Zorg

Speekselklier: onderzoek met minuscule scopen

Het Medisch Centrum Leeuwarden is een speekselkliercentrum rijk: Speekselkliercentrum Friesland. Mensen met speekselklierproblemen kunnen daar terecht.

Kaakchirurgen Erik van der Meij en Jan de Visscher zijn de artsen die gespecialiseerd zijn in speekselklierproblemen. Met een minuscule endoscoop, een zogeheten sialendoscopie, kunnen de artsen onderzoek doen.

speekselklier

Met minuscule scopen worden speekselklierproblemen onderzocht en verholpen. Foto MCL.

Oorzaken van verstopte speekselklieren, zoals speekselstenen, slijmproppen en vernauwingen van de afvoergangen van de speekselklieren kunnen op die manier worden vastgesteld en ook veelal via een scoop worden verholpen. Bij sialendoscopie wordt gebruik gemaakt van een scoop met een bijzonder kleine doorsnede: variërend van 0,8 tot 1,6 mm. Via de scoop kunnen via glasvezel en een camera de speekselkliergangetjes worden onderzocht. Bij sommige aandoeningen kan ook via de scoop worden behandeld.

speekselklier

De sialendoscoop. Foto MCL

,,Een sialendoscopie wordt vaak verricht bij mensen met het zogenaamde maaltijdsyndroom”, aldus Erik van der Meij. Bij het maaltijdsyndroom treedt vlak voor en tijdens een maaltijd een pijnlijke zwelling op van de oorspeekselklier of de onderkaakspeekselklier. Dit gebeurt omdat de speekselklierafvoergang is verstopt door een speekselsteen of door een vernauwing. Het speeksel komt dus niet meer in de mond terecht maar hoopt zich op in de speekselkliergangen.

speekselklier

De speekselklierbehandeling. Foto MCL

Is er sprake van speekselstenen? Dan wordt langs de scoop een vangnetje ingebracht, het vangnetje sluit zich om de speekselsteen en de scoop met de speekselsteen wordt teruggetrokken. Is er sprake van een vernauwing? Dan wordt een ballonnetje langs de scoop gevoerd en de vernauwing opgerekt.

Speekselkliercentrum Friesland in het MCL is ook gespecialiseerd in alle andere aandoeningen van de speekselklieren, zoals ontstekingen, cysten, goedaardige en kwaadaardige tumoren en hinder door kwijlen. Patiënten kunnen naar het centrum worden verwezen door de huisarts, de tandarts of een medisch specialist.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht