Zorg

Zorgkosten knieblessure omlaag dankzij iPad. Patiënt herstelt sneller

Verpleeghuis Meander in Veendam zet sinds kort een iPad en apparaatjes met sensoren in om patiënten na een knie-of heupoperatie sneller te kunnen laten revalideren. De nieuwe revalidatietherapie met de iPad verlaagt de zorgkosten als gevolg van knieblessures. Patiënten herstellen sneller.
Knieblessure sneller hersteld door iPad. Zorgkosten omlaag ( Afbeelding Verpleeghuis Meander)

Knieherstel met iPad bespaart zorgkosten.<br />(Afbeelding Verpleeghuis Meander)

Patiënten kunnen zelf oefenen. Het sensor apparaat en de iPad leggen hun oefeningen vast. Een fysiotherapeut kan op afstand aanwijzingen geven. De nieuwe werkwijze levert meteen al een daling van 8 procent van het aantal ligdagen op.
Intensief oefenen bevordert het herstel met een nieuwe knie of heup enorm, blijkt uit onderzoek. Maar het valt zeker voor ouderen niet mee om snel weer flink te gaan oefenen.
Er is ook niet altijd genoeg begeleiding voorhanden. Met behulp van de iPad en een speciaal apparaatje, de BioVal, kunnen patiënten ook alleen aan de slag.

Knieherstel met iPad bespaart zorgkosten

De BioVal is een apparaatje met sensoren dat de patiënt om zijn been of arm doet, en dat registreert hoe diep de bewegingen zijn. Met een programma op de iPad worden die bewegingen geanalyseerd en middels beeldbellen legt de patiënt contact met fysiotherapeuten op afstand.

Meander is naar eigen zeggen de eerste instelling in Nederland die het systeem gebruikt. Medewerkers en cliënten zijn enthousiast en het levert al snel een besparing op.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht