Zorg

Ledemaat sparen door intensieve lokale behandeling tumor

De overlevingskansen van patiënten met een kwaadaardig gezwel (sarcoom) in een van de ledematen zijn de afgelopen twintig jaar opvallend stabiel gebleven. Dat ontdekte Miriam Hoven-Gondrie. Zij deed onderzoek naar de overlevingscijfers van jonge en oudere patiënten met zo’n kwaadaardig gezwel. Ook stelde zij vast dat een speciaal soort lokale behandeling ertoe leidt dat driekwart van de patiënten hun ledematen kunnen behouden.

amputatieHoven-Gondrie bestudeerde de gegevens van 3.375 patiënten met een tumor in een ledemaat uit de periode 1989-2008. Ze concludeert dat ondanks toegenomen kennis de overlevingskansen voor de totale groep patiënten de afgelopen twintig jaar niet significant verbeterd zijn. Wel veranderd zijn het stadium waarin mensen zich met een sarcoom melden (steeds eerder) en de behandeling van jongere patiënten (zij ondergaan steeds vaker een gecombineerde, intensieve behandeling).

Ledemaatperfusie

Tot slot onderzocht Hoven-Gondrie de resultaten van geïsoleerde ledemaatperfusie – een chirurgische ingreep waarbij de doorstroming van het bloed vanuit de ledemaat tijdelijk gestopt wordt om, via buitenlichamelijke circulatie, lokaal een hoge dosis antikanker-medicijnen (TNFα en melphalan) toe te kunnen dienen. Deze methode wordt vaak toegepast in combinatie met chirurgische verwijdering van de tumor en radiotherapie en leidt tot behoud van ledematen bij ruim driekwart van de patiënten.

Ouderen en een tumor

Om ook oudere patiënten op een verantwoorde manier voor een gecombineerde behandeling in aanmerking te laten komen, zouden zij volgens Hoven-Gondrie vaker verwezen moeten worden naar gespecialiseerde sarcoomcentra.

Onderzoeker

Miriam Hoven-Gondrie (Sint-Michielsgestel, 1978) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Chirurgische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hoven-Gondrie werkt als chirurg-oncoloog in de Ziekenhuisgroep Twente.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht