Zorg

Hyperbare zuurstoftherapie. Vijftien minuten in een luchtdrukcabine

Hij is wereldwijd de jongste patiënt die plaatsneemt in een luchtdrukcabine. Perry Veenstra (13) uit Woudsend krijgt hyperbare zuurstoftherapie om de chronische wond op zijn rug te helen. “Vergelijk het met duiken. Ik ga dagelijks vijftien meter onderwater.”

Wie hem normaal gesproken tegenkomt, ziet een fitte jongen die graag met zijn speedboot door het water van het Slotermeer snijdt. Vandaag ligt Perry echter met een deken op de bank. De 13-jarige is net ontslagen uit het ziekenhuis in Sneek, waar hij een huidtransplantatie heeft ondergaan.

zuurstoftherapie

Open rug

Perry is geboren met spina bifida, in Nederland beter bekend als een open rug. Bij deze aandoening sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Slechts 1 op de 2000 baby’s wordt ermee geboren.

Zijn ouders, die tijdens de zwangerschap niet van de aandoening op de hoogte zijn, lopen een half jaar lang met Perry in het ziekenhuis. “De dag na zijn geboorte werd hij direct geopereerd”, vertelt moeder Karin Veenstra. De jaren die volgen zwengelt Perry met gemak overal tussendoor. Klachten heeft hij niet, totdat hij twee jaar geleden terugkomt van een middagje schaatsen. Er zit een klein, rood plekje op zijn rug. “Ik dacht dat ik mij had verwond nadat ik op het ijs was gevallen”, legt Perry uit.

Chronische ontsteking

Binnen korte tijd verandert het plekje echter in een scheur van tweeënhalf centimeter. Het gaat om een chronische ontsteking onder de wond, die alleen operatief kan worden verwijderd. Althans, zo luidt het advies in eerste instantie. Perry staat op dat moment onder behandeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. “Het zou een pittige operatie worden. Eentje die je het liefst wilt vermijden”, vertelt hij.

Hyperbare geneeskunde

Een nieuwsbericht in het Sneeker Nieuwsblad schijnt een nieuw licht op dat scenario. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek introduceert hyperbare geneeskunde. Een methode waarbij patiënten onder verhoogde druk met pure zuurstof in een cabine worden behandeld. “De bloedsomloop neemt meer zuurstof op dan onder normale omstandigheden en vervoert deze naar plaatsen waar dat nodig is. Wonden die normaal gesproken niet makkelijk genezen, trekken langzaam maar zeker weg”, vertelt Karin Veenstra die in de therapie een uitkomst ziet. “Voor ons was het de enige uitweg. Baat het niet, dan schaadt het niet.”

Zuurstof

Inmiddels heeft Perry er al 61 behandeling op zitten. Iedere werkdag zit hij twee uur lang opgesloten in een hyperbare kamer. “Een soort romp van een vliegtuig. Alleen de wand is dikker”, verduidelijkt Perry. Het eerste kwartier wordt de kamer op druk gebracht. “Alsof je opstijgt met een vliegtuig. Ik kauw altijd op een snoepje om mijn oren te klaren.” Vervolgens zet Perry een masker op, waarbij hij honderd procent zuurstof inademt. Dat gebeurt in periodes van vier keer twintig minuten met daarna een korte pauze. “Anders is de kans op een zuurstofvergiftiging groot”, legt zijn moeder uit.

Controle bij therapie

De controle tijdens de therapie is groot. Voordat hij de cabine betreedt, trekt Perry een katoenen pak aan. Synthetische stoffen zijn, wegens brandgevaar, verboden. Net zoals een mobiele telefoon, een iPad of een pen. “Als ik mijn huiswerk maak of een boek lees, kom ik de tijd wel door”, lacht Perry. Bovendien staan er vier camera’s op de cabine gericht en houdt de operator buiten voor de zekerheid contact met alle patiënten.

Volgens zijn behandelend arts, Jan Willem Lahaye, slaat de therapie goed aan bij Perry. “Witte bloedlichaampjes hebben veel zuurstof nodig om de bacterie te verteren. Bij Perry is de bloedtoevoer ter hoogte van het heiligebeen onvoldoende. Alhoewel de ontsteking onder zijn wond moeilijk is te bestrijden, gaan de haarvaatjes dankzij de therapie weer groeien. Dat bevordert de doorbloeding, waardoor het herstel langzaam maar zeker zichtbaar wordt.”

Wie kunnen zuurstoftherapie krijgen?

Lahaye behandelt patiënten met zowel chronische als acute problemen. Onder andere mensen met bestralingsschade, ernstige koolmonoxidevergiftiging, levensbedreigende infecties of chronische botontsteking kunnen bij Antonius Hypercare terecht. Naast het feit dat hij wereldwijd de jongste is die de therapie ondergaat, blijkt Perry ook de enige met een aangeboren, chronische ontsteking. “Bij overleg met andere ziekenhuizen en instituten, komt Perry altijd aan bod”, vertelt Lahaye.

Hoe is hyperbare zuurstoftherapie ontdekt

Nederland is overigens de bakermat van hyperbare zuurstoftherapie. De Amsterdamse hoogleraar chirurgie Ite Boerema en zijn student Pim Brummelkamp ontdekten dat amputatie of zelfs overlijden met de therapie kon worden voorkomen. Rond 1960 pasten zij de therapie voor het eerst toe na openhartoperaties en bij levensbedreigende infecties. Inmiddels blijkt hyperbare zuurstoftherapie ook in de rest van de wereld een bekend fenomeen. “In Nederland wordt het vooral toegepast bij instituten, waar alleen patiënten met chronische klachten terecht kunnen. In het Antonius Ziekenhuis behandelen we ook mensen met een acute behandelindicatie”, aldus Lahaye.

Voor Perry staan er nog tien behandelingen op het programma. Daarna moet het plekje op zijn rug vanzelf gaan genezen. Wellicht keert hij nog een keer terug naar de cabine. Niet als patient en ook zeker niet als arts. “Ik wil later technisch tekenaar worden”, laat hij weten. “Dokter Lahaye heeft mij gevraagd of ik nog eens een keer langs wil komen als andere kinderen hyperbare zuurstoftherapie krijgen. Gewoon, om uit te leggen dat het helemaal niet eng is, maar juist enorm helpt. Straks ben ik wereldwijd misschien niet meer de jongste.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht