Zorg

Strengere regels voor automobilisten met epilepsie. Veel ongelukken door aanvallen.

Voor automobilisten met epilepsie moeten strengere regels komen. Dat vinden het Openbaar Ministerie (OM) en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De afgelopen vijf jaar vonden ernstige ongelukken plaats doordat bestuurders epileptische aanvallen kregen.

epilepsie

Verplicht melden epilepsie?

Automobilisten bij wie epilepsie is vastgesteld, zijn niet wettelijk verplicht dit te melden. Hierdoor kunnen zij gewoon achter het stuur kruipen, ondanks het risico op een aanval. Daardoor zijn de afgelopen vijf jaar zeker twintig ernstige verkeersongevallen gebeurd, waarbij minstens zes mensen zijn omgekomen.

Keuring en epilepsie

Wie zijn epilepsie wel bij het CBR meldt, wordt gekeurd door artsen. Een jaar na een aanval mag een patiënt dan vaak weer achter het stuur kruipen, maar hij hoeft het vervolgens niet bij het CBR te melden als hij nieuwe aanvallen heeft gehad. De automobilist moet dan zelf in de wet uitzoeken hoe lang hij of zij rust moet houden en of er nog wel mag worden gechauffeerd.

Veel onduidelijkheid

“Dat is heel onduidelijk. De wet moet daarvoor worden gewijzigd”, zegt Elke Kool van het Openbaar Ministerie. Het CBR zou een wettelijke meldplicht eveneens toejuichen, verklaart woordvoerder Irene Helders. “Dat kan de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komen.” Ook de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) is voorstander.

Aanleiding

Aanleiding voor de uitspraken is een ernstig ongeval in Werkendam, waarbij twee vrouwen om het leven kwamen. Het ongeluk was het gevolg van een epileptische aanval van de bestuurder, een 45-jarige inwoner van Geertruidenberg. De man stond onlangs voor de rechtbank waar hij 140 uur werkstraf tegen zich hoorde eisen. Hij had na een eerdere epileptische aanval nog zeker twee maanden niet achter het stuur mogen zitten.

Arie van den Heuvel, wiens vrouw (70) en schoonzus (75) bij het ongeluk omkwamen, wil nog strengere maatregelen. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer eist hij een rijverbod voor epileptici. “Het zijn tikkende tijdbommen op de weg”, zegt zijn letselschadeadvocaat Tom Eskes. “Je weet niet wanneer iemand met epilepsie een aanval krijgt.”

De EVN vindt een permanent rijverbod onnodig. Volgens de vereniging zijn 80.000 epileptici in ons land nagenoeg ’aanvalsvrij’ en zijn er voor de rest richtlijnen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht