Zorg

Traanbuisdotteren. Dotteren verhelpt tranende ogen en oogontsteking

Lang niet iedereen wordt geholpen aan het probleem dat volgens radioloog Donald Ottens de kwaliteit van leven van een patiënt behoorlijk kan verminderen. “Ik heb patiënten gehad die jaren niet meer konden lezen of fietsen vanwege hun tranende ogen”, zegt de specialist van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.

tranende ogen

Traanbuis dotteren uitgevoerd door radioloog Donald Ottens. Foto: Dagblad van het Noorden

“Ze lopen altijd met een zakdoek in de hand.” Hij vindt het zonde dat patiënten langdurig met de klachten blijven lopen. “Ik kan ze met een relatief eenvoudige ingreep van hun tranende ogen afhelpen. Patiënten moeten weten dat deze mogelijkheid er is.”

Specialist

De arts in Hoogeveen is samen met zijn collega Marco Vonck voor zover bekend de enige specialist in Drenthe die de techniek van het traanbuisdotteren beheerst. Hij leerde de techniek van radioloog Fred Janssen van het ziekenhuis in Heerenveen. “Janssen is de Godfather van het traanbuisdotteren. Hij heeft de ingreep verder ontwikkeld.

Traanbuisdotteren

Via het oog moet je een heel dun draadje door de neus heen brengen. Het is een heel gepriegel.Misschien dat daarom niet zo veel artsen de behandeling doen.”Radioloog Ottens past de dottertechniek al jaren toe. De arts wordt bijgestaan door getrainde röntgenlaboranten. Hij is tevreden met de resultaten. Acht van de tien patiënten zijn na de ingreep van de klachten verlost. “Een prachtig resultaat. Dat vind ik niet alleen. Ik krijg heel veel dankbare reacties van patiënten.

Die mensen zijn zo blij dat ze van die tranende ogen af zijn. Ik hoor vaak ’dokter, ik heb mijn levensgeluk weer terug’. Een patiënt zei me eens: ’ik kanwel janken omdat ik niet meer hoef te huilen’. Daar doe ik het toch voor als dokter. Je wilt je patiënten graag helpen.”

Hoe ontstaan tranende ogen?

De overvloed aan tranen ontstaat volgens Ottens als de afvoerbuisjes, de traanwegen, verstopt zijn geraakt. De tranen kunnen niet via de traanzak door de neus worden afgevoerd. “Wie niet beter weet, denkt misschien dat de patiënt aan het huilen is. Maar dat is beslist niet zo. De boel zit gewoon verstopt. Sommige mensen schamen zich en durven bijna het huis niet meer uit. Ook hebben patiënten vaak last van vervelende oogontstekingen.”

Behandeling

Ottens behandelt patiënten uit de hele regio. “Maar ik heb ook patiënten uit andere delen van het land. Ze horen positieve geluiden en willen graag bij ons geholpen worden.”Door zijn jarenlange ervaring is voor Ottens de dotterbehandeling vrij eenvoudig uit te voeren.

“Ik ben er ongeveer een half uur mee bezig. Het alternatief is een oogoperatie. Dan moet de patiënt onder narcose. Deze dotteringreep is veel minder belastend.” Een patiënt moet ongeveer een uur voor de ingreep in het ziekenhuis zijn. Dat geldt ook voor de 59- jarige Emmense die afgelopen week geholpen is. Mevrouw is via de oogarts in Emmen doorgestuurd naar Ottens. Zij heeft al jaren last van tranende ogen.Voor de ingreep zijn haar oog en haar neus verdoofd met druppels en een spray. De Emmense ligt op de behandeltafel in de röntgenkamer schijnbaar rustig te wachten op wat komen gaat.

De specialist vertelt haar precies wat hij doet. “Ik breng via een ingangetje bij het oog een voerdraadje in de traanbuis, die er via de neus weer uitkomt. Er worden steeds röntgenbeelden gemaakt, zodat ik kan zien waar ik moet zijn. Als het draadje door de neus is, wordt er een flinterdunne katheter met een ballonnetje aangebracht dat op de plek van de vernauwing kan worden opgeblazen.” Het ziet er apart uit, zo’n draadje dat via het oog de neus weer uitkomt.

De ingreep

Tijdens de ingreep wordt de patiënt uit Emmen door de röntgenlaborant gerustgesteld. “Als het pijn doet, knijp maar in de hand”, zegt ze. Het katheder met de ballon zit in het juiste gebied en wordt op vier plekken in de traanbuis opgeblazen, zodat de vernauwing weggaat.Dat duurt steeds 3 minuten.

De Emmense ondergaat de behandeling rustig. “Het deed niet echt pijn. In het begin kriebelde het wat vervelend. Verder viel het me mee. Als het bij dit oog helpt, kom ik zonodig voor mijn andere oog zeker terug.”

Het traanbuisdotteren bestaat uit twee onderdelen

Eerst worden de traanwegen aan de zijde met de klachten zichtbaar gemaakt op röntgenfoto’s. Zo sporen de radioloog en de röntgenlaboranten vernauwingen op of eventueel een complete verstopping. Als de tranende ogen inderdaad veroorzaaktworden door vernauwde of verstopte traanwegen worden de vernauwingen vervolgens opgerekt met een ballonkathetertje. Dit heet dotteren. Bij ongeveer de helft van de patiënten is, behalve de vernauwing, sprake van een flinke ontsteking.

Bij die groep wordt na de ingreep tijdelijk een plastic buisje geplaatst om de traanbuis tijdelijk open te houden. Op die manier kan de ontsteking worden behandeld met antibiotica. Na tien dagen wordt het buisje verwijderd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht