Zorg

Endometriose: een onzichtbare rotziekte

Endometriose is een heftige vrouwenziekte. Een op de tien vrouwen heeft er last van. Een flink aantal zelfs zodanig dat de ziekte hun leven beheerst.

Pijn en onvruchtbaarheid. Dat zijn de belangrijkste gevolgen van endometriose, een ziekte die veel vrouwen treft maar waarover nog weinig bekend is. Endometriose is baarmoederslijmvlies dat tijdens de menstruatie via de eileiders in de buik terechtkomt en daar doorwoekert en verkleeft. Het hecht zich aan organen als eierstokken, blaas en darmen.

Het gedraagt zich alsof het in de baarmoeder zit: tussen de menstruaties door groeit het door. Buiten de baarmoeder geeft het een ontstekingsreactie en dat veroorzaakt pijn. Helse pijn. Soms zo erg dat de vrouwen de eerste dagen van hun menstruatie in bed moeten blijven.

Kinderloosheid

Er zijn ook vrouwen die geen pijn hebben maar door endometriose geen kinderen kunnen krijgen. ,,In dat geval ontdekken ze de ziekte pas als ze hier komen vanwege de kinderloosheid’’, zegt gynaecoloog Taeke Spinder, endometriosespecialist van het MCL in Leeuwarden. Als zo’n patiënte hem vertelt dat ze ernstige menstruatiepijn heeft, dan gaat er bij Spinder een alarmbel af. Die van endometriose.

Waarom de ene vrouw er wel last van krijgt en de andere niet, is niet helemaal duidelijk. De weerstand lijkt een rol te spelen en soms komt de ziekte bij meerdere vrouwen in de familie voor.

endometriose

Gynaecoloog Taeke Spinder is gespecialiseerd in endometriose. Foto NDC Mediagroep/Niels Westra

De ziekte veroorzaakt verklevingen, waardoor de zaadcel de eicel niet kan bevruchten en een zwangerschap uitblijft. In dat geval is ivf vaak de aangewezen manier om een kind proberen te krijgen. Maar dat is een lange en zware weg, vrouwen met endometriose moeten eerst met hormonen versneld in de overgang worden gebracht om de ziekte tot stilstand te brengen.

Hormonen

Endometriose is moeilijk te ontdekken. ,,Tussen de eerste klachten en de juiste diagnose zit gemiddeld zes jaar. In die periode ziet de patiënte gemiddeld vier medisch specialisten zonder te weten wat de klachten veroorzaakt’’, zegt Spinder. Want behalve pijn en infertiliteit kan endometriose pijn bij het vrijen, vaak moeten plassen, slijm-en bloedverlies in de ontlasting en een moeilijke stoelgang veroorzaken.

,,Als allereerste zien ze de huisarts. Die schrijft vaak in eerste instantie een anticonceptiepil voor, die de menstruatieklachten vermindert.’’ Wie de ziekte heeft, heeft die al vanaf de eerste ongesteldheid. Geleidelijk aan, met elke menstruatie, verergeren de klachten. ,,Sommige vrouwen hebben weinig klachten maar veel endometriose, anderen heftige klachten en weinig endometriose.’’

Bobbelige verkleving

Ook in het ziekenhuis is het lastig om de ziekte te diagnosticeren. Soms kan de gynaecoloog de bobbelige verkleving voelen tijdens een inwendig onderzoek. ,,Maar alleen met een kijkoperatie kunnen we de ziekte en haar omvang ontdekken.’’ Endometriose kan door de darmen heen groeien of zelfs in de lies of in de longen terechtkomen.

Pijnstillers en hormonen zijn de aangewezen medicatie, maar vaak helpen ze niet genoeg. Dan heeft de patiënte zo veel pijn dat Spinder adviseert de endometriose weg te laten snijden. Dat is een ingrijpende operatie. ,,Die duurt wel vier tot zes uren, afhankelijk waar het zit.’’ Behalve hij zijn er dan ook andere specialisten in touw, zoals een chirurg en een uroloog.

Stoma

Van te voren waarschuwt Spinder dat de vrouwen na de operatie wakker kunnen worden met een stoma. ,,Voor een enkeling is dat een reden om zich niet te laten opereren, maar de meeste vrouwen willen zo graag van de pijn af dat ze dat risico nemen.’’

Spinder heeft zeker zo’n vijftig tot zestig patiëntes, die een ernstige vorm van endometriose hebben. De gynaecoloog heeft bewondering voor ze. ,,Deze vrouwen doen vaak naar de buitenwereld toe alsof er niets aan de hand is, terwijl ze heel erg pijn hebben. Ze krijgen weinig erkenning, ook na een operatie. Die is zwaar, maar omdat veel mensen niet weten wat de vrouwen meemaken krijgen ze vaak niet de steun die ze verdienen.’’

De operatie is ook duur door de complexiteit en de betrokkenheid van meerdere artsen. Zorgverzekeraars zoals De Friesland vergoeden doorgaans alleen de ingreep door de gynaecoloog. De andere medisch specialisten kunnen de ingreep niet declareren bij de verzekeraars. Het ziekenhuis draait zelf op voor die kosten.

Menopauze

Spinder: ,,Zo’n operatie kost meer dan ze opbrengt: de ziekte gaat er niet mee weg. Wel de pijn. Maar de endometriose komt terug zolang de vrouw oestrogeen aanmaakt en dus menstrueert. Het kan zijn dat een tweede operatie nodig is.’’ Pas als de vrouw in de menopauze is, stopt de ziekte.

Dat de operatie niet altijd een langdurig effect heeft, geeft hem een machteloos gevoel. ,,Maar zolang ik deze groep vrouwen kan helpen ga ik door.’’ Spinder wil samen met de andere medisch specialisten in het MCL een centrum voor endometriose opzetten.

Nu het MCL beschikt over de Da Vinci-robot, kunnen Spinder en collega’s die gebruiken bij endometriose-operaties, omdat die diep in de onderbuik en onder moeilijke hoeken kan opereren. ,,De impact van endometriose is zo groot. Daarom wil ik juist deze groep helpen.’’

‘Die pijn wil ik nooit meer’

Pijn. Frouckje Grijpstra uit Leeuwarden weet wat het is. Endometriose heeft haar in zijn greep. En dat betekent pijn in de overtreffende trap.

Dochter Salina is een vrolijke baby. Een tevreden meisje, dat deze middag maar niet wil slapen. Frouckje Grijpstra (32) knuffelt haar dochter, maar heeft een hoge tol betaald voor het moederschap.

endometriose

Frouckje Grijpstra heeft ondanks endometriose dochter Salina gekregen. Foto NDC Mediagroep/ Siep van Lingen

Ze is de pijn nog niet vergeten. Ze zal niet zomaar nog een baby kunnen krijgen. ,,Waarschijnlijk eerst een grote operatie. Dan maar kijken of ik nog wel vruchtbaar ben en hoe verder.’’

Ze is nu, een half jaar na de geboorte van Salina, redelijk pijnvrij. Zij noemt dat zo, maar wie endometriose heeft, heeft doorgaans een hoge pijngrens. Ze moet nu weer beginnen met hormonen slikken om de menstruaties te stoppen.

Eerste menstruatie

Endometriose bepaalt al ruim twee jaar haar hele leven, maar de eerste klachten dateren al vanaf haar eerste menstruatie. ,,Maar je weet hoe dat gaat. Je denkt dat dat er bij hoort. Een vriendin van mij had zoveel pijn dat ze flauw viel. Dan heb je pas echt pijn, dacht ik.’’ Maar na drie of vier menstruaties ging ze op advies van de huisarts aan de pil.

Ze leerde leven met de pijnlijke menstruaties, maar kon door de jaren heen steeds minder goed functioneren op de eerste dagen van haar menstruatie. Maar ook de drie weken tussen de menstruaties vroegen veel van haar, de pijn nam in deze weken steeds meer toe.

Pijn

,,Ik had veel minder energie en moest langer herstellen na een dag werken of een avondje uit.’’ Maar ze wilde niet klagen, ze ging door. Slechts weinig mensen wisten met welke pijn ze rondliep. ,,Ik ging met make up en een glimlach de deur uit. Ik had onbewust een masker opgezet.’’

In 2010 kwam ze erachter. Aanleiding waren haar nog onvervulde kinderwens, heftige pijnaanvallen en darmklachten. Haar man greep in. Zo kon het niet langer. Ze had zoveel buikpijn dat ze haar hele romp niet kon aanraken. De huisarts stuurde haar direct door naar de spoedeisende hulp van het MCL. ,,Hij dacht aan iets met de darmen of endometriose.’’

Ziekte van Crohn

In het MCL dacht de arts aan de ziekte van Crohn, vanwege de pijn en het bloedverlies. Bij onderzoek bleek er niets mis te zijn met haar darmen. ,,Nou ja, ik had een extreem spastische darm. Iets dat ook bij de menstruatie kon horen. De ene vrouw met spastische darmen had meer pijn dan de andere, kreeg ik te horen. Het voelde als een klap in mijn gezicht.’’ Zelf legde ze wel een link met haar menstruatie, maar zag geen gynaecoloog.

Dat gebeurde drie weken later, toen ze opnieuw extreme pijn had. Deze keer kwam ze kwam terecht bij gynaecoloog Taeke Spinder, specialist in endometriose. ,,Ik had er nog nooit van gehoord. Ik dacht: je hebt de menstruatie en je hebt de overgang. Maar endometriose bestaat ook. Een onzichtbare rotziekte. Behalve tegen pijn, energieverlies en een onvervulde kinderwens loop je daardoor ook tegen veel onbegrip aan.’’

Ivf

Bij een kijkoperatie begin 2011 bleek de ziekte erger toegeslagen te hebben dan aanvankelijk gedacht. ,,Alles tussen baarmoeder, blaas en darmen zit vol met weefsel dat er niet hoort te zitten.’’ Alleen de rechter eierstok bleek vrij te zijn, maar zwanger worden lukte niet. Daarvoor moest ze eerst kunstmatig in de overgang worden gebracht, om daarna met ivf te proberen zwanger te worden.

Frouckje kwam voor een moeilijke keus te staan: zich eerst laten opereren zodat de endometriose zoveel mogelijk weggehaald kon worden, samen met een stuk darm en blaas, en daarmee een groter risico op onvruchtbaarheid. Of eerst een half jaar in de overgang, vervolgens via ivf proberen zwanger te raken en daarna pas de operatie.

Second opinion

,,Spinder liet de keuze bij ons.’’ Bij een second opinion in het UMCG in Groningen kreeg ze het advies om eerst de operatie te ondergaan. Maar Frouckje volgde na veel wikken en wegen toch haar gevoel: ze wilde eerst proberen zwanger te worden.

De overgang was vreselijk, de punctie om eicellen te verwerven was ondanks de morfine erg pijnlijk. De eerste ivf-poging mislukte. De tweede was succesvol. De zwangerschap was loodzwaar. ,,Ik hield pijn. Bij endometriosepatiëntes kan die tijdens de zwangerschap verdwijnen, maar bij mij niet. De pijn voelde ik van mijn ribben tot in mijn benen.’’

Gillen van de pijn

,,In de laatste vier maanden kon ik een uurtje per dag actief iets doen, de rest van de dag zat ik letterlijk uit. Ik sliep ook nog maar drie uurtjes per nacht.’’ De bevalling was het ergst. Urenlang gilde ze het uit van de pijn. Uiteindelijk is Salina met een keizersnee ter wereld gekomen.

Ze heeft een dubbel gevoel: ,,Ik ben hartstikke blij met onze dochter, maar díe pijn wil ik nooit weer. Aan de andere kant weet ik dat veel endometriosepatiëntes geen kinderen kunnen krijgen. Wij hebben geluk gehad met ons grote wonder. Daarom mag ik eigenlijk niet klagen, vind ik.’’

Normaal leven

Ze staat nu op de wachtlijst voor de operatie. Zodra die achter de rug is, zou ze graag weer aan het werk willen. ,,Weer normaal leven zonder al te veel pijn en met energie, dat wens ik.’’

Meer info: www.endometriose.nl 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht