Zorg

Wat is slaapapneu? En hoe is het te behandelen?

“Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is een veel voorkomende aandoening waarbij er vaak overmatig wordt gesnurkt”,vertellen de longartsen van de Ommerlander ziekenhuisgroep  in Winschoten en Delfzijl .

slaapapneu

“Dit gaat meestal in combinatie met ademstops gedurende de nacht. Het gevolg van deze ademstops is een daling van de zuurstof.

Klachten die hierdoor ontstaan zijn vaak

  • overmatige vermoeidheid,
  • concentratiestoornissen
  • hartklachten
  • hoge bloeddruk.

Slaapapneu is een levensbedreigende aandoening die tot veel (medische) problemen kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan ongevallen op de weg met soms fatale gevolgen.”

Vermoeden van slaapapneu

Bij verdenking op OSAS kunnen patiënten zich, via de huisarts, aanmelden voor de één dag Slaap Apneu Diagnostiek op de polikliniek Longgeneeskunde. “Als een patiënt op de polikliniek komt, wordt er dezelfde nacht met speciale apparatuur (polygraaf )een meting gedaan die continu registreert of er wordt gesnurkt, of er ademstops zijn, zuurstofdalingen, en in welke houding dit plaatsvindt. Zo weten de specalisten de volgende dag of het beeld afwijkend is.

Slaapapneu en dan?

De patiënt ontvangt de uitslag de volgende ochtend, waarbij ook de KNO-arts kijkt of er in de keel-/neusholte afwijkingen zijn die gecorrigeerd moeten worden. Indien dit niet het geval is, maar wel sprake is van een slaapapneu syndroom, vindt er een proefplaatsing plaats via een CPAPapparaat (apparaat met positieve druk) die de luchtwegen tijdens de slaap open houdt. Dit apparaat wordt naast het bed van de slaper geplaatst. In de meeste gevallen gebeurt dit bij patiënten thuis.

Ook de proefplaatsing kan vaak op korte termijn gebeuren. Op deze manier kunnen patiënten bij wie OSAS is geconstateerd, snel worden behandeld. Volgens de wet mag er namelijk niet auto worden gereden totdat met de behandeling is gestart en deze ook goed is ingesteld. Met name voor mensen die veel op de weg zitten, is dit van groot belang. Als patiënten alle onderzoeken niet in één keer kunnen doorlopen, blijven ook afzonderlijke afspraken mogelijk”,aldus de longartsen.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht