Beweging

Jeugd vaker met blessure naar EHBO

 Jongeren lopen steeds vaker sportblessures op. In zestien jaar tijd is het aantal blessures onder 9-tot 12-jarigen gestegen van 130.000 tot 230.000, meldt Veiligheid.nl.

blessureDe stijging wordt voor een deel veroorzaakt doordat kinderen die aan sport doen, meer uren op het veld of in de sportzaal staan. Maar ook als dat is meegerekend, is sprake van een een stijging van het totaal aantal sportblessures voor deze leeftijdsgroep met maar liefst 50 procent.

EHBO

Sommige blessures zijn zo zwaar dat de jongeren naar de EHBO moeten worden gebracht. Dat leidde tot een kwart meer ziekenhuisbehandelingen. In 2011 werden 29.000 jongeren met een sportblessure op de afdeling spoedeisende hulp opgenomen, bijna tachtig per dag.

Voetbal blessuregevoelig

blessure

Bij veldvoetbal (8500) en bewegingsonderwijs op basisscholen (7000) ontstonden de meeste ernstige sportblessures die een ritje naar het ziekenhuis nodig maakten. Letsel aan pols en vingers kwam daarbij veel voor.

Oplossing

Volgens het onderzoek is de toename van blessures voor een groot deel veroorzaakt doordat kinderen over het algemeen minder bewegen. Veiligheid.nl pleit dan ook voor meer training die gericht is op verbetering van de motoriek, spierkracht en lenigheid.

Johan Cruijff zei, in een reactie op de cijfers, dat hij van plan is samen met een aantal sportcoryfeeën het onderwijs te helpen de Nederlandse schoolkinderen structureel meer in beweging te krijgen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht