Zorg

Lange mensen lopen meer kans op trombose

Lange vrouwen lopen twee keer zoveel kans op een bloedprop in hun been (trombose) als vrouwen van gemiddelde lengte. Voor lange mannen is het risico zelfs drie keer verhoogd.

Dit concludeert Linda Flinterman, na onderzoek met steun van de Hartstichting. Ze is met dit onderzoek gepromoveerd aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

trombose

Lange mensen hebben meer kans op trombose. Foto NDC Mediagroep

Het onderzoek van Linda Flinterman toont voor het eerst aan welke invloed lichaamslengte heeft op het ontstaan van een bloedprop in het been. Nieuw is ook dat het verschil tussen mannen en vrouwen is onderzocht. Bovendien is berekend hoe groot de kans is om na een eerste keer opnieuw trombose te krijgen.

Medicijnen afstemmen  

,,Op dit moment zijn mensen die extra veel risico lopen op een tweede trombose nog niet goed te herkennen”, licht Flinterman toe. ,,De meeste patiënten krijgen na een eerste trombose eenzelfde behandeling: een paar maanden medicijnen tegen bloedstolling. Maar misschien hebben patiënten met een extra hoge kans op een nieuwe bloedprop wel langere tijd baat bij medicijnen. En mensen met een laag risico kunnen wellicht eerder stoppen.”

Vijfduizend patiënten

Flinterman volgde zo’n 5000 patiënten tot vijf jaar na hun eerste trombose. Hun gegevens vergeleek ze met controlepersonen zonder trombose. De deelnemers vulden vragenlijsten in en hun DNA werd geanalyseerd. Zevenhonderd patiënten kregen in die jaren een tweede trombose.

Flinterman: ,,Mannen groter dan twee meter blijken drie keer meer kans te hebben op een bloedprop dan mannen van gemiddelde lengte. Vrouwen boven 1.80 meter lopen twee keer meer risico dan vrouwen met een gemiddelde lengte. Het verhoogde risico geldt zowel voor de kans op een eerste als een tweede trombose.”

Bloed stroomt minder snel

Het effect van lichaamslengte is wel te verklaren: als je groot bent moet het bloed een lange weg afleggen vanaf de voeten naar het hart. Het bloed stroomt dan wat minder snel, waardoor de kans toeneemt dat het gaat stollen.

Overigens vond Flinterman dat ook korte mensen onder 1.55 meter meer risico lopen op trombose. ,,Hoe dat kan weten we nog niet precies. Misschien komt het doordat ze in sommige stoelen minder goed hun voeten op de grond kunnen zetten, waardoor bepaalde aders in de knel komen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht