Zorg

Allergisch voor huisstofmijt. Wat kun je doen?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Deze stoffen, die altijd een soort eiwit bevatten, worden allergenen genoemd. Allergieklachten variëren van neusverstopping, niezen, snotteren en tranende ogen tot jeuk aan ogen, neus en keel.

huisstofmijt

Uitvergroot lijkt de huisstofmijt op een monster. Foto: Dagblad van het Noorden

Wat is huistofmijt

Huisstofmijt, een minuscuul spinnetje dat in alle Nederlandse huizen voorkomt. Het beestje leeft vooral in huisstof en voedt zich voornamelijk met huidschilfers. Het beestje gedijt goed in een warme, vochtige omgeving waar veel huidschilfers zijn, zoals in matrassen, kussens en vloerbedekking. Het bed is de favoriete verblijfplaats van huisstofmijten. ‘Hoewel deze spinnetjes het hele jaar voor overlast kunnen zorgen, neemt hun aantal in de herfst toe. En daarmee ook de klachten’, verduidelijkt KNO-arts John van Loosen van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. 

Wat te doen bij allergie?

Wie allergisch is voor deze ongenode gast wordt geadviseerd zijn woning te saneren (lees: het zoveel mogelijk vrijmaken van de huisstofmijt). ‘Vervang vloerbedekking door gladde vloeren, zoals parket of zeil en maak die dagelijks schoon. Zorg verder voor een droge slaapkamer door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten.’ Hypoallergene matrassen en matrashoezen voorkomen dat de uitwerpselen van de huisstofmijten worden ingeademd en heftige allergische reacties veroorzaken.

Tips voor allergische kinderen

  • Om aanwezige huisstofmijten te doden, moeten beddengoed en gordijnen op 60 graden Celsius worden gewassen. Dat laatste geldt eveneens voor knuffels. ‘Door deze vervolgens 24 uur in de diepvries te leggen, dien je de huisstofmijt de genadeklap toe’, verzekert Van Loosen.
  • Huisdieren zoals honden en met name katten kunnen eveneens allergische klachten veroorzaken. Vaak zit er niets anders op dan een nieuw baasje te zoeken voor de trouwe viervoeter.
  • Voor wie die stap te drastisch vindt, heeft Van Loosen een praktisch advies. ‘Houd de hond of kat in ieder geval buiten je slaapkamer. ’

Onderzoek

Als deze preventieve maatregelen te weinig effect sorteren, is het verstandig om bij de huisarts aan te kloppen. Op basis van de klachten kan de patiënt worden doorgestuurd voor bloedonderzoek of een huidpriktest, ook wel krasjestest genoemd. Afhankelijk van de uitslag kan de huisarts medicatie voorschrijven in de vorm van een (ontstekingsremmende) neusspray.

Wanneer de klachten blijven bestaan, wordt de patiënt doorverwezen naar een KNO-arts. ‘Wij kijken nog specifieker naar de reactie van allergenen en onderzoeken of er ook sprake is van andere vormen van overgevoeligheid. Denk aan astma- en voedselallergie’, verduidelijkt Van Loosen.

Vervolgonderzoek

Omdat allergie verschillende oorzaken kan hebben én vooral onder jongeren voorkomt, werken de Sneker KNO-artsen (dr. Van Loosen, dr. Stipkovits en dr. Knegt) nauw samen met de kinderartsen, longartsen en dermatologen. ‘Deze bundeling van kennis leidt tot een betere kwaliteit van zorg.’
Is de traditionele behandeling van allergie vooral gericht op symptoombestrijding, inmiddels wint hypodesensibilisatie steeds meer terrein. ‘Dit is een soort vaccinatieprogramma waarbij de patiënt een steeds hogere dosis allergenen krijgt toegediend. Met als gevolg dat de gevoeligheid voor bepaalde allergische stoffen vermindert of zelfs geheel verdwijnt. In dat laatste geval is de patiënt daadwerkelijk genezen van zijn allergie.’
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht