Zorg

Inslikken van neppiercing is bloedlink. Gevolgen van doorslikken piercing

Het UMC Groningen waarschuwt voor het gebruik van neppiercings; kleine magneetballetjes voor aan de tong, wang of lip. De balletjes kunnen ingeslikt worden en levensbedreigende darmproblemen veroorzaken. De magneetpiercings worden vaak door jongeren gebruikt die geen echte piercing mogen of willen.

piercingBeschadigingen door piercing

Bij het eten of drinken kunnen ze gemakkelijk ingeslikt worden. In de darmen kunnen ze elkaar aan- trekken en weefsel beschadigen of zelfs levensgevaarlijke gaten naar de buikholte veroorzaken.

Nep-piercing gevaarlijk

“Jongeren en hun ouders denken dat het geen kwaad kan en dat ze net als gewone metaalbolletjes het lichaam wel weer verlaten. Maar als je er twee of meer inslikt, kunnen ze elkaar aantrekken en dat kan heel gevaarlijk zijn”, zegt kinderchirurg Paul Broens. “Als je ze precies tegelijk inslikt, blijven ze aan elkaar geplakt in hetzelfde deel van de darm. Maar als er tijd tussen zit, zitten ze in verschillende delen van de darmen en als die tegen elkaar aan worden getrokken ontstaan er problemen.”

Zes ingeslikt

In het UMCG ligt nu nog een meisje te herstellen van een operatie aan haar darmen. Ze had in totaal zes magneetballetjes ingeslikt. “Telkens als ze er eentje kwijtraakte, klikte ze er een nieuwe aan. Zij en haar ouders hadden geen idee dat het gevaarlijk kon zijn”, zegt Broens. De patiënte meldde zich met ernstige buikpijn en koorts. “We zagen op de foto wel dat er iets in haar darmen zat wat er niet hoorde, maar we kenden deze magneetpiercings niet dus we hadden eerst geen idee wat het kon zijn.”

Operatie

Omdat ze meerdere gaten in haar darmen had, volgde een middelzware operatie. Ze houdt er in ieder geval een fors litteken op haar buik aan over. “Het was geen kleine ingreep”, vindt Broens.

Waarschuwing nep-piercing

Het UMCG heeft een waarschuwing naar buiten gebracht tegen de neppiercings. Broens heeft ook contact gelegd met de Voedsel en Waren Autoriteit. “Het is zorgelijk dat deze sieraden zomaar verkocht worden zonder waarschuwing”, vindt hij. “Het is wat anders dan gewone piercings, waarvan iedereen zich kan voorstellen dat er risico’s zijn. Deze magneetballetjes lijken onschuldig, maar je kunt met zekerheid voorspellen dat ze vroeg of laat bij het drinken of eten worden ingeslikt.”

piercing

Zeldzaam

Navraag bij verschillende piercingen sieradenwinkels in het Noorden leert dat de magneetpiercings nog vrij zeldzaam zijn. Het is vrij lastig er bij gewone winkels aan te komen. Bekende sieraden- en piercingshops zeggen dat er ook niet veel naar wordt gevraagd. Wel zijn ze via internet eenvoudig te bestellen. Ze worden in meerdere landen in Europa gebruikt, want er zijn ook meldingen van ziekenhuisopnames in het buitenland.

 

 

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht