Zorg

Artrose pijn bestrijden met kraakbeentransplantatie in knie

Drie noordelijke ziekenhuizen in Groningen en Hoogeveen experimenteren met operatietechnieken om kraakbeenproblemen in de knie te verhelpen.

Artrose in knie

Artrose in knie

Kraakbeenproblemen in de knie waren tot voor kort nauwelijks te verhelpen, zodat relatief jonge patiënten er zomaar invalide van konden worden. Orthopedisch chirurgen in drie noordelijke ziekenhuizen zijn bezig met verschillende nieuwe operatietechnieken om het euvel te verhelpen.

Op kweek

Orthopeed Reinoud Brouwer in het Martini Ziekenhuis is sinds een jaar begonnen met kraakbeentransplantaties. Bij patiënten met een fors gat in hun kraakbeen, bijvoorbeeld door een ongeluk, wordt een stukje kraakbeen weggehaald. Dat kraakbeen gaat naar een Belgisch laboratorium en wordt daar opgekweekt. In zo’n tien weken groeit het kleine stukje dan uit tot vier tot acht miljoen kraakbeencellen. Chirurg Brouwer maakt dan de knie van de patiënt opnieuw open, plaatst de uitgegroeide kraakbeencellen en langzaam herstelt het hele kniegewricht zich weer.

Matje

In Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen gebruikt orthopedisch chirurg Herman de Boer een andere techniek. Hij opereert zijn patiënten maar één keer en plaatst een speciaal matje in de knie. Het gat in het kraakbeen maakt hij eerst wat groter, met een beiteltje, en hij plaatst er een steriel ’matje’ van het Italiaanse orthopedische Rizzoli instituut in. De kraakbeencellen groeien het matje in.

atrose

Kraakbeentransplantatie- (Foto NDC Mediagroep)

Transplantatie

In het UMCG in Groningen wordt weer een derde techniek toegepast. In 2005 werd het transplanteren van kraakbeen voor het eerst in Nederland toegepast door orthopedisch chirurg Marco Arnold in het UMCG. Arnold vertrok een jaar later naar het buitenland. Nadien is er in het UMC Utrecht onderzoek gedaan waaruit bleek dat de techniek inderdaad goed werkt. In het UMCG werken orthopedisch chirurgen nu met een variant op het ’matje’ van De Boer. Ze plaatsen een soort staafjes die lijken op luciferhoutjes in het gat in het kraakbeen. Daar groeien dan nieuwe kraakbeencellen in, zodat de knie na enige tijd weer te gebruiken is.

Nadelen

Alle drie de technieken hebben nadelen. In alle gevallen moeten patiënten wel behoorlijk oefenen om het kniegewricht weer goed te krijgen. Het kraakbeen groeit niet vanzelf weer in het bot en zonder goede training is het gewricht niet zomaar in goede conditie te krijgen.

Een nadeel van de transplantatie-techniek uit het Martini ziekenhuis in Groningen is dat het nogal duur is en dat de patiënt twee operaties ondergaat. Eerst moet gezond kraakbeen uit de knie weggehaald worden. Vervolgens is het wachten op het opkweken van de cellen en dan volgt een tweede operatie. Voordeel is wel weer dat de hoge kosten, zo’n dertigduizend euro, wel vergoed worden door de zorgverzekeraars. Want de techniek heeft zich inmiddels bewezen in onderzoek in het UMCU.

Niet vergoed

De nieuwe techniek met het ’matje’ wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Deze techniek is nog nieuw in Nederland en heeft zich nog niet bewezen in wetenschappelijk onderzoek, oordelen de verzekeraars. Dus vergoedt het Hoogeveense ziekenhuis de ingreep uit eigen zak. “Het is wel veel goedkoper dan de transplantatie”, zegt chirurg Herman de Boer. “Ik heb deze techniek hiermee in Nederland geïntroduceerd omdat je hiermee ook grotere kraakbeenproblemen kan herstellen. Het Italiaanse Rizzoli-instituut is wereldvermaard en er zijn tal van hoog aangeschreven artsen en wetenschappers die deze techniek al eerder gebruikt hebben.”

Noodgedwongen stoppen

De Boer zegt dat zo nadrukkelijk omdat het ziekenhuis in Den Helder vorig jaar nog noodgedwongen moest stoppen met een variant op de methode die in het Martini wordt toegepast. De zorgverzekeraars vonden dat die techniek zich niet goed genoeg heeft bewezen. Bovendien is het voor ziekenhuizen niet toegestaan om zelf lichaamscellen op te kweken. Daar zijn speciale labs voor, zoals dat in België.

Artrose

De nieuwe technieken werken alleen bij breuken of gaten in het kraakbeen van de knie. Dat komt relatief weinig voor, meestal alleen bij sporters, mensen die een ongeluk hebben gehad of een aangeboren probleem. De grote groep mensen met knieklachten hebben last van slijtage, artrose. Daarvoor werken deze technieken niet.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht