Zorg

Slokdarmkanker. De behandeling en het vooruitzicht. Voorlichting kan levens redden

Het aantal patiënten met slokdarmkanker is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Goede voorlichting kan levens redden, meent de Maag Lever Darm Stichting. 

slokdarmkanker

Endoscopie (fbron: YouTube)

Ieder jaar krijgen 1900 Nederlanders – vooral mannen – slokdarmkanker. De ziekte begint heel sluipend en de eerste signalen zijn vaag. Als de dokter wordt ingeschakeld wanneer de klachten ernstiger zijn, kan het al te laat zijn. Want behandeling gericht op genezing is alleen mogelijk als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Voorlichting

Voorlichting over de risicofactoren en de eerste verschijnselen is daarom van groot belang. ,,De risicofactoren zijn roken, overmatig alcoholgebruik, overgewicht en zuurbranden. Toch hoeft niet iedereen die ’wel eens’ last heeft van brandend maagzuur meteen bang te zijn voor slokdarmkanker’’, zegt maag-darm-leverspecialist Klaas van der Linde van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

,,Pas bij hardnekkig brandend maagzuur, dat ondanks zuurremmers blijft voortduren, is het goed om de vinger aan de pols te houden. Als maagzuur namelijk veelvuldig uit de maag terugstroomt, kan het slijmvlies in de slokdarm op den duur blijvend beschadigd raken.’’

Alarmbellen

,,De alarmbellen moeten zeker rinkelen bij zuurbranden in combinatie met gewichtsverlies en voedsel dat af en toe blijft hangen in de slokdarm’’, vertelt de arts. ,,Als voedingsmiddelen, zoals vlees, aardappelen of brood regelmatig blijven steken en alleen met een paar keer slikken zijn weg te krijgen, kan dit een teken aan de wand zijn. Het is verstandig om bij deze eerste klachten al naar de huisarts te gaan en niet te wachten tot ook zachte voeding problemen oplevert.’’ Want de ziekte gaat in snel tempo verder.

De slokdarm

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer 30 cm lang. Zodra we eten doorslikken komt het in  de slokdarm. De slokdarm is in feite een soort transportkanaal. Het eten wordt door de spieren in de slokdarmwand naar de maag geduwd. Op de overgang van slokdarm naar maag zit een sluitspiertje. Het gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm naar de maag gaat. Daarna gaat het weer dicht. Hierdoor stroomt voedsel en maagsap uit de maag niet voortdurend terug in de slokdarm.

Wat is slokdarmkanker?

We spreken van slokdarmkanker als er ergens in de slokdarm een kwaadaardige tumor ontstaat. Slokdarmkanker is een vorm van kanker die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Hoogstwaarschijnlijk speelt een ongezond leefpatroon hierbij een belangrijke rol. In Nederland wordt slokdarmkanker jaarlijks bij zo’n 1900 mensen vastgesteld. Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen die slokdarmkanker krijgen zijn ouder dan 50 jaar.

Soorten slokdarmkanker

Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. Een tumor kan ontstaan uit verschillende cellen uit de slokdarmwand. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Plaveiselcelcarcinoom Deze tumor ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen, die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Plaveiselcelcarcinomen ontstaan meestal boven in de slokdarm.
  • Adenocarcinoom Deze tumor ontstaat uit klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Dit is een slokdarm, waarvan het weefsel blijvend is veranderd.

Behandeling

,,Patiënten die naar ons worden verwezen, kunnen wij in ongeveer de helft van de gevallen nog behandelen. Voor de andere helft is behandeling gericht op genezing al niet meer mogelijk.  De tumor is dan al te groot of er zijn al uitzaaiingen.’’

Endoscopie

Een endoscopisch onderzoek – waarbij een minicamera aan het uiteinde van een slang via de mond in de slokdarm wordt ingebracht – is de eerste stap bij het stellen van een diagnose.

Slecht nieuwsgesprek

Bij de verdenking van kanker komen de maag-darm-leververpleegkundigen oncologie in beeld. ,,Wij zijn aanwezig bij een slecht nieuwsgesprek. Hierna is er bij ons aanvullende aandacht voor emoties van de patiënt en eventuele vragen’’, zegt Jolanda Bonsma. ,,Daarnaast schakelen wij meestal een diëtist in voor gezonde en energieverrijkte voeding, omdat het van groot belang is om de patiënt in conditie te houden.’’
,,Wij zijn de spin in het web tijdens de onderzoeksfase en bij niet behandelen. Bij chirurgische behandeling, bestraling of chemokuren zorgen wij voor een overdracht aan een collega-oncologieverpleegkundige.

Aanspreekpunt

Op deze wijze heeft de patiënt altijd een aanspreekpunt en weet hij wie dat op welk moment is. Ook zorgen we ervoor dat hij nergens onnodig lang moet wachten op een onderzoek.’’ Kortom, de verpleegkundigen regelen de logistiek rondom de diagnosefase.  Van der Linde: ,,Dankzij de inzet van deze speciale verpleegkundigen is de patiënt beter af. En de behandelend arts heeft weer tijd voor andere patiënten.’’

Operatie

Hij vervolgt: ,,Afhankelijk van het type kanker kunnen we een klein stukje of de hele slokdarm wegnemen. Dit laatste betekent een zware operatie: twee chirurgen zijn de hele dag met één patiënt bezig.’’

Bij deze operatie wordt de maag tot een langgerekte buis vervormd en vastgehecht aan een overgebleven stukje slokdarm in de hals. Na een herstelperiode is zelfstandig eten weer mogelijk, zij het in kleine porties.

,,Ook kunnen we uitwendige en/of lokale bestraling in de slokdarm (brachytherapie) in combinatie met chemotherapie toepassen. Met deze combinatie wordt inmiddels al redelijk veel succes geboekt. Ondanks maximaal behandelen is slechts minder dan 15 procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven. Cijfers die wellicht omhoog gaan als we het publiek alerter maken op de eerste signalen.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht