Zorg

Postnatale depressie. ’Ze willen dat het gegil stopt’

Een postnatale depressie kan heftig zijn. Moeders kunnen zelfs een afkeer krijgen van hun eigen baby. In het uiterste geval doen ze het kind iets aan.

Depressie

Foto: Dagblad van het Noorden/ Corne Sparidaens

Dat stelt psycholoog Monique Boosman. Zij heeft een eigen praktijk voor vrouwen die kampen met psychische problemen tijdens en na de zwangerschap. “Je baby uit het raam gooien is wel heel heftig. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Maar de verhalen van moeders die een kussen op het hoofd van de baby drukken of het kind door elkaar schudden zijn bekend. Ze willen gewoon dat het stopt.Het harde huilen, het gegil.”

Moeders willen kinderen niet doden

Volgens Boosman is het niet zo dat moeders hun kind meteen iets willen aandoen. “De meeste moeders willen hun kind niet doden. Maar het is heel moeilijk om jezelf tijdens een postnatale depressie onder controle te houden.”

Wat is een postnatale depressie?

Een verklaring voor het ontstaan van een postnatale depressie is volgens Boosman nog niet zo simpel. Het zou gaan om een combinatie van biologische en psychosociale factoren en hormonen. Sommige vrouwen zijn extra gevoelig voor de hormonen die tijdens een zwangerschap worden aangemaakt.

Soms brengt een zwangerschap een al bestaande kwetsbare persoonlijkheid naar boven. Behandeling van een postnatale depressie bestaat volgens Boosman uit ’veel praten’. Bij een zware vorm of bij een psychose is het zaak eerst medicijnen te gebruiken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht