Zorg

Friese jongeren bewegen te weinig, drinken te veel en vrijen onveilig

De 12- tot en met 18- jarigen in Fryslân bewegen nog steeds te weinig, drinken te veel en vrijen nog niet altijd veilig. Op het gebied van gezondheid is er dus nog wel het één en ander te verbeteren onder jongeren in Fryslân. Met name jongeren uit eenoudergezinnen hebben vaker gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit het gezondheidsonderzoek van GGD Fryslân. Ruim 5000 jongeren hebben een vragenlijst over hun gezondheid ingevuld.

Jongeren

Foto: Leeuwarder Courant/ Wietze Landman

Eenoudergezinnen

Net als in de rest van Nederland hebben jongeren die in Fryslân opgroeien in een eenoudergezin vaker gezondheidsproblemen.Ze worden meer gepest, hebben vaker overgewicht en drinken vaker te veel alcohol. Ook zijn ze frequenter slachtoffer of dader van criminaliteit.

Veel te weinig bewegen

Voldoende bewegen is een voorwaarde om een gezond gewicht te houden. Aanbevolen wordt om dagelijks minstens een uur te bewegen. Uit het GGD-onderzoek blijkt echter dat bijna negen van de tien jongeren nog steeds te weinig beweegt. Ruim 50% van de jongeren zit dagelijks minimaal een uur achter de computer of voor de tv.

Alcohol

Een positieve trend is dat het alcoholgebruik sinds 2004 gedaald is. Uit het onderzoek blijkt dat 54% van de jongeren drinkt; in 2004 was dat nog 78%. Wel wordt er nog steeds overmatig alcohol gebruikt. Bijna één derde dronk recentelijk bij een gelegenheid meer dan vijf drankjes. De gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken stijgt. Nu is dat 13,5 jaar, en vier jaar geleden was dit nog 12,9 jaar.

Safe seks

Het GGD-onderzoek maakt ook duidelijk dat aandacht voor veilig vrijen van belang blijft. Eén op de vijf jongeren is seksueel actief. Meer dan de helft van deze jongeren vrijt niet altijd veilig. De jongens geven iets vaker aan veilig te vrijen dan de meisjes. Onveilig vrijen vergroot de kans op een seksueel overdraagbare aandoening of op een ongewenste zwangerschap.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht