Menstruatiepijn kan erg hinderlijk zijn. Wat kun je er tegen doen?

Een zeurend gevoel in de buik. Steken en krampen in de onderbuik. En een pijnlijke rug. Menstruatiepijn kan erg hinderlijk zijn. Wat kun je er tegen doen? 

Menstruatiepijn

Foto: freedigitalphotos.net

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Vaak trekt de pijn door naar de rug of de benen. De pijn kan zo hevig zijn dat u niet kunt werken. Menstruatiepijn is vervelend maar gaat vanzelf over.

Voor of tijdens de menstruatie kunt u ook andere klachten krijgen, zoals

 • hoofdpijn,
 • pijnlijke borsten,
 • een opgeblazen gevoel,
 • misselijkheid,
 • diarree,
 • duizeligheid
 • moeheid.
 • Soms zijn vrouwen ook wat sneller verdrietig of geïrriteerd voor en tijdens de menstruatie.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Menstruatiepijn komt door het samentrekken van de baarmoeder. Iedere maand komt er een eitje vrij uit een van de twee eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen. Als er geen zwangerschap ontstaat, laat het slijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies af te stoten. Dat samentrekken geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie.

Er is geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid bloedverlies en pijn. Er zijn vrouwen met weinig bloedverlies die veel menstruatiepijn hebben. En er zijn vrouwen met veel bloedverlies die geen menstruatiepijn hebben.

Wat kunt u zelf doen bij menstruatiepijn?

 • Zorg voor rust en ontspanning.
 • Leg een warme kruik op uw buik of onderrug of neem een warm bad.
 • Als de pijn ook uitstraalt naar uw rug, kunt u met oefeningen je onderrug ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld de rug afwisselend hol en dan weer bol maken.
 • Ook kan het helpen als iemand uw onderrug masseert.
 • Sommige vrouwen hebben na een orgasme minder pijn.

Medicijnen bij menstruatiepijn

Bij menstruatiepijn helpen NSAID’s vaak goed. De bekendste NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. NSAID’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden.Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s. Zorg dat u de NSAID’s op de dagen dat u pijn heeft met een vaste regelmaat inneemt. NSAID’s hebben verschillende doseringen:

ibuprofen 400-600 mg 3 tot 4 maal per dag;
diclofenac 25-50 mg 2 tot 3 maal per dag, of 75-100 mg 2 maal per dag;
naproxen 250-500 mg 2 maal per dag.

Verdraagt u de NSAID’s slecht? Dan kan paracetamol ook prima helpen. Zorg dat u de paracetamol op de dagen dat u pijn hebt met een vaste regelmaat inneemt. Zo nodig maximaal 4 maal per dag 1000 mg paracetamol.

Veel menstruatieklachten?

Heeft u tijdens uw menstruaties veel klachten, bijvoorbeeld buik-, rug- of hoofdpijn, of verliest u veel bloed? Dan kan de anticonceptiepil helpen. Met de pil heeft u meestal minder of geen menstruatieklachten. De anticonceptiepil slikt u drie weken achter elkaar dagelijks en dan een week niet. In die ‘stopweek’ komt de menstruatie.

About Redactie

Gezondheid & Co is een co-productie van de redactie van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep.

Comments

 1. Ik heb al het bovenstaande geprobeerd, en nog voelen mijn benen als spaghetti, en lig ik vervolgens in foetushouding op de grond te huilen van de pijn.

  HELP ME PLEASE

  • @Tamar heb je al eens gelezen over Endometriose? Want zoveel pijn bij de menstruatie is echt niet normaal hoor! Sterkte!

   • Hoi,

    Ja, daar heb ik zeker aan gedacht, maar dit is uitgesloten door een specialist van care for women. Bij endomitriose heb je namelijk ook erg veel last van je darmen, en dat is bij mij niet het geval.

    • Je kan ernstige endometriose hebben maar geen pijn voelen en je kan een lichte vorm van endo hebben maar veel pijn. Ik ben allergisch voor artsen als ze zo makkelijk zeggen dat je iets niet hebt. Endo is een hele complexe ziekte en kan het beste vast worden gesteld door een endoarts. Ik ben zelf ook endopatient en helaas weet ik er erg veel vanaf…

    • Hoi, ik ben 19, en wil absoluut (over een hele tijd pas, maar toch) wel kinderen.

     nu lijkt het inderdaad op endometriose. Ben 5 keer naar de dokter geweest, 1x naar een specialist (wat me 60 euro kostte en niet vergoedt werd) toen eindelijk doorverwezen naar de gynaecoloog, echo’s gehad en nu volgt er een tweede afspraak.

     Nou willen ze me met medicatie in de overgang brengen, maar dit schijnt erg veel bijwerkingen te hebben. En een ‘lekker warm kruikje’ is gezellig, maar ik heb al meer dan eens brandwonden opgelopen, het branden van de kruik op mijn huid voel ik niet, omdat de pijn natuurlijk erger is dan een paar brandwondjes.

     • Beste Tamar,

      Ik ben nog niet tegen gekomen dat een Mirena spiraaltje is besproken. Van jongs af aan heb ik veel menstruatie klachten (buikpijn/rugpijn/hoofdpijn) en een aantal jaren geleden kwamen daar (endel)darmkrampen bij. Naar aanleiding daarvan ben ik toen overgegaan van de pil naar een Mirena spiraaltje. Hierdoor zijn bij mij gedurende de eerste 3-4 jaar de menstruatieklachtenen heel sterk verminderd. Af en toe nog een naproxen erbij en ik kan normaal functioneren. Misschien is het voor jou ook een optie om in ieder geval de klachten draaglijk te maken.

      De reden dat het spiraaltje zo goed werkt is dat de aangroei van de baarmoederwand minimaliseert, waardoor de menstruatie sterk vermindert en bij sommige zelf helemaal stopt (zo gelukkig was ik niet..)

     • Elektrische deken helpt mij erg goed. Zet hem uur van te voren aan op 3 en tijd dat op bed lig op 1 laten staan.

    • Dat wil niet altijd wat zeggen ben ik bang. Niet elke endometriose patient heeft last van de darmen, ligt helemaal aan waar de endo zich bevindt. Sommige hebben bijv alleen baarmoederpijn, sommigen ook last van hun darmen of blaas, maar dat hoeft niet altijd.

  • Beste Tamar,

   Indien je geen kinderwens (meer) hebt is het misschien handig om je te laten informeren over nova sure
   Deze behandeling is oa om flinke bloedingen te verminderen maar kan ook de andere menstruatie klachten doen verminderen.
   Meer informatie kan je op Internet vinden of via de huisarts of gynaecoloog.
   Succes

  • Wanneer ik mijn regels heb, neem ik apranax. (550 Mg) Je moet wel eerst bij de dokter langs gaan, omdat je een voorschrift moet hebben.

  • Ik heb precies het zelfde, mijn benen zijn net spaghetti en ik tril super erg. Ben moe en ik val op de grond van de pijn en veel kan ik er niet aan doen…alleen maar in bed blijfen

  • Een beetje sporten en wandelen helpt goed tegen de pijn. Ook een broodje chocopasta en daarna 2x paracetamol van 500 gram en proberen een halfuurtje te slapen op de bank. Daarna is de pijn weg.

   Door de hele dag in bed te liggen of niks te doen, wordt de pijn erger.

  • Omg, meiden hebben een zwaar leven niet? Wajow, ik voel de pijn..

  • wat ook kan helpen is om te strekken, ik weet dat dat op het begin gut voelt maar het helpt wel. en drink veel warme dranken zoals thee. en op de plek waar je het meeste pijn voelt met een platte hand met de klok mee over je buik te wrijven. ik heb er zelf ook heel veel last van en dit helpt een beetje en voor de gene die een paracetamol pkt probeer ibuprofen

  • antwoord zie bericht (onderaan) van 13 feb

 2. Het punt van: Het is vervelend?????? en gaat vanzelf weer over. Ik kan zeggen, dat ik van onze zoon 28 uur aan het bevallen ben geweest. Ik doe liever elke maand de bevalling over, dan dat ik menstruatiepijn heb. Ik moet wel zeggen, dat als ik het heb neem ik twee paracetamol tegelijk en dan zakt het af. Maar als ik te laat ben, verkrampen mijn benen er ook bij. Dus vervelend vind ik een verkeerd woord.

 3. Met pijn in buik en rug aan het lezen. Maar toch een glimlach toen ik las, oppassen voor mensen boven de 70! Ik hoop dat als ik 70 ben van deze maandelijkse krampen verlost ben ;-).

 4. Hallo, misschien een idee om te proberen of bioresonantie kan helpen?
  Dit kan bij heel veel klachten en ziekten hulp bieden. Ik heb zelf bij allergie, eczeem, het “weg willen vallen in begin van de menstruatie” en bij hooikoorts hierdoor hulp gekregen. Ik hoop dat het anderen ook zal mogen helpen.

 5. Hoi allemaal ik ben 14 jaar en ook bij elke keer als het weer tijd is om ongesteld te worden heb ook ik heel veel pijn en kramp aan mijn onderbuik ik lig nu dus weer in mijn bed met vreselijke krampen nu heb ik veel geprobeerd en mensen raden mij aan om aan de pil te gaan maar ik hoor dat je dan rare bijwerkingen krijg dus zijn er nog andere oplossingen of wordt het echt de pil ?
  alvast bedankt.

  • Mijn dochter moest ook vanwege heftige menstruatieklachten aan de pil met 14 jaar. Nu slikt ze nog steeds naproxen en is 1 dag ziek ipv 5 dagen en ze kan plannen wannneer ze ziek wordt.

  • hoi anna, n jaar later dat ik dit lees. ik ben op mijn 13e vanwege zware bloedingen en ziekte aan de pil gegaan, ik heb helemaal geen bijwerkingen gehad. net als mijn vriendinnen die rond 15/16 jaar aan de pil zijn gegaan, waar ook niemand bijwerkingen heeft gehad. er zijn idd sommige pillen met bijwerkingen. maar de kans dat je die krijgt zijn klein, daarnaast. rkijg je ze wel, dan ga je terug naar je huisarts en krijg je een andere pil voorgeschreven. dus ben niet bang voor bijwerkingen van de pil, want snel krijg je ze niet 😉
   ps, ik ben nu 22. en heb nooit ergens last van gehad met de pil (qua bijwerkingen)

  • Hey anna,
   Ik ben zelf ook 14 en slik ook de pil. Omdat ik erge last heb van menstruatie was het soms wel 2 x per maand. Het helpt heel goed en absoluut niet iets om bang voor te zijn. Sterkte!

   • Helaas kan ik daar niet over mee praten.
    Welke pil ik ook pak na 3 a 4 maanden is het weer hetzelfde verhaal ben nu 26 en nog steeds hetzelfde probleem. Met spiraaltje wil ik niet beginnen heb een vriendin gehad waarbij de baarmoederwant is geperforeerd en daarna is het spiraaltje gaan zweven ook niet egt een goed idee dus. Nu is het zo dat ik alleen een beetje verlichting heb met ibuprofen. Maar egt top is het niet.
    Warmte werkt bij mij ook niet heb een kruik een bad en douche geprobeerd ben zelfs al naar de sauna geweest hiervoor in principe werkt eigenlijk niks.

    • Tegenwoordig heb je ook Implanon. Schijnt ook heel goed te werken. Is een soort staafje wat vlak onder de huid in je bovenarm wordt geplaatst, waarna het 3 jaar werkzaam is. Dit met maar 1 hormoonsoort, die een constante hoeveelheid afgeeft. “Nadeel” is wel dat je de periode niet meer kunt uitstellen, maar ik kom ook vele verhalen tegen van personen die er 1 hebben die helemaal geen menstruatiebloedingen meer hebben.

 6. ik heb trouwens ook veel last van diarree dat vind ik ook al zo raar en het is altijd als ik ongesteld ben

  • Dat heb ik dus ook en ben inmiddels 17.
   Laatste tijd erg last van krampen en diarree heb ik altijd tijdens mijn menstruatie.

   Twijfel zelf ook over de pil omdat ik niet zo goede pillenslikker ben…

   Dus iemand suggesties?

   • De kans is erg groot dat je endometriose hebt. Bij deze ziekte komt het veel voor dat er ook plekjes baarmoederslijmvlies op je darmen zitten, waardoor ze overstuur raken wanneer je menstrueert.

    Ik heb zelf endometriose en al veel onderzoeken gehad. Het belangrijkste is om de menstruatie te laten ‘verdwijnen’. Dat kun je doen door de pil door te slikken, een spiraaltje te nemen of door medicatie in de overgang te gaan. Dit laatste brengt veel bijwerkingen met zich mee.

    Ik heb nu zelf een spiraaltje. Het plaatsen was een absolute hel, maar nu ben ik erg blij dat ik me 5 jaar lang geen zorgen meer hoef te maken om die verschrikkelijke pijn. Mijn studie leed er enorm onder, nu kan ik gaan en staan waar ik wil, zonder half in te storten!

  • symptomen van ongesteld zijn is diaree hebben omdat de krampen in vloed hebben op de darmen. Is mee te leven. Wat ik nu heb is dat ik heel veel stess heb
   Endaardoor met tussenpozen van 1 dag al langer dan 6 weken ongesteld ben. Het komt bij mij niet goed los. Ik ga volgende week maar naar huisarts ik wil straks gewoon kunnen zwemmen

 7. Al eens aan acupunctuur gedacht??

 8. Ik lig met buikpijn op de grond te huilen help omg dit doet ecjt pijn wattefak

 9. Heb zelf minder last bij gebruik van een goeie dosis vitamine D. Een tekort aan bepaalde stoffen kan van invloed hebben,ook bijvoorbeeld magnesium. Voeding is ook heel belangrijk.
  Gebruik ook natuurlijke progesteroncreme en heb minder last en lichtere bloeding. Ibuprofen lijkt me niet zo verstandig. Kan zijn dat je dan doorbraakbloedingen krijgt. Ibuprofen vermindert de werking van de gunstige prostaglandines, teunisbloemolie bevordert die juist.
  Realiseerde me jaren later dat mijn ernstige menstruatieproblemen verergerd werden door een metalen bedbodem. Metaal in je bed verhindert dat je je spanningen kan afvoeren naar de aarde.

 10. Ik ben op mijn 13e voor het eerst ongesteld geworden, voor zover ik dat zo kon noemen omdat het vrijwel niets voorstelde. Toen ik 14 was leek het alsof het ineens was losgebroken. Hevige bloeding (lees: elke 15 min een nieuwe maandverband) en heftige buikpijn. Op advies van de huisarts aan de microgynon 30 begonnen waardoor de bloeding veel minder werd en de buikpijn beperkt bleef tot het moment dat het echt begon en een half dagje duurde en meestal dragelijk was. Nu ben ik 31 en dacht na 17 jaar de pil te slikken, die hormonen kunnen nooit gezond zijn. Dus vorige maand gestopt met de pil. Nu een maand verder lijkt het te zijn losgebroken en heb ik enorme buikpijn, zelfs tot overgeef neigingen toe 🙁 dit betekent dus dat mijn lichaam in die jaren op dat stukje niet veranderd is, en mijn besluit genomen weer braaf verder te gaan met de pil, deze pijn wil ik echt niet elke maand hebben, en hierdoor niet kunnen werken of wat dan ook.

  • Heb het vroeger ook zo erg gehad, overgeven en diaree tegelijk en kreperen van de pijn maar nu nauwelijks last. Denk dat er wel natuurlijke middelen, onder andere voedingssupllementen zijn om de boel te reguleren.

  • Je zou eens kunnen googlen op oestrogeendominantie. Is veel over te vinden op internet. De pil kan wel het probleem maskeren en de klachten verminderen maar het lost niet echt wat op en het geeft veranderingen in de biochemie van je lijf, oa zinktekort, wat weer belangrijk is voor de hormonen. Voeding is heel belangrijk en dan vooral uitgebalanceerd. Bij mij helpt progesteroncreme omdat dat de balans verbetert. ik gebruik het vooral omdat de menstruatie traag op gang komt maar de bloeding is ook veel lichter.
   Er zijn ook wel andere middelen. Jesse van der Velde is een voorstander van dingen met voeding in balans brengen. Hij noemt ook een DIM-supplement dat het teveel aan oestrogeen in je lichaam afbreekt. Een stof die ook in kruisbloemigen zit (koolsoorten, rucola maar ook in een voedingssupplement.

  • ik heb dus ook jaren lang de pil geslikt, tot de zomer van 2013, belande in het ZH waar ze dachtte aan een longembolie dus moest gelijk stoppen met de pil. waar ik nooit last van gehad had tijdens me menstruatie kreeg ik toen dubbel terug… pfffff heftige menstruatie met hevige bloedingen(om het kwartier verschonen,zitten en slapen op een dikke handdoek) dit was meestal 3 dg en de rest was normaal. tot 4 mnd geleden…… ik sloeg een menstruatie over en daarna bleef ik tot een paar wk geleden altijd ongesteld. diverse malen de huisarts geraadpleegd en na vele belletjes toch besloten weer aan de pil te gaan. ben 4wk geleden weer beginnen slikken hiervan en heb nu de 1e ‘menstruatie’ week… en heb minder bloedverlies maaar meeeega veel pijn in me rug en buik (lijken wel weeen) het is nu al 2 dg en 2 nachten vreselijk en slik veel paracetemol en diclofinac heeft iemand een tip voor me want dit is niet te harden !!! 🙁

  • Even in reactie op “Ikke” (16 maart 2015 9:09:40 at 09:40)… Ik denk dat je, mocht je er nog steeds over nadenken en veel mee bezig zijn, dat dit artikel wellicht interessant voor je is: http://www.degroenemeisjes.nl/stoppen-met-de-pil/

 11. Heey. Als ik ongesteld ben heb ik. Zoo veel pijn. En niet alleen maar pijn. Ook moet ik overgeven. En. Duizelig heid. En. Heb al.iphrofun. Al op. Ben 20 jaar

  • Magnesium zou kunnen schelen, net als andere voedingssupplementen, bijvoorbeeld vitamine D. Ibuprofen is rommel trouwens en verstoort juist de hormonen. Kan handig zijn om bijvoorbeeld naar een natuurgenezer te gaan om te kijken wat je eraan kan doen.
   Heb het vroeger ook gehad, overgeven en diarree tegelijk en ik viel een paar kilo af en vreselijke pijn maar het kan een symptoom zijn dat je bijvoorbeeld wat stoffen tekort komt. Voeding is ook belangrijk, weinig koolhydraten.

 12. Metooooo !!! Ik ga kapot, word s”nachts wakker of smorgens heel vroeg door de pijn.. slapen werkt niet ivb pijn onderug

 13. Ik gebruik de anticonceptiepleister, die werkt best goed tegen heftige krampen. Maar sinds ik (door angst en paniek) het antidepressivum paroxetine slik, zijn de krampen nog minder geworden. Wel een mooie bijkomstigheid.

 14. wat is beter te doen als je menstruatiepijn hebt liggen of zitten??

 15. Hoi, Ik denk dat ik niet goed antwoord heb Gekregen op mijn vraag. Hij was wat kan je doen bij menstruatie klanten? (Een kruik op me buik werkt niet) een bad soms maar ik kruip hellemaal in van de pijn alsof het weeën zijn die op komen, maar Wat niet kan wand ik ben niet zwanger. Het galmt hellemaal door tot aan me maag. Mijn darmen borrelen ook veel. Ik wilde weten wat je daar tegen kan doen?

  • Ja, de kans is groot dat het endometriose is. Even voor een controle naar de gynaecoloog. Ik had ook zoveel pijn, en iedere maand ‘uitvallen’ is echt niet gezond!
   Ik slikte veel pijnstillers (dubbele aleve feminax of een paracetamol +ibuprofen hielp nog wel eens) zolang je dit maar consequent blijft slikken, echt een wekker voor zetten!

   Maar nu heb ik een spiraaltje, het plaatsen was hels, maar nu ben ik er de komende 5 jaar vanaf, en ik denk nog heel vaak aan hoeveel opluchting en rust dit geeft

  • Ben meer van de oorzaken aanpakken. is toch een symptoom dat er iets niet goed zit, ook emotioneel trouwens. Vroeger doodziek en dagen plat maar nu weinig last. zijn bijvoorbeeld wel bepaalde voedingssupplementen maar een lichamelijke oorzaak kan je beter uitsluiten en misschien toch naar de dokter. wat je darmen en menstruatiepijnen betreft. veel mensen komen magnesium tekort, wel de goeie verbinding, geen magnesiumoxide.

 16. Ik heb al alles uit geprobeerd niks dat helpt hatelijk

 17. Op http://www.endometriosedieet.nl staan nog wel goede tips.

 18. hoi,

  als ik ongesteld word voel ik dat al ruim 2 weken van te voren.
  en als het begint dan voel ik hoofdpijn mega erge buikpijn rugpijn slappen armen en pijn bij mn stuitje. herkennen jullie de pijn bij jullie stuitje?

  en hebeen jullie nog tip voor alle narigheid?(ik slik wel ibuprofen)
  ik ben 12

  • Hoi Rosanna,
   Ik had dat ook, maar toen op mijn 14e. De kans is groot dat je endometriose hebt. Het beste is om even bij de arts langs te gaan.
   Tegen mij werd er gezegd dat ik de pil moest gaan slikken, dan weet je precies wanneer je ongesteld wordt. Je kunt ook de pil doorslikken.

   De pil is ervoor om te zorgen dat je niet zwanger wordt. Je slikt 3 weken lang 1 pilletje per dag, en dan stop je een week. In die week ben je ongesteld.
   Maar je kunt ook de pil doorslikken en niet een week stoppen. Dan word je dus niet ongesteld. Ik deed dat jaren lang, dan werd ik 1x in de 3 maanden ongesteld. Nu ben ik 20 en heb ik een spiraaltje, maar daar ben je nog wat te jong voor denk ik.
   Je kunt het even bespreken met je ouders en de dokter, het is echt niet goed om zoveel pijn te hebben.

   Veel succes en sterkte, ik heb jaren lang zoveel pijn gehad, ook overgeven en flauwvallen en bij mij is het ook goed gekomen. Dus bij jou komt het ook goed!

   • Is de vraag of het altijd endometriose is. Veel vrouwen hebben te maken met oestrogeendominantie, een belangrijke factor ook bij endometriose. De pil verstoort het hormoonevenwicht nog verder, verstoort de hele biochemie van je lijf en kan ergere klachten op langere termijn geven. Er zijn best natuurlijke middelen, alleen is het vaak even zoeken.

 19. Normaal heb ik altijd een pijnlijke menstruatie en andere kleur bloed verlies dan deze keer . Ik wil graag weten wrm heb ik dit keer bijna geen pijn en minder bloed verlies .

 20. Probeer dr.schüssler magnesium nr.7 eens (of vergelijkbaar, niet die neppe van de HEMA maar via een gezondheidswinkel)als je krampen hebt . Even Googlen hoe te gebruiken. Het is voor mij echt een wondermiddel!
  Ik heb al jarenlang pijn bij de menstruatie, tot flauwvallen aan toe. Daarnaast altijd moe-moe-moe, last van depressieve periode’s en weinig zin om iets te ondernemen.
  Nu zuig ik deze pilletjes 1 week op voorschrijven van mijn mesoloog en ik merk verschil. Eergisternacht werd ik wakker van buikpijn, baalde gelijk. Maar na 7 pilletjes laten smelten in de mond ben ik zo weer in slaap gevallen en werd ik de volgende dag uitgerust wakker!
  Ben ook minder moe, en dat is best fijn voor iemand van 32 die normaal altijd een middag-dutje moet doen!

 21. Ik ben nu net wakker geworden van de pijn. Ben net s’nachts ongesteld geworden.. Lig nu met een hoop buikpijn in bad dat helpt wel een beetje..

 22. Ik heb mega veel last van mijn buik, als ik in mijn bed lig en het is bijna weg draai ik me nog een keer om en begint alles weer opnieuw

 23. mijn zus colombinea is dagenlang van pijn in haar bed. ze eet weinig tot bijna niets. heel vervelend

 24. Niks helpt en elke keer super veel pijn dat ik niks anders kan dan op bed liggen. Alles wat op internet staat helpt niks bij mij

 25. Daphne je bent dan net als me zus. hoe oud ben je ? en waar woon je ? in welk land / ben je al naar de dokter geweest ? succes !!

 26. Ik ben 21 jaar en heb al sinds mijn 12e last van hevige baarmoederkampen. Contract op een baantje is zelfs een keer niet verlengd omdat het niet erged werd als een echte ziekte. Toets op school niet kunne maken en overgegeven op het schoolplein. Ik begon met paracetamol, toen ibuprofen, aleve feminax, diclofenac, naproxen maar niets hielp. Op 18-jarige leeftijd viel ik flauw in het openbaar en dat was voor mij de reden om de pil te proberen (die ik al die jaren wou vermijden). Het hielp en ik voelde minder pijn, ik kotste niet meer en ik was niet hele dagen ziek. Nu merk ik wel dat ik nog wel pijn heb. Ik ga op zoek naar natuurlijke geneesmethodes 🙂 het gaat me lukken en dan deel ik het.

 27. Hoi ik ben een meisje van 14 en ik ben heel erg duizelig en moe maar als ik ga slapen kom in niet in slaap en slaap pillen helpt niet wand dan tinteld mijn hoofd en hetvoeld niet lekker HELLPP!!!!

  • Probeer eens warme melk. Verder kun je over het algemeen niet goed slapen als je je spieren aanspant of als je blijft denken aan de pijn. Probeer eens te kijken naar gezonde manieren om sneller in slaap te komen.

 28. Ook ik heb enorm veel last van mijn menstruatie. Hoofdpijn, misselijk, flauwvallen, uitstralen van pijn, van buik naar onderrug naar heupen en zelfs naar m’n nek. Gevoelige borsten, vocht vast houden, noem maar op. Heb veel dingen geprobeerd.ook de pil. Maar had totaal geen effect. M’n menstruatie breekt daar dwars doorheen, alsof het een compleet eigen leven leidt. Naar huisarts en gynaecoloog geweest. Vermoedt wordt endometriose. Maar om dat zeker vast te stellen moet je een kijkoperatie ondergaan. Voordat ik dat traject in ga, werd mij aangeraden, toch nog een paar andere dingen te proberen. Het enige wat ik niet geprobeerd heb, qua hormonen, is een spiraal. Wie weet een oplossing. Pfffff, vrouw zijn valt niet mee. In mijn volgende leven word ik een man 😀

  • Er zijn wel dingen die je zelf kan doen en genoeg informatie over te vinden op internet. Voeding aanpassen kan schelen, wat voedingssupplementen als magnesium (maar geen magnesiumoxide), teunisbloemolie, vitamine D, bepaalde kruiden kunnen helpen, acupunctuur, progesteroncrem kan enorm schelen. Zelf ernstige klachten gehad en nu nauwelijks meer. Beste is om te kijken wat bij jou past. Belangrijk is om ook naar het emotionele stuk te kijken. Electromagnetische velden kunnen ook verstoren werken trouwens.

  • Een update op mijn verhaal: geen spiraal genomen. Na een Second opinion op te hebben gevraagd bij een andere gynaecoloog, een MRI scan gedaan. Waaruit is gebleken dat ik endometriose heb. Er zaten vlekjes door heel m’n onderbuik heen. Dus een kijkoperatie ondergaan en alles laten verwijderen. Geslaagde operatie en is me alleszins mee gevallen, maar omdat het chronisch is, moet ik wel aan de anti conceptie. Mooi is dan wel, als ik dan ongesteld word, ik niet zoveel last meer heb. En dat is me alles waard. Ik heb een Second opinion gevraagd, omdat ik merkte dat de pijn steeds beetje bij beetje erger is geworden. ( van nauwelijks last naar niet meer rechtop kunnen staan en flauwvallen) en benieuwd was naar de mening van een andere gynaecoloog. (Twee weten immers meer dan 1) Ik denk dat dat wel cruciaal is om dat voor jezelf in de gaten te houden. Iedere menstruatie is per persoon verschillend. Maar op het moment dat het voor jezelf duidelijk wordt dat erger wordt, is het zeer verstandig om samen met een gynaecoloog te zoeken naar de oorzaak.

 29. Meer alde rust nemwn naar wat er ook bij mowt is je heb dan veel trek in iets zoet

 30. Conny BeaumontMenstruatiepijn kan erg hinderlijk zijn says:

  het enige wat ik heb te melden is dat veel mensen in een chemische wereld leven,slik maar genoeg troep en jullie komen er wel achter.we moeten terug naar de tijd v vroeger,mensen aten en drinkten gezonde dingen ,tegenwoordig worden we vergiftigd door fabrikanten wat alleen maar troep maken,denk na……..

  • En wat te denken van allerlei elektromagnetische velden. Toen ik eind vorige eeuw een opleiding deed en meestal in het computerlokaal, werd ik een vaatdoek als ik ongesteld werd.
   Heel vroeger toen ik op een bed met metalen bedbodem sliep, al realiseerde ik me dat jaren later pas, verergerde dat waarschijnlijk de klachten.
   Maar in een tijd waarin wifi heel normaal is en we weinig contact met de natuur hebben worden dit soort dingen gewoon weggewoven.

  • Naar wat ik van de verhalen hoor hadden mijn moeder, grootmoeders etc net zo goed flink last van de menstruatie. Vaak werd het afgedaan als het hoort erbij, leer er mee leven………….. Wees blij dat er nu mogelijkheden zijn om er mee te leven of tenminste het te verbeteren.

 31. ik ben 13 jaar (bijna 14) en zit nu thuis op mijn kamer ben ongesteld en ziek tegelijk jeee
  ik heb last van rug pijn maar een paracetemol duurt zo lang voordat het werk daarom gebruik ik nu advil/adivil (weet niet precies) het helpt in ieder geval super

 32. Meestal als ik ongesteld bent geworden ga ik bloedkotsen. Hoe kan dat eigenlijk? Maar ik heb wel gewoon gegeten maar dat gebeurd na het eten.

 33. De menstruatiepijn pillen aleve feminax helpen ook vaak

 34. Ik ben 28 jaar en ben sinds mijn eerste menstruatie vreselijk ziek. Dagen op bed met hevige buikpijn, rugpijn, stralingen naar benen, neiging tot overgeven en flauwvallen en huilaanvallen. Ook hevige bloedingen. Ik heb 10 jaar de nuvaring gebruikt wat aanzienlijk hielp, echter sinds 2 jaar gestopt want het is zo slecht voor je lichaam maar gohhh..ik betaal de prijs iedere maand! Getest op endometriose, maar heb dit niet. Je kan dus wel degelijk gezond zijn maar gewoon doodziek. Dus wat helpt afgezien de pil? Smeer talval/tijgerbalsem op rug, ga op buik liggen en vraag je moeder / vriend op je onder rug te zitten. Of leg wat gewichten erop om druk uit te oefenen. Slik gehele maand magnesium extra. Kruik/warmtekussen/kachel op rug (zelfs filmpje kijken en leg warme pc op je buik helpt!). Liggen in foetus houding en niet bewegen. Qua medicijnen slik ik van alles van pijnstillers, het is beetje proberen wat bij jou helpt (bij mij vrij weinig). Voor de rest toch maar onder de dekens en hopen dat het gauw overgaat. Velen zeggen dat na je eerste kind alles soepeler wordt,…dat zullen we ooit wel zien dan! 😉

 35. het is nu 7 uur en heb verschrikkelijke pijn in baarmoeder maar ook heel veel diaree ik probeer het zo veel mogelijk binnen te houden. ik ben namelijk slapen bij mijn oma. en ben pas 12. en mijn ouders zijn niet in de gelegenheid om even langs te komen. dus moet het maar met een bed en een deken doen? kan iemand me helpen? wat kan ik het beste doen tegen de pijn? en ik heb zeker nog een kinderwens. en ik weet niet precies wat de pil inhoud… als ik maar van deze verschrikkelijke pijn af kan komen!!!

  • Ik ben 31 en was vanaf mijn 15e aan de pil. Omdat ik daar graag mee wilde stoppen i.v.m. hormonen ben ik nu 3 maanden van de pil af. Dit is mijn tweede menstruatie sinds ik ben gestopt en lig op de bank met mega kramp. Met pil had ik nooit ergens last van. Ik vergat het soms zelfs…. Nu voel ik het al anderhalve week van tevoren aankomen met pijn en opgezette borsten en misschien iets emotioneler. Maar toen ik vanmorgen wakker werd verging ik van de pijn. Nouja pijn…..het is een soort raar gevoel tussen baarmoeder en darmen. Kramp in baarmoeder en voel me erg slap. Ik kan lastig rechtop blijven staan en mijn benen zijn erg slapjes. Daarnaast moet ik elke keer naar de wc.
   Wat een kutgevoel (dat woord is hier wel op z’n plaats toch?)!! Als ik dit had geweten was ik wel aan de pil gebleven…

 36. Ik kan niet slapen door de pijn :'(
  help aub!!!
  ik weet niet wat te doen ik heb zoveel pijn :'(

 37. Hallo, ik ben nu ongesteld en heb al 6 paracetamollen geslikt van 500 mg per tablet, en het stilt mijn pijn maar niet ik kan niet normaal zitten van mn pijn ik zit de hele tijd te rollen en te huilen, wat zijn jullie tips wat kan ik doen?

 38. Een ORGASME helpt, ben ik achter.

  Al meer dan 1,5 jaar heb ik last van hele erge menstruatiepijn. Dit is meestal één dag, een paar uurtjes. Dan voel ik me zo doodziek.

  Her en der heb ik al gelezen dat een orgasme kan helpen en ik ben er inmiddels achter dat dit voor mij ook werkt: ik word niet meer zo ziek.

  De truc is om bijvoorbeeld de avond voordat je heftige dag komt je partner aan te sporen tot seks ^^ of jezelf zo ver te brengen. Op het moment dat je pijn al heftig is heb je natuurlijk geen zin meer in seks, dus dat moet je voor zijn. Sowieso, ook met lichte krampjes en überhaupt ongesteldheid ben ik er vaak niet voor te porren, maar inmiddels zet ik mezelf er toe omdat ik weet dat het zeer verlichtend werkt.

  Nooit gedacht dat dit mijn probleem zou oplossen, maar stukken beter dan pilletjes enzo natuurlijk!

 39. hallo,
  ik ben een meisje van 14 jaar en ben op mijn 12 voor het eerst ongesteld geworden. De eerste keren had ik niet zo veel pijn. maar later werd het heel erg. Toen heb ik nooit meer heftige pijn gehad dat ik niks meer kon doen. Maar nou ben ik vanochtend weer ongesteld geworden, en opeens heb ik weer die pijn dat ik niks kan doen!! Ik heb ook zo’n leeg gevoel in mijn buik, terwijl ik net nog heb gegeten. Ook heb ik barstende koppijn, en kom ik geen 5 meter vooruit zonder dat ik in elkaar duik van de pijn. Ik heb al ontzettend veel geprobeerd, maar niks helpt!! aan de pil is geen optie, mijn ouders vinden me te jong. Heeft iemand tips???

 40. Heel veel vitamine D!

  als je een laag vit D.-peil hebt heb je nl. veel meer last.
  Laat het testen bij je arts (en zorg dat je arts op de hoogte is- de minimumeisen zijn nl onlang weer naar boven bijgesteld/ wat artsen vaak niet eens weten!)
  Ik wil nog steeds elke maand een week lang gewoon dood om maar van de pijn, krampen, braken, flauwvallen en diarre af te zijn, maar het helpt iig wel een beetje. 😉
  ( al ruim 30 jaar alles al geprobeert, het grote voordeel: je ontgroeit het ooit….)

 41. ik had een keer enorm veel mestruatiepijn en het enige wat werkte is proberen een half uur een soort power nap te doen. het werkte enorm bij mij!

 42. Wat mij verbaasd is dat nog steeds niemand het heeft over wat mij betreft de allerbeste oplossing…….Het laten laseren van je baarmoederwand. Ik heb het 10 jaar geleden laten doen in het ziekenhuis in Almere en volgens mij heet het Nova Sure ofzo. Er gaat een wereld voor je open met het oog op menstruatiepijn en bloedverlies. ik zou zeggen ga het onderzoeken , je doet jezelf en je omgeving veel plezier. Deze behandeling kan alleen als je geen kinderwens (meer) hebt.

 43. Hallo,
  Ik ben 12 jaar en heb avendtoe wat slijm in mijn onderbroek ben ik dan ook ongesteld? En ik heb veel last van mijn buik en rug.

 44. Dames, probeer eens of Traditionele Chinese Geneeskunde jullie kan helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acupunctuur, shiatsu of Chinese kruiden.
  Ik behandel veel vrouwen met allerlei menstruatieklachten met shiatsu en Chinese kruiden en in alle gevallen treed er verbetering op!
  TCG pakt het probleem bij de basis aan, waardoor de oorzaak wordt weggenomen. Dat is een groot verschil met de westerse geneeskunde die eigenlijk de symptomen behandelt. Het is zeker de moeite waard…

 45. Hallo allemaal , ik ben 15 en heb erg veel last van buikpijn met mijn menstruatie!.Ik neem soms perdofemina maar de eerste dagen van mijn menstruatie is dat zo uitgewerkt… Ook heb ik een zwakke maag waardoor ik niet graag medicatie neem voor het slapengaan enzo.
  Zou de pil helpen en kan ik dit al op 15jaar nemen ? Ben trouwens net 15geworden dus niet bijna 16….
  groetjes Lissa

 46. Ik stond scheef waardoor me menstruatie ook 100 keer erger voelde. Nu ging ik naar een meneer toe die heb me gekraakt en recht gezet en hij maseerde me naarmoeder wand die zat verkleefd. Ook heeft hij getrokken aan me grote teen en als ik krampen had moest ik me polsen zover mogenlijk omknappen naar vooren. Magnesium helpt heel goed tegen pijnlijke spieren. Ik lag eerst ook te huilen van de pijn 3dagen lang en nu. Ik kon gewoon te werk! Ik heb er baat bij.

 47. Melissa Lubbers says:

  Had ik vroeger erg veel last van. Buikpijn straalde naar mijn onderrok, Aléve Feminax geprobeerd en ging wel. Maar sinds dat ik de mirena heb mis ik die pijn totaal niet
  Echt heerlijk

 48. hey ik ben 14 en had eerst bijna nooit pijn met ongesteld zijn maar de laatste 2 keer opeens echt heel heftig en ben nu ook ongesteld en ik zit zelf in de proefwerkweek op school en kon me vandaag gewoonweg niet concentreren en de pil ga ik echt niet slikken want ik ben echt doods bang voor pillen. dus vroeg ik me af op ik niet gewoon iets van paracetamol kon slikken of zo? want die heb ik namelijk al voorgeschreven gekregen van de dokter voor mijn migraine en nee het zijn gewoone smelt paracetamol tablette dus ik weet niet of dat zou helpen of niet

  • Ja, paracetamol kan je gewoon proberen. Volgens mij mag je daarvan 6 per dag. De dokter adviseerde mij ook Naproxen te nemen, dit slik ik wanneer het echt onuitstaanbaar is. Kan je gewoon bij de drogist halen. Misschien eerst aan de dokter vragen of dit ook wat voor jou is.

 49. IK HEB ZOVEEL PIJN

Waar denk jij aan na het lezen van dit artikel?


VGZ Mindfulness

Levensstijl monitoren: Hot and hAPPening

Zorgverzekeraars stimuleren ons om meer aan onze gezondheid te werken. Dat is … [Lees verder...]

Record carbidbusschieten.

Hoe kun je veilig Carbidschieten?

Het aantal carbid-knallers is sinds de nieuwe vuurwerkwet explosief gestegen. Het aantal (ernstige) ongevallen is daardoor helaas ook toegenomen: van … Lees meer ...

trombose, pil

Diane-35-pil tot 2012 regelmatig voorgeschreven als anticonceptie

De ene huisartsenpraktijk schreef de Diane-35-pil tot 2012 vaker voor als anticonceptie dan de andere, terwijl de pil daarvoor niet was geregistreerd, … Lees meer ...

hardlopen

Hoe gevaarlijk is het lopen van een marathon?

Bij de Dam tot Damloop in 2014 liep een 24-jarige student over de finish, sprak nog wat met Rode Kruis-medewerkers en stierf. Waarschijnlijk aan een … Lees meer ...

suiker

Albert Heijn gaat strijd aan met suiker

Supermarkt Albert Heijn gaat de strijd aan met suiker. Vanaf eind dit jaar zullen honderd producten van het eigen merk in de schappen liggen die … Lees meer ...

patientenorganisatie

Natuurgenezers beginnen patientenorganisatie

Een aantal mensen rond de Hogeschool voor Natuurlijke Gezondheid in Meppel heeft de Stichting Trikolon opgericht, naar eigen zeggen de eerste … Lees meer ...

obesitas, dik, eten, voeding, overgewicht

Waarom houden we zo van ongezond eten? Obesitas behandelen als verslaving.

Obesitas wordt meestal behandeld door artsen en diëtisten. Maar ernstig overgewicht is veel meer een gedragsprobleem en hoort thuis in de … Lees meer ...

datingsite, daten, verstandelijke beperking

Ook ouders lijden onder cyberpesten. Psychische gevolgens zijn groot

Regelmatig duiken in de media berichten op over jongeren die elkaar via het internet pesten. Meest kenmerkend voor deze ‘nieuwe’ vorm van pesten, … Lees meer ...

antibiotica, pillen,

Meer inzicht in falen plasmedicatie bij hartfalen

Meer dan 90% van de patiënten die met hartfalen in het ziekenhuis worden opgenomen, krijgt plasmedicatie voorgeschreven om overtollig vocht kwijt te … Lees meer ...

2013-12-16 17:26:20 DEN HAAG ILLUSTRATIE - Een jeugdhulpverlener in gesprek met een meisje. ANP XTRA ROOS KOOLE

Nasi met tranen en een happy bubble op bestelling – Column Autisme

Ineens, boven de nasi, komen de tranen. Ik lees een interview in een vrouwenblad met Dinand Woesthoff en zijn vrouw Lucy. In 2004 overleed Guusje … Lees meer ...

afspraken antonius ziekenhuis

Afspraken Antonius Ziekenhuis Emmeloord en Sneek kunnen online gemaakt worden

Inwoners van Zuidwest-Friesland en de Noordoostpolder kunnen op www.mijnantonius.nl via één website toegang krijgen tot informatie over zorg thuis of … Lees meer ...

Tag description
%d bloggers liken dit: