Zorg

Hoofdhuidkoeling tegen haarverlies. Hoe werkt het?

Door hoofdhuidkoeling bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan kan haaruitval verminderd of voorkomen worden. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een positieve instelling bij patiënten.

hoofdhuidkoelen

Internist Peter Nieboer van het Wilhelmina-ziekenhuis in Assen geeft een demonstratie op een van de verpleegkundigen. Foto: Dagblad van het Noorden

Haarverlies bij chemotherapie

Haarverlies is zonder twijfel een van de meest ingrijpende bijverschijnselen van chemotherapie. Hoewel de haaruitval tijdelijk is, is dit voor het merendeel van de patiënten zeer belastend. De verandering van het uiterlijk door haaruitval is erg ingrijpend en kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Haarverlies maakt het ook voor de buitenwereld zichtbaar dat iemand ziek is.

Effect van hoofdhuidkoeling?

De effecten van hoofdhuidkoeling zijn persoonsafhankelijk en de resultaten zijn mede afhankelijk van de soort chemotherapie. Tijdens de behandeling worden vooral de eerste 10 tot 15 minuten vaak als koud en onaangenaam ervaren, maar daarna treedt gewenning op en wordt hoofdhuidkoeling door de meeste patiënten goed verdragen. De behandeling is succesvol als de patiënt zo tevreden is met het haarbehoud, dat het dragen van een pruik of andere hoofdbedekking niet meer nodig is.

Hoe werkt de hoofdhuidkoeler?

De hoofdhuidkoeler is een kap die op uw hoofd wordt geplaatst tijdens de toediening van chemotherapie. Deze kap is door middel van slangen verbonden aan een koelingsapparaat. Door het rondstromen van koelvloeistof van de kap naar het apparaat wordt de kap gekoeld tot
-5°C à -6°C. Je hoofd kan niet bevriezen, maar de kap verlaagt zo de temperatuur  van de hoofdhuid. Dit zorgt ervoor dat er minder bloedtoevoer is naar de haarwortels,  dus ook minder toevoer van cytostatica.

De chemotherapie kan de haarwortels dus minder goed bereiken. Daarnaast zorgt de koude ervoor dat de haarwortels minder toegankelijk gemaakt worden voor de schadelijke effecten van de chemotherapie.

Wat niet doen bij hoofdhuidkoelen

  • Op de dag van de hoofdhuidkoeling mag u geen haarlak gebruiken.
  • Haarspelden en oorbellen moet u te verwijderen.Heeft u heel dik haar of kroeshaar? Dan raden wij je aan om uw haar nat te maken voor de hoofdhuidkoeling.

Hoe werkt de kap?

De kap wordt op je hoofd  geplaatst, en eventueel vastgezet met wat gazen om direct contact van de hoofdhuid met de kap te voorkomen. Vervolgens wordt de juiste maat overkap over de kap getrokken. Het geheel moet goed aansluiten op uw hoofd.

De hoofdhuidkoeling start 30 tot 45 minuten voor de chemotherapie. Na het inlopen van de chemotherapie blijft de koelkap nog 45 tot 90 minuten op je hoofd geplaatst.  Dit is afhankelijk van het soort chemotherapie dat je krijgt. De hoofdhuid moet zowel voor als na de chemotherapie gekoeld worden. Dit betekent dat je gemiddeld anderhalf tot twee uur meer tijd kwijt bent per chemotherapiebehandeling.
Doordat de kap aan de machine is gekoppeld kun je niet vrij rondlopen. Als je naar het  toilet moet, kan de kap even van de machine losgekoppeld worden. Nadat je naar het toilet geweest bent, moet de kap weer direct aan de machine aangesloten worden.

Voor wie is hoofdhuidkoeling?

De hoofdhuidkoeling wordt alleen aangeboden aan patiënten die een niet te genezen vorm van kanker hebben. Dit omdat er een kleine kans bestaat dat de kankercellen tijdens de kuur beschutting gaan zoeken in de hoofdhuid waar de cytostatica niet komt, waardoor daar later alsnog tumoren zouden kunnen ontstaan. Cytostatica zijn de chemische middelen die worden toegepast om kanker te bestrijden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht