Zorg

Menstruatiepijn kan erg hinderlijk zijn. Wat kun je er tegen doen?

Een zeurend gevoel in de buik. Steken en krampen in de onderbuik. En een pijnlijke rug. Menstruatiepijn kan erg hinderlijk zijn. Wat kun je er tegen doen? 

Menstruatiepijn

Foto: freedigitalphotos.net

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Vaak trekt de pijn door naar de rug of de benen. De pijn kan zo hevig zijn dat u niet kunt werken. Menstruatiepijn is vervelend maar gaat vanzelf over.

Voor of tijdens de menstruatie kunt u ook andere klachten krijgen, zoals

 • hoofdpijn,
 • pijnlijke borsten,
 • een opgeblazen gevoel,
 • misselijkheid,
 • diarree,
 • duizeligheid
 • moeheid.
 • Soms zijn vrouwen ook wat sneller verdrietig of geïrriteerd voor en tijdens de menstruatie.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn komt door het samentrekken van de baarmoeder. Iedere maand komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie.

Er is geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en pijn. Er zijn vrouwen met weinig bloedverlies die veel menstruatiepijn hebben. En er zijn vrouwen met veel bloedverlies die geen menstruatiepijn hebben.

bad

Wat kunt u zelf doen bij menstruatiepijn?

 • Zorg voor rust en ontspanning.
 • Leg een warme kruik op uw buik of onderrug of neem een warm bad.
 • Als de pijn ook uitstraalt naar uw rug, kunt u met oefeningen je onderrug ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld de rug afwisselend hol en dan weer bol maken.
 • Ook kan het helpen als iemand uw onderrug masseert.
 • Sommige vrouwen hebben na een orgasme minder pijn.

Medicijnen bij menstruatiepijn

Bij menstruatiepijn helpen NSAID’s vaak goed. De bekendste NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden.Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s. Zorg dat u de NSAID’s op de dagen dat u pijn heeft met een vaste regelmaat inneemt. NSAID’s hebben verschillende doseringen:

ibuprofen 400-600 mg 3 tot 4 maal per dag;
diclofenac 25-50 mg 2 tot 3 maal per dag, of 75-100 mg 2 maal per dag;
naproxen 250-500 mg 2 maal per dag.

Verdraagt u de NSAID’s slecht? Dan kan paracetamol ook prima helpen. Zorg dat u de paracetamol op de dagen dat u pijn hebt met een vaste regelmaat inneemt. Zo nodig maximaal 4 maal per dag 1000 mg paracetamol.

2009-10-31 00:00:00 HAARLEM - (ILLUSTRATIE) Medicijnen pijnstillers Paracetamol en Ibuprofen. ANP XTRA KOEN SUYK

ANP XTRA KOEN SUYK

Veel menstruatieklachten?

Heeft u tijdens uw menstruaties veel klachten, bijvoorbeeld buik-, rug- of hoofdpijn, of verliest u veel bloed? Dan kan de anticonceptiepil helpen. Met de pil heeft u meestal minder of geen menstruatieklachten. De anticonceptiepil slikt u drie weken achter elkaar dagelijks en dan een week niet. In die ‘stopweek’ komt de menstruatie.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht