Beweging

Hardlopen. Tips voor het lopen van een marathon

Een marathon lopen, of een deel er van, vergt voorbereiding. Hoe vergroot je de kans om hem uit te lopen. Gezondheid & co zette samen met Cor de Vries van  Next Step sport en gezondheid uit Leeuwarden, tien tips op een rij.

hardlopen
Tien Tips

1. Zorg dat je goed uitgerust aan de start staat. Eet de laatste dagen wat meer koolhydraatrijke en wat minder vette voeding. In combinatie met rustige trainingen zorgt dit ervoor dat je spieren helemaal vol zijn met koolhydraten (je superbrandstof).

2. Drink de avond voor de loop geen alcohol en zorg voor een goede nachtrust. Sta drie tot vier uur voor de loop op. Je hebt dan een lichamelijke piek tijdens de loop.

3. Loop op schoenen waar je al vaker een lang stuk op hebt gelopen. Doe je veters niet strakker dan je op trainingen gewend bent. Bevestig het startnummer volgens de instructies. Hier zit ook je chip in verwerkt die zorgt voor de tijdregistratie.

4. Ontbijt ruim van tevoren (minimaal twee uur van te voren). Eet niet te veel vezels als je van je zelf al actieve darmen hebt die nog wat actiever worden door de spanning van de dag. Je kunt beter witbrood eten dan bruin brood. Dit bevat net zoveel energie maar geen vezels waardoor het lichter verteerbaar is en wat minder darmactiviteiten met zich meebrengt.

5. Drink tot een uur voor de loop goed. Daarna niet meer drinken. Plas tien minuten voor de loop goed uit (neem hiervoor de tijd, anders is je blaas niet leeg) en drink vlak voor de start nog een paar grote slokken. Voor de 10 km hoef je niet of weinig te drinken onderweg. Drink na afloop wel weer goed bij. Voor de 21 km is drinken onderweg belangrijker. Onderweg zijn er waterposten. Maak hier gebruik van. Als je drinkt neem dan grote slokken. Je krijgt dan de minste lucht mee naar binnen. Weet van te voren waar de water-en sponsposten zijn.

6. Draag niet te veel kleding, maar wel luchtige. Het liefst licht van kleur als de zon schijnt. Mocht je schuurplekken verwachten dan kun je die plekken van tevoren insmeren met vaseline. Gebruik geen zonnebrandolie. Hierdoor kan het zweet niet op je huid verdampen. Ook geen deodorant, die vernauwt je zweetklieren waardoor je minder goed kunt zweten. Het is meestal warmer dan je denkt. Overdadig zweten kost erg veel energie.

7. Zorg voor een goede, rustige warming up. Rek niet (of heel licht) van te voren. Rekken kost je spierkracht.

8. Laat je bij de start niet gek maken, maar loop meteen je eigen tempo. Veel mensen starten te snel. Constant lopen is het voordeligst.

9. Let op de uitstekende poten van de dranghekken, obstakels en toeschouwers die plotseling oversteken of foto’s maken.

10. Het belangrijkste punt is dat je een leuke loopdag hebt!

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht