Zorg

Gedragstraining helpt jongeren met faalangst

Faalangst en sociale angst komen vaak voor bij jongeren van 12 tot 14 jaar. Niet zelden worden de klachten chronisch en leiden ze op latere leeftijd tot sociale isolatie, middelenmisbruik en depressieve klachten. Een effectieve aanpak van faalangst en sociale angst in een vroeg stadium kan dus veel psychisch en financieel leed voorkomen, zowel op individueel niveau als voor de samenleving. Een cognitieve gedragstraining is een goede manier om faalangst te lijf te gaan, blijkt uit onderzoek bij Accare kinder- en jeugdpsychiatrie waarop Esther Sportel op woensdag 29 mei promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen en waarop Eva de Hullu eerder promoveerde.

bigstockphoto_Hooded_Male_Teenager_1614422

Gierende hormonen, veranderende sociale netwerken en een hoge prestatiedruk; niet alle adolescenten kunnen er even goed mee omgaan. Sommigen ontwikkelen een sociale angststoornis; ze zijn bang om door anderen afgewezen te worden of een slechte beoordeling te krijgen. Vaak gaat het om situaties die voor de meeste jongeren heel gewoon zijn, zoals een plekje zoeken in de kantine, een gesprek voeren met mensen die je niet zo goed kent of een spreekbeurt houden.

PASTA-training

Uit 1800 jongeren op 25 scholen selecteerde Sportel 240 jongeren met faalangst en/of sociale angst. Zij kregen een cognitieve gedragstraining, een online training bedoeld om negatieve denkpatronen te doorbreken of juist geen training, en werden daarna nog twee jaar gevolgd. De door Esther Sportel en Eva de Hullu ontwikkelde trainingen bleken beide faalangst en sociale angst te verminderen, waarbij de cognitieve gedragstraining het meest effectief bleek. Deze training heet de PASTA-training, naar de titel van het onderzoek: Project on Adolescent Social and Test Anxiety.

 

Bewezen effectief

Esther Sportel: ‘Er zijn natuurlijk heel veel trainingen op het gebied van faalangst, maar die zijn vaak niet wetenschappelijk onderzocht. Dat zegt niet dat ze onzinnig zijn, want trainers en jongeren zelf zijn natuurlijk ook van belang in het beoordelen van de werkzaamheid, maar bewezen effectief zijn ze niet.’ En dat is deze training wél.

sportel1

Zelf gebruiken?

De PASTA-training is opgenomen in het boek ‘Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten deel 2’ van C. Braet en S.M. Bögels, dat zal verschijnen in juni 2013. Daarnaast is het de bedoeling de uitgebreide handleiding voor de trainer en het werkboek voor de leerling volgend jaar kosteloos te verspreiden via www.projectpasta.nl.

De openbare verdediging van het proefschrift is op woensdag 29 mei 2013 om 14.30 in het Academiegebouw. Promotores zijn professor Ruud Minderaa van Accare/UMCG en professor Peter de Jong van Klinische Psychologie. Maaike Nauta (Klinische Psychologie / Accare) is copromotor. Project PASTA werd gefinancierd door ZonMW.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht