Zorg

Afkicken van een alcoholverslaving.”Soms kan fors minderen met drank al een prima oplossing zijn.”

Probleemdrinkers zijn er in alle soorten en maten. Zwervers die goedkoop bier drinken op een bankje of wegterende kluizenaars zijn stereotype alcoholisten. Maar ook veel ’gewone’ mannen en vrouwen met een baan kunnen verzuipen in hun drankgebruik. Voor werkende mensen met een alcoholprobleem is in Emmen een nieuwe behandelkliniek geopend. “Soms kan fors minderen met drank al een prima oplossing zijn.”

alcoholverslaving

Medisch directeur en psychiater Joost Kerkhoff van de  kliniek Novae noemt het een wijdverbreid misverstand dat therapie gericht moet zijn op geheelonthouding. “Voor eeuwig alcohol afzweren is lang niet voor alle mensen nodig. Na een geslaagde behandeling kan iemand best op een feest een glaasje drinken zonder meteen terug te vallen.” Dat geldt vooral voor de doelgroep, waar Novae zich op richt. Mensen met een baan die in staat zijn om met hulp van therapie hun alcoholprobleem te overwinnen.

Behandelkliniek

Kerkhoff geeft samen met directeur Fred van Dorp een korte rondleiding door de kliniek in Emmen. Aan de ene kant is het uitzicht het Scheper Ziekenhuis en aan de andere kant het bos. De spreekkamers, de logeerkamers en de groepsruimtes zijn, op een enkel detail na, klaar voor gebruik. De inrichting van het behandelcentrum op de tweede verdieping van het gebouw Kop van Zuid is fris en modern. De eerste behandelingen van mensen met een alcoholverslaving zijn deze maand begonnen. Als het even kan, gaan ze overdag gewoon naar hun werk.

Therapie alcoholverslaving

“De therapie wordt meestal in de avonduren gegeven”, zegt Van Dorp. “Op die manier blijven de clienten in het arbeidsproces. Dat is het prettigst voor henzelf. Ze kunnen doorgaan met hun dagelijkse bezigheden.” Novae is een samenwerkingsverband van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) en investeringsmaatschappij Omale. Volgens Kerkhoff worden bij VNN jaarlijks 10.000 mensen geholpen. “In de bestaande opnameklinieken zitten vooral mensen die al vele jaren ernstig verslaafd zijn en lang niet meer hebben gewerkt. Voor mensen met een baan is in het Noorden eigenlijk nauwelijks aanbod. Wij zijn in die leemte gesprongen.”

Passende aanpak

De therapeuten, verpleegkundigen, psycholoog en psychiater van Novae proberen met de cliënten een passende aanpak te vinden. “We werken oplossingsgericht en richten ons niet, zoals bij de klassieke behandeling, op de oorzaken uit het verleden. Er wordt steeds gekeken naar wat iemand wil bereiken. De een drinkt vanwege een scheiding, de ander om minder verlegen, gestrest of angstig te zijn. Uiteindelijk gaat de alcohol een eigen leven leiden. Met gedragstherapie leren mensen dat er andere oplossingen zijn dan drank om met lastige situaties om te gaan.”

alcoholverslaving

Links Joost Kerkhoff en Fred van Dorp. Foto: Dvhn

Zorgverzekeraars

De therapiesessies worden vergoed door alle zorgverzekeraars en worden in Emmen, Drachten en Groningen aangeboden. De behandeling kan beginnen met een opname van een tot vier weken. “Die periode in de kliniek in Emmen wordt gebruikt om lichamelijk af te kicken onder medische begeleiding. Het proces van alcoholontgifting duurt een week en is behoorlijk zwaar.” De cliënt moet voor de opname per nacht 45 euro uit eigen zak betalen. Die kosten liggen volgens Van Dorp aanmerkelijk lager dan die van een verblijf in luxe privéklinieken. “In die afkickklinieken betaal je duizenden euro’s. Zij richten zich op de rijken, de jetset. Onze kliniek is betaalbaar voor iedereen met een inkomen.”

De kliniek

In de kliniek zijn 24 eenpersoonskamers met badkamer en toilet. “Het is comfortabel. We willen een gastvrije uitstraling hebben zonder overdreven luxe en werken ook samen met het ziekenhuis. Er zijn afspraken gemaakt met de apotheek, het laboratorium en de huisartsenpost. ”

Cliënten kunnen zich zelf melden bij Novae. Bedrijfsartsen, huisartsen en andere hulpverleners krijgen voorlichting over de kliniek, zodat ze eventueel mensen kunnen doorsturen. “In ieder bedrijf werken mensen met alcoholverslaving. Het is een probleem dat lang niet altijd wordt herkend. Het leidt tot veel ziekteverzuim. Een aanzienlijk aantal bedrijfsongelukken is een gevolg van drankgebruik. Dat kan voorkomen worden als het eerder wordt aangepakt.”

Hoe snel een behandeling gaat, is voor iedereen verschillend. Kerkhoff zegt dat veel mensen aan twaalf sessies voldoende hebben.

Feiten over drank en werk

  • 5 procent van de gehele beroepsbevolking is probleemdrinker
  • 4 op de 100 mensen drinkt wel eens alcohol vlak voor of tijdens het werk
  • 1 op de 100 mensen doet dat wekelijks
  • 3 procent van de totale alcoholconsumptie in Nederland wordt op het werk genuttigd
  • 1 op de vijf Nederlanders drinkt 20 glazen of meer per week
  • Problematisch alcoholgebruik geeft 2 tot 6 keer extra frequent kortdurend ziekteverzuim
  • Bij 10 tot 30 procent van de bedrijfsongevallen speelt alcohol een rol
  • De productiviteit van een alcoholverslaafde medewerker ligt gemiddeld 20 procent lager
  • De probleemdrinker levert kwalitatief minder goed werk
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht