Zorg

Het Marburgvirus, het minder bekende broertje van ebola. Wat is het Marburgvirus?

Het zeer zeldzame, bemettelijke en levensbedreigende marburgvirus is het minder bekende broertje van ebola.

marburgvirus

Afbeelding: Wikipedia

Wat is het marburgvirus?

Het marburgvirus veroorzaakt de zogenoemde hemorragische koorts, een zeer ernstige infectieziekte die gepaard gaat met bloedingen en hoge koorts. Er zijn verschillende virussen die de ziekte kunnen veroorzaken.

Naast het marburgvirus is dat onder meer het ebolavirus.

De ziekte begint meestal vrij plotseling met

 • koorts,
 • hoofdpijn,
 • spierpijn
 •  vermoeidheid.
 • keelpijn,
 • braken,
 • buikpijn,
 • diarree,
 • pijn op de borst,
 • hoesten
 • oogontstekingen voorkomen.

Na een aantal dagen kan de ziekte ernstiger worden met onderhuidse bloedingen en bloedingen uit mond, ogen en oren. Ook in het lichaam van de patiënt kunnen bloedingen ontstaan. In het ergste geval kunnen uiteindelijk organen, zoals nieren en lever, niet meer functioneren.

Waar komt het marburgvirus voor?

De ziekte komt vooral voor in West-, Oost- en Centraal Afrika. Er is geen medicijn of vaccin tegen de ziekte. Het virus leidt in 40 tot 80 procent van de gevallen tot de dood, in arme Afrikaanse gebieden is dit percentage ruim 80 procent. Bij de meest recente uitbraak van het virus in Angola in 2004 zijn ruim driehonderd doden gevallen.

Hoe besmettelijk is Marburg?

Het virus is overdraagbaar via lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, urine, weefsels, sperma, speeksel, braaksel en zweet. In het laatste stadium van de ziekte is ook de huid besmettelijk.

Als iemand besmet is, maar nog niet ziek, is hij nog niet besmettelijk.

De kans op besmetting is het grootst als de patiënt last heeft van overgeven, diarrree en bloedingen of in shocktoestand verkeert.

Hoe lopen mensen het Marburgvirus op?

De ziekte gaat over van dier op mens. In bepaalde gebieden dragen vleermuizen het virus, maar het kan ook voorkomen bij ratten, muizen en apen. Als mensen in aanraking komen met de lichaamsvloeistoffen van een besmet dier, zoals bloed of urine, kunnen zij het virus oplopen. Ook kan het virus toeslaan door het eten van bijvoorbeeld besmet apenvlees.

Hoe groot is de kans op een grootschalige uitbraak?

De ziekte is zo dodelijk dat het virus de tijd niet heeft om zich snel te verspreiden. Het virus is pas besmettelijk na de eerste ziekteverschijnselen, twee weken later zijn de meeste zieken al dood.

Waarom is het virus marburg genoemd?

Het virus dankt zijn naam aan de Duitse plaats Marburg, waar het virus in 1967 werd ontdekt.

In de steden Marburg, Frankfurt en Belgrado raakten in 2008 bijna veertig mensen ziek. Het virus kwam van apen uit Oeganda die in een laboratorium werden gebruikt om inentingen tegen polio te ontwikkelen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht