Zorg

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, er is wat aan te doen

Veel vrouwen lijden onder hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. In de aanloop naar de zomermaanden maakten vrouwen, die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, zich weer meer zorgen over het dragen van  licht gekleurde en dunnere kleding.

Dit is een goed moment om aandacht te besteden aan de oorzaken en gevolgen van hevige menstruatie en de medische oplossingen hiervoor.

bu

Ziekenhuizen door heel Nederland organiseren tijdens de Draag-Weer-Wit-Week bijeenkomsten waar vrouwen voorlichting krijgen over hevig menstrueel bloedverlies. Ook vier ziekenhuizen in het noorden doen mee.

Hevig menstrueel bloedverlies

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 20 procent van de vrouwen last van hevig menstrueel bloedverlies. Veel vrouwen krijgen er na hun 30e of 40e jaar mee te maken, soms na het stoppen met de pil. Vleesbomen of poliepen in de baarmoeder is een van de oorzaken van hevig bloedverlies. Echter bij 60 procent van de vrouwen is geen duidelijke oorzaak te vinden.

Naast lichamelijke klachten heeft deze aandoening ook een behoorlijke invloed op het sociale leven en de dagelijkse activiteiten. Meer dan 60 procent van de vrouwen moet wel eens een sociale gebeurtenis overslaan, ongeveer 80 procent vermijdt seksuele activiteiten en 33 procent is wel eens gedwongen thuisgebleven van het werk.

Essure sterilisatie en NovaSure behandeling 

In ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum kunnen vrouwen sinds kort terecht voor een sterilisatie via de Essure methode en voor de NovaSure menstruatiebehandeling. Beide behandelingen vinden poliklinisch en in dagbehandeling plaats.

Essure sterilisatie

Vrouwen die sterilisatie willen ondergaan kunnen in De Sionsberg nu kiezen voor een zogenaamde Essure-sterilisatie. Bij deze behandeling plaatst de gynaecoloog een klein veertje in elk van beide eileiders. Na drie maanden zijn de eileiders dichtgegroeid en in de tussenliggende tijd moet een aanvullend anticonceptiemiddel gebruikt worden. Na drie maanden volgt een controle echo en kan de aanvullende met anticonceptie gestopt worden.

Voordelen Essure

Gynaecoloog Pieter van den Hurk, werkzaam in ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) en De Sionsberg, vertelt over de voordelen van de Essure methode ten opzichte van andere sterilisatiemethodes. ”Plaatselijke verdoving of narcose is niet nodig en ingreep is binnen enkele minuten klaar. Daarnaast hoeft de vrouw geen hormonen te slikken en houdt ze geen littekens over aan de behandeling. Binnen een dag kan ze haar normale activiteiten alweer hervatten.”

NovaSure menstruatiebehandeling

Vrouwen met hevige menstruaties kunnen vanaf nu in De Sionsberg terecht voor de uiterst effectieve NovaSure menstruatiebehandeling. Met behulp van elektrische energie wordt het baarmoederslijmvlies eenmalig verwijderd. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving en duurt gemiddeld slechts 90 seconden (maximaal 2 minuten). Het kan op elk moment in de menstruatiecyclus gedaan kan worden en voorbehandeling met hormonen is niet nodig. Na de ingreep wordt de vrouw nog twee uur geobserveerd op de dagverpleging en daarna mag ze naar huis met pijnstillers. Al snel kan ze haar dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Hevig bloedverlies

“De NovaSure menstruatiebehandeling biedt een zeer effectieve oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies, maar is geen anticonceptiemethode. 95% van de vrouwen verliest na de behandeling of een normale hoeveelheid bloed, of minder dan normaal of helemaal geen bloed meer”, aldus gynaecoloog Pieter van den Hurk.
Samenwerking De Sionsberg en Nij Smellinghe
Doordat bovengenoemde technieken poliklinisch en in dagbehandeling plaatsvinden, passen ze goed binnen de strategische keuze van ziekenhuis De Sionsberg om met name laagcomplexe zorg te verlenen. De vakgroep Gynaecologie die deze behandelingen uitvoert, werkt overigens ook in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht