Zorg

Gebruik antibiotica bij Nederlandse kinderen kan veiliger

Wat betreft antibioticagebruik bij kinderen doet Nederland het redelijk vergeleken met Zuid-Europa. Ondanks dat is er ruimte voor verbeteringen, concludeert Josta de Jong uit haar promotieonderzoek.

 

antibiotica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zij stelt dat het beter volgen van de richtlijnen voor antibiotica, minder gebruik van niet-geregistreerde antibiotica voor jonge kinderen, meer aandacht en informatie voor ouders en bovendien een lager gebruik van antibiotica in de veeteelt kunnen bijdragen aan het verminderen van de resistentie. De Jong gebruikte bij de meeste studies de database IADB.nl met apotheekgegevens.

Verkeerd toegepast

Antibiotica worden vaak niet op de juiste manier of onnodig toegepast. Dit kan bijdragen tot het ontstaan van resistentie van bacteriën. Informatie over de redenen waarom en de omstandigheden waaronder antibiotica worden voorgeschreven kan helpen om de resistentie aan te pakken.

Kinderen te vaak aan kuur

Op basis van bestaande gegevens kon De Jong vaststellen dat antibiotica vaker werden voorgeschreven dan aanbevolen wordt. Bij kinderen van 0 t/m 4 jaar stelde zij vast dat het meest werd gebruikt door kinderen jonger dan één jaar. Bovendien werden soms antibiotica voorgeschreven bij leeftijden waarvoor de middelen niet waren geregistreerd.

Met vragenlijsten vanuit de apotheek vroeg De Jong ouders naar de dagelijkse praktijk en problemen bij het geven van een kuur aan een kind. De ouders meldden bijwerkingen en toedieningsproblemen. Ook overgeleek zij een groep kinderen die helemaal geen antibiotica gebruikt met een groep die meer dan gemiddeld gebruikt. Ouders van kinderen die veel antibiotica gebruikten, bleken zelf ook meer medicatie te gebruiken, zowel antibiotica als andere geneesmiddelen.

Josta de Jong studeerde farmacie aan de RUG, waar zij haar promotieonderzoek deed bij de afdeling Farmacotherapie en Farmacoepidemiologie., onderzoeksschool SHARE, onderzoekslijn kinderen en geneesmiddelen. De Jong is apotheker in Hurdegaryp.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht