Zorg

Dry needling: prikken in spieren

Naalden steken in verkrampt spierweefsel kan pijn oplossen en de spierfunctie verbeteren, overal in het lichaam. Dit ‘dry needling’ is sterk in opkomst.

Naalden in een lichaam steken. Het klinkt als acupunctuur, maar het is dry needling. De behandelmethoden zijn familie van elkaar, maar toch wezenlijk anders.Fysiotherapeut en mede-eigenaar van Topfysio in Leeuwarden, Sneek, Wommels, Heerenveen en Amsterdam Alfred Guljé is beide machtig.

Vastzittend spierweefsel

De naalden vormen de overeenkomst, maar bij acupunctuur gaan ze in energiebanen, bij dry needling in vastzittend spierweefsel. 

DN 1

Wie bijvoorbeeld door zijn enkel gaat, forceert ook de onderbeenspieren. Die kunnen daardoor verkrampt raken. En dat hoeft niet in de buurt van de enkel te zijn, maar bijvoorbeeld hoog in het onderbeen.

Guljé: ,,Elke spier heeft een uitstralingsgebied.’’ Door de verminderde functie van de verkrampte spier kan de pijn later in de enkel of elders in het been terugkeren.

Door enkel gaan

Als de spieren zo’n opdonder hebben gehad, zijn ze minder sterk en soepel. Ook de coördinatie neemt af. Zijn collega Anne Harm Nauta vult aan: ,,Veel mensen gaan daardoor voor een tweede keer door hun enkel. Ze denken dat ze een zwakke enkel hebben, maar eigenlijk zijn het de spieren die de enkel niet kunnen stabiliseren.’’

Dry needling wordt steeds meer gebruikt als behandelmethode in de fysiotherapie, maar is toch nog vrij onbekend bij huisartsen. Guljé: ,,Bij veel mensen met pijnklachten in rug, nek of op een andere plek wordt met een röntgenfoto of scan niet altijd een oorzaak gevonden.

Tussen de oren

Geregeld krijgen ze dan te horen dat het tussen de oren zit of met stress te maken heeft. Huisartsen en medisch specialisten kijken vooral naar gewrichten. Onze ervaring is dat 70 procent van de klachten veroorzaakt wordt of niet herstelt door spierproblemen.’’

Dry needling is geen fijne behandeling. Met de vingers voelt de fysiotherapeut waar de verkrampte spier zit. Dat voelt hij aan ribbels of strengen in het spierweefsel. Die plek heet triggerpoint. Het betasten kan pijn doen. De fysiotherapeut steekt een naald op die plek in de spier. Die reageert met een schokje.

Overgevoelig spierweefsel

Dat is een goed teken, aldus Nauta. Deze ‘twitch’ betekent dat het juiste deel van de spier ontspant. Guljé: ,,Het overgevoelig spierweefsel reageert op iets scherps door zich in een reflex aan te spannen. Daarmee wordt als het ware de spier ‘gereset’, waardoor de pijn vermindert en de spierfunctie verbetert.’’

Het vraagt oefening en ervaring voor een fysiotherapeut om te weten waar hij precies moet prikken. Bij lage rugpijn kan het nodig zijnomin een diepe bilspier een naald te zetten. ,,En je moet weten hoe je daar veilig kunt prikken.”

Prikken

Bij de eerste behandeling doet de fysiotherapeut het rustig aan, later voert hij het prikken op. ,,Het is een pittige behandeling.” Uren na de behandeling voelt de patiënt een stijve plek, daar waar de naalden hebben gezeten. Soms houdt die stijfheid en zeurende pijn een paar dagen aan.

Sommige patiënten moeten niets hebben van de naalden. Ze krijgen de klassiekere, manuele fysiotherapie. Maar over het algemeen hebben de patiënten het er na een goede uitleg wel voor over. ,,Behalve in onze vestiging in Amsterdam’’, vertelt Guljé lachend. ,,Friezen zijn veel harder voor zichzelf. Amsterdammers hebben vaak na een of twee naalden genoeg.’’

Dry needling

Guljé is een van de eersten in het Noorden die met dry needling begon, zo’n veertien jaar geleden. Tijdens een acupunctuur-stage zag hij boeken over triggerpoints liggen. ,,Op dat moment was er net een vrouwmet pijn in haar arm. Er leek geen Chinese verklaring voor die pijn. Acupunctuur hielp niet. Met de boeken over triggerpoints zijn we toen verder gaan kijken. We hebben naalden in een rompspier gestoken. Een week later was ze pijnvrij.’’

Sinds een paar jaar geeft hij cursussen aan andere fysiotherpeuten, en zijn ook de eigen medewerkers bij hem in de leer geweest. Dry needling vormt bij Topfysio inmiddels de hoofdmoot van de werkzaamheden. ,,Als mensen hier voor het eerst komen, screenen we ze op de oorzaak van de klachten. En dan kijken we of we dat met het naaldje, de vingers of met de ellebogen gaan oplossen.”

Effectieve behandeling

,,Als het een spierprobleem is, dan gebruiken we het liefst dry needling omdat dat de meest gemakkelijke en effectieve behandeling is.’’ Dat klinkt eenvoudig maar dat is niet altijd zo. De ene patiënt is klachtenvrij na één behandeling, de andere heeft er twaalf nodig.

Het is soms een heel gepuzzel. ,,We hebben wel patiënten die jaren geleden een hernia hebben gehad, en als gevolg daarvan nu nog rugpijn hebben. Dan kan het nodig zijn om bil, rug en onderbeen te prikken. Daar zijn meerdere behandelingen voor nodig.’’ 

Geen wondermiddel

Dry needling is zeker geen wondermiddel, benadrukt het duo. Want de naalden kunnen de pijn wel verzachten of wegnemen, maar de oorzaak moet ook gevonden en behandeld worden. Vaak moeten patiënten trainen om de belastbaarheid van de spieren te vergroten.

Nauta: ,,Het lichaam herstelt uit zichzelf, als het goed gaat. Met dry needling kunnen we het herstel optimaal laten verlopen.’’ Hij schat in dat bij negen van de tien patiënten in hun praktijk dry needling succesvol is.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht