. Dit gaat weken aan en weken af. Als het weer zo ver is geef ik een zetpil voor t slapen, en masseer ik haar. Misschien kun je t eens proberen, suc6.

  • Mijn dochter werd ook vaak wakker van groeipijnen. Ik ben toen naar een osteopaat gegaan,2 keer geweest en het was over. Wat bleek? Haar bekken en haar middenrif zaten vast. Ik ben toen nog voor de derde keer gegaan en toen viel ze in slaap,zo ontspannen. Probeer het maar eens,werkt wel.

  • Is ze echt wakker? Krijg je contact met haar, praat ze duidelijk en weet ze smorgens nog dat ze zo overstuur is geweest? Onze dochter heeft jaren last van nachtterrors gehad. Soort nachtmerrie, alleen was ze niet echt wakker en wist er later gelukkig niks meer van

 7. Mijn dochter van 6 ligt om 8 uur op bed en ligt soms gewoon nog wakker tot 22:15 uur. Ik ben zelf een strenge alleenstaande moeder, maar toch komt ze zeker wel 3 keer uit bed met smoesjes. Vaak ligt ze op bed en pakt ze stiekem speelgoed of een boekje. Vandaag kwam ze ook vaak uit bed, te nieuwsgierig om alles te missen denk ik zelf. Ik werk zelf met kinderen en weet altijd wel een oplossing voor iets, maar met mijn eigen kind ben ik ten einde raad. Ik word er echt moe en hulpeloos van. Wat kan ik doen?

  • Ik heb een zoon van 10 jaar, gaat om 21h30 pas slapen en elke nacht komt hij verschillende malen uit bed met de melding dat hij niet in slaap kan vallen! Dit is nu bijna 1 jaar bezig! Soms loopt hij tot 1à2 uur s’nachts rond! Hij mag lezen in zijn bed als hij maar in zijn kamer blijft maar zelfs dat helpt niet, alle homeopatische middelen geprobeerd zelf dat werkt niet meer! Iemand een tip?

   • Hier het zelfde probleem. Mijn dochter is 10 jaar, is een rustige meid maar heeft veel problemen met inslapen. Ze gaat om 20.30 naar bed, leest, en om 9.15 gaat het licht uit. Maar ze is dan minimaal tot 22.30 nog wakker terwijl ze graag wil slapen. Ik heb ook al alles geprobeerd. Ontspanningsoefeningen, speciale thee, geen tv of computer, geen lezen, een rolluik voor haar raam voor het verduisteren, bij gaan liggen etc. Ik laat haar nu maar langer buiten spelen. Want niets lijkt te helpen, het frustreert alleen maar. Misschien kan ik nog andere voeding proberen. Geen yoghurt of vla meer ivm het suikerpercentage?

   • Zit hier in het zelfde schuitje met mijn dochter van zes. Ook alles al geprobeerd. Het is nu inmiddels juli, heb je inmiddels een oplossing gevonden Tina?

    • Wel het is ietsje beter! Hij is op chirokamp geweest en ik ging mee de laatste 5 dagen als kookouder, vorig kamp was ik ook mee gegaan en toen stond hij ook iedere avond aan mijn bed. Nu dit jaar had ik hem op voorhand gezegd als hij het durfde doen om ’s nachts aan mijn bed te staan dat ik onmiddellijk mijn auto insprong en naar huis ging rijden en dat hij het maar kon uitleggen bij iedereen waarom ik weg was! Ik weet een beetje drastisch maar het heeft geholpen. Nu heeft hij het alleen moeilijk op zondagavond de rest van de week gaat het ietsje beter. Hij slaapt niet maar blijft wel in zijn kamer en leest een boekje!

 8. Mijn jongste is sinds kort aan de medicijnen voor add. Ze kwam op school niet meer mee, ging zelfs achteruit. Ze sliep daarvoor al slecht en had melatonine maar dat deed de laatste tijd ook niks meer. Nu slaapt ze alleen maar slechter. Is schijnbaar een bijwerking maar daar zijn de meningen ook over verdeeld. Ze gaat om half negen naar bed en om negen uur gaat het licht uit. Ze is dan ook echt moe en wil graag slapen. Helaas lukt dit meestal niet voor elf uur. Ook alles al geprobeert. Melatonine, ontspanningsoefeningen, massages, erbij liggen, etc. Ik weet het ook niet meer. Gelukkig is t bijna vakantie

 9. Goed om hier aandacht te zien voor de rol van slaap, de biologische klok en ADHD. Wij hebben hier recent een achtergrond artikel over geplaatst waarin dit verder verduidelijkt wordt op basis van recent onderzoek. Zie hiervoor ook: http://www.brainclinics.com/adhd-slaap-tablets-een-ander-licht-op-adhd

 10. mn dochtertje van 6 lig nou nog steeds wakker weet gewoon niet meer wat ik er aan moet of kan doen… ik ben niet snel iemand van de middeltjes of medicijnen geven vind dat eng om dingen zomaar uit te proberen… wie heeft er goeie tips die miss kunnen helpen ?? mvg C

 11. Beste allemaal,

  Ook ik herken jullie verhalen, onze dochter van 4,5 heeft ook al jaren slaapproblemen, sinds kort gaat het gelukkig veel beter.

  Het allerbeste advies: ga naar een huisarts of kinderarts!!
  Vraag professionele hulp als alle leefregels (rust & regelmaat overdag, gezond eetpatroon, vast bedritueel etc.) niet helpen!!.

  @Nancy: is je dochter al onderzocht door een kinderarts of kinderneuroloog? Het kan zijn dat er meer aan de hand is (ADHD, ASS, maar ook bv nachtelijke epilepsie), zeker gezien het achteruitgaan van haar schoolprestaties, ik zou echt haar goed laten nakijken hoor!

  Veel succes iedereen!

  • Beste allemaal,

   Zeer herkenbaar alle berichten. Mijn dochter, 10 jaar heeft al meer dan een jaar het zelfde probleem. Half 9 naar bed, om 11 uur nog wakker. Met als gevolg over dag moe en hoofdpijn. Natuurlijk heb ik ook alles al geprobeerd, massage, verhaaltjes, geen tv, geen lezen in bed, dormiplant etc.

   Vorige week heb ik combinatie van veel suggesties van dit forum strikt toegepast. Dus geen zoetigheid na 16.00 (ook geen dessert!), geen tv, geen computer s’avonds, maar om 19.30 op de bank een beetje lezen, rust in huis en een Dormiplant pilletje, 20.15 tandenpoetsen, hete douche, en direct warm naar bed om 20.30. Geen lezen in bed maar een verhaaltje van mij in het donker.

   Ze is zowaar de eerste week iedere avond binnen 20 minuten in slaap gevallen. Deze week kon ik 2 dagen het ritueel niet helemaal volgen en het was ook meteen mis. Dus het vergt wel wat discipline.

   Succes iedereen

 12. Marian van Wijchgel says:

  Waar ik aan denk is hoe schadelijk het voor kinderen (en ook voor volwassenen en huisdieren) moet zijn om twee keer per jaar hun bioritme te moeten aanpassen aan de zomer- en wintertijd.
  Afschaffen!
  Marian

 13. Pff wat herkenbaar allemaal. Hier een zoon van acht die altijd al slaapproblemen heeft gehad,inclusief night terror. zijn zelfs bij de kinderarts geweest toen hij vier was,gelukkig voor ons de had zij een zoon die hetzelfde had, dus tips gekregen voor s nachts. Maar sinds een paar maanden wilbhij nu helemaal niet meer slapen, ligt er om acht uur in maar is nog wakker tot tien. Frustrerend want je wilt graag dat ze goed uitgerust naar school gaan. En je wordt er zelf ook moedeloos van.elke avond hetzelfde liedje.

 14. Heel herkenbaar. Met onze dochter van 6 lopen we ook al te tobben sinds de babytijd terwijl onze zoon slaapt als een roos… Groeipijnen, nieuwsgierigheid, hyperactiviteit..? We weten het nog steeds niet. Maar het gaat met ups en downs. Wat vaak helpt is om haar in ons bed te laten inslapen en dan te verplaatsen naar haar eigen bed. Het is even sjouwen, maar het werkt wel. Hopelijk heeft iemand wat aan deze tip.

 15. Laat je kind een halfuur/uur voor het slapen gaan geen beedschern meer zien. Lees een boekje met ze of laat ze een boekje lezen. Ik (15jaar) doe dat tegenwoordig ook en het helpt mij om in slaap te komen!

 16. Ons zoontje kan de slaap ook niet te pakken krijgen en als het hem wel lukt is hij al vrij snel weer wakker. Melatonine krijgt hij zelfs 5mg wat het inslapen wel bevorderd heeft maar vervolgens toch weer vrij snel wakker en dan moeite met opnieuw te gaan slapen. Hij is meervoudig gehandicapt en al heel snel overprikkelt van de kleinste dingen. Hierin al van alles gedaan om te helpen. Wij hebben nu een verzwaringsvest en een verzwaringsdeken besteld om te kijken of dit beter mag werken om zo de sensorische integratie beter te bevorderen en de prikkels te verminderen. Op school heeft hij al een vestje en daar heeft het een gunstig effect wat betreft prikkelverwerking. Verder gaan we met hem naar een asyra-therapeut (gelukkig is mijn eigen vader dit) om via deze behandelingen verbetering te krijgen. De banaan die melatonine en serotine bevat heeft bij hem ook geen verbetering mogen opleveren helaas. Dus hopelijk met de asyra en de verzwaringsmateriaal beter gaat worden. Anders denk ik erover om hem een slaapregistratie te laten doen om meer inzicht te krijgen hoe het snachts verloopt met hem. Dit is echter wel wat belastend voor een dergelijk kind dus hopelijk is het niet nodig.

 17. Wim Hoogendorp. says:

  In onze Westerse samenleving heeft de meerderheid een enorm magnesiumtekort.
  Wordt wel het WONDERMINERAAL genoemd.
  Onschuldig en inname is het proberen waard.

  • Hebben jullie al Citroen Verbena oftewel verveine thee geprobeerd?

   Gedroogd of vers als thee drinken. Dit helpt tegen slapeloosheid. Stress. Buikkrampen. Dit gebruik ik zelf bij mijn kinderen ipv gewone thee.

   Al vanaf de geboorte. Kind wordt er heerlijk rustig van. Succes!

   • Da’s een goed punt Punt. Het liefst drink ik groene thee maar met wat verbena ook wel lekker. Sowieso veel beter dan al de frisdrank die veel kinderen drinken.

 18. Mijn zoon van inmiddels 9 jaar slaapt sinds zijn geboorte bijna nooit door. Ik gok dat hij in al die jaren 90% elke nacht nog een paar keer wakker word en sinds 1 maand zelfs elk uur. Het is nu 4.30 en hij is om 10.00, 12.00, 1.00, 2.00 3.00 en 4.00 wakker geworden. Hij heeft last van nachtmerries het is echt vreselijk. mijn man heeft sinds een paar weken hartkloppingen en ik kan niet meer werken en amper op mijn benen staan overdag. Maar mijn zoon moet natuurlijk wel naar school en daar gaat het ook niet al te best. Hij is 3 jaar geleden gediagnosticeerd met adhd en slikt dan ook concerta en s’avonds melatonine maar die laatste werkt niet. Inmiddels vorige week wel naar de huisarts geweest en doorverwezen naar het adhd centrum. Misschien heeft iemand nog tips? Een uur voor het slapen kijkt hij geen tv etc meer. Heeft een nachtlampje, boekjes en water bij zijn bed maar doet hier niets mee helaas.

  • Hoi Esther.

   Wat naar om te lezen. Misschien vind je dit raar wat ik ga schrijven, maar waarom neem je je zoon niet weer voor een tijdje op je kamer. Niet in jou bed. Maar gewoon op de kamer.

   Je geeft aan hij heeft nachtmerries. Hij voelt zich waarschijnlijk gewoon niet veilig?

   Ik ben zelf niet Nederlandse, maar bij ons blijft een kind best lang op de kamer van de ouders, en vinden het eigenlijk een vreemd idee om een kind al vroeg weg te zetten.

   Ik merk dat kinderen juist rond bed tijd weer erg neigen om heel dicht bij hun ouders te kruipen vooral bij de vooral Misschien natuurlijk bepaald. Zij heeft ze toch negen maanden in haar buik gwiegd.

   Het is jullie kind of die nou 2 of 9 is, als hij behoefte heeft om bij jou te slapen, probeer dat eens. Breng hem naar de kamer hij ziet jullie bed geeft hem waarschijnlijk een veilig gevoel dat hij bij jullie is. Neem hem op schoot en Knuffels geven ook rust. 9 jaar is gewoon nog een klein kind.

   Heb maling aan wat anderen zeggen. Preotiteit is jullie nachtrust!

   Heel veel sterkte!

   • Wauw. Dit is oprecht het eerste mooie antwoord dat ik in de 10 jaar met onze moeilijk in slaap komende s zoon heb gelezen. Ik ga t aan hem voorstellen. Die veiligheidsbeleving dat kan wel eens de sleutel zijn. Thanks!

   • Volledig mee eens. Er komt vanzelf een moment dat ze niet meer bij je in bed willen slapen. Ik geniet er vsn dat ze nog graag bij mw willen liggen. Helaas werkt het bij mijn jongste van 5 niet. Die slaapt bij ons maar duurt dan nog ruim een uur voor hij in slaap valt helaas.

 19. Wat een troost om te lezen, dat ik niet de enige ben met een dochter die al zo’n 8 jaar slaapproblemen heeft….
  Wij hebben momenteel redelijk rust met 0,8 mg melatonine, erbij zitten bij het in slaap vallen (gaat gelukkig snel en zo kom ik weer ‘ns toe aan het lezen van boeken) en ’s nachts maar bij ons in bed bij enge dromen enzo (is ook wel weer knus).
  Gelukkig is onze jongste een regelrechte slaapkampioen!
  En mijn vader zegt altijd, “op d’r 16e wil ze echt niet meer bij jullie in bed!”, nou, dan ben ik op de helft, haha!

  Collega ouders, zet ‘m op!!

 20. Kamillethee wil ook wel eens helpen.

 21. Onze kinderen zijn 7 en 8, en zo oud ze zijn slapen ze slecht. Zoon ligt iedere nacht naast mij en mn man ligt al een jaar op de bank uit ergernis. Man vindt dat we hard moeten zijn. “Hij is niet bang, hij doet alsof, de kinderen gijzelen ons in KNS eigen huis”. Ik geef toe, vind het niet erg dat zijn naast me ligt. Geloof zn angst soms, soms niet. Hij kan goed fantaseren maar is ook erg gevoelig. Dus wat ziet hij wel en wat niet echt? Ik breng de kinderen savonds rond 1930 naar boven en blijf dan vaak boven tot ze slapen. Niet omdat ik dat wil. Wel omdat ik anders steeds een kind bend en krijg die uiteindelijk met zoveel angst in zijn ogen staat dat ik hem niet meer boven krijg. Na 8 jaar ben ik super gefrustreerd en voel me niet begrepen door mn man. Ik moet altijd maar zijn mentale woede sussen. Zelf kan ik het ook amper meer opbrengen om rustig te blijven. Ik verhef vaak mijn stem uit machteloosheid. Ook schreeuw ik wel. Ik vo me er heel slecht onder. Ik sta alleen. Als mn man en ik samen staan voelt dat goed, maar binnen no time zit hij weer aan zn tax en ook ik ben dan weer terug bij af. Heb vaak ademhalingsproblemen van de ergernis. Ik haat mijn leven.maar ik weet niet hoe ik moet beginnen. Ik heb altijd zo hoofdschuddend gekeken naar die opvoed programma’s op tv. Ik ben zelf net zo. Ik weet niet meer wat ik moet. Ik heb alles in mn leven om me een gelukkig en tevreden mens te voelen, maar toch denk ik elke dag: morgen weer een nieuwe dag. Bang dat ik morgen besef dat ik niet heb genoten van gisteren. Maar gisteren kan je niet overdoen. Hoe brengen andere moeders het toch op om maar door te blijven gaan, positief te blijven en blij te zijn?

  • Beste ella, wat naar voor je! Je doet enorm je best om het goed te doen voor iedereen, maar jullie hoeven het niet zo alleen te doen, dat is te zwaar. Mogelijk reageren de kinderen ook op de spanningen in jullie relatie, dat is heel gewoon en hoef je je niet schuldig over te voelen. Ik hoop dat je hulp wilt vragen, bij huisarts of wijkteam of een of andere therapeut in de buurt. Jullie gezin verdient het ook om het gezellig te hebben samen. Doen hoor!! F.

  • Ha,

   Herken een en ander in bovenstaande van Ella. En dat is zwaar, maar er zijn lichtpuntjes, echt!! Hoogevoelige / hoogbegaafde kinderen hebben vaak veel angsten, slapeloosheid en hooggevoelige ouder(s). Die combi is zwaar, bovendien vaak weinig erkenning van buitenwereld. Doet jouw verhaal me erg aan denken. Zowel vanuit gezin als vanuit onderwijs ervaring mee.

   Je mag me mailen, ik publiceer het liefst zo min mogelijk op het web.

 22. Mijn dochter is 10 jaar en heeft jaren last van dit probleem. Ze danst 8 uur per week. Maar is gewoon niet moe. Als ze uit bad komt is ze opgewekkerd dan ooit. Wat het ook bij haar is. Als zij in bed ligt denkt zij over van alles en wat maar alleen in bed. Het enige wat helpt als ze bij ons in bed ligt. Ze is vaak ook angstig. Help

 23. Annelies meijer says:

  Lieve mensen,
  Het is de moeite waard je zo te verzekeren dat je een goede vergoeding krijgt van de bezoeken aan een Homeopaat. Kinderen reageren meestal erg goed op een homeopatische behandeling! Heb dit al jaren uit eigen ervaring ondervonden in mijn gezin.

 24. Gelukkig ben ik niet de enige met kinderen die slecht slapen. Mijn oudste heeft vaak moeite met in slaap komen en kan tot half 11 door blijven spoken. De middelste kan het ook lang volhouden en moet om 1 uur nog plassen om de volgende morgen nog droog te zijn. Om half 5 wordt hij zelf wakker om te plassen. Soms komt hij dan nog even bij mij in bed en slaapt dan weer verder. Hij kan ook de tv aanzetten waardoor zijn broers wakker worden. De jongste heeft echt 11 uur slaap nodig en ligt er als eerste in, maar moet ook niet wakker gemaakt worden door de anderen. Ik slaap nu op een slaapbank in de huiskamer om te voorkomen dat ze elkaar wakker maken en rond gaan spoken. Iemand tips?

Waar denk jij aan na het lezen van dit artikel?


shutterstock_41563432

Hoe werkt een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift?

Ons gezicht heeft samen met onze handen het meeste te lijden van weersinvloeden. … [Lees verder...]

insuline, diabetes, prikken,

Methode in de maak om diabetes te genezen 

Nederlandse wetenschappers werken aan methode waarmee diabetes type-1 kan worden genezen. Via een spectaculair herstel van de insulineproductie zou … Lees meer ...

Veel animo voor nieuwe Nip-test Down

In het eerste jaar na de introductie van de nieuwe prenatale test op Downsyndroom hebben 3306 vrouwen daar gebruik van gemaakt. Dat hebben de … Lees meer ...

Mark Hommes werd als vrouw geboren. Foto: DvhN/ Kees van de Veen

Transgender: Geboren in het verkeerde lichaam. Hoe Marion Mark werd

Transgender. Mannen die zich vrouwen voelen en vrouwen die zich mannen voelen. Psycholoog en ervaringsdeskundige Mark Hommes vertelt zijn verhaal. … Lees meer ...

meer bewegen

Meer bewegen op kantoor: dé tips om het patroon te doorbreken

Een groot deel van de dag ben je aan het werk. Vaak betekent dit veel uren achter een bureau en weinig beweging. Na het werk is er niets zo lekker als … Lees meer ...

depressie, depressief, somber, verdrietig,

Wintertijd blokkeert gelukshormoon. Last van de winterblues

Komend weekend gaat de wintertijd weer in. Gewoon een kwestie van de klok een uur terugzetten, toch? Maar voor 400.000 Nederlanders breekt met de … Lees meer ...

barbecue

BOB voor barbecue om brandwonden te voorkomen. Tips voor als het toch mis gaat

Iedereen die gaat barbecuen moet een BBQ Bob aanwijzen, een Bewust Onbeschonken Barbecuër. Dat advies geeft Brandwondencentrum van het Martini … Lees meer ...

VUmc; Gevel ziekenhuis

Nieuwe behandeling ziekte van Kahler

Recent is belangwekkend onderzoek verricht naar een nieuwe therapie voor "uitbehandelde" patiënten met multipel myeloom, een kwaadaardige … Lees meer ...

Jongeren kopen vooral sigaretten in horeca

Jongeren onder de achttien jaar die wel eens sigaretten kopen, doen dit vooral in horecagelegenheden. Dat blijkt uit een onderzoek naar het kopen van … Lees meer ...

DSC_0094

Zaterdag is verwendag – Column Mariëlle de Vries

Ik vind zaterdag de leukste dag van de week. Niet dat ik mijn bezigheden doordeweeks niet leuk vindt, maar de zaterdag is mijn verwendag. Iets wat ik … Lees meer ...

Tientallen kinderen dood door onbekende ziekte

Tientallen kinderen in Indonesië, vaak nog geen zeven jaar oud, zijn gestorven aan een mysterieuze ziekte. Volgens gezondheidswerkers in het district … Lees meer ...

Tag description
%d bloggers liken dit: