Zorg

Liesbreuk binnen een dag verholpen. Wat is een liesbreuk?

Patiënten met een liesbreuk worden voortaan volgens het ‘one-stopshop’- principe behandeld. ‘Diagnostiek, screening en operatie vinden op dezelfde dag plaats. De patiënt kan aan het begin van de avond alweer naar huis’, verklaart Daniël Hess, chirurg in het Antonius Ziekenhuis.

liesbreuk

Foto:www.liesbreukcentrumnederland.nl/

Deze werkwijze mag zeer patiëntvriendelijk worden genoemd. ‘De patiënt hoeft in plaats van drie keer nu nog maar eenmaal naar het ziekenhuis te komen. Dat is een stuk efficiënter en leidt tot aanmerkelijke tijdwinst’, verzekert chirurg Hess.

One-stop-shop

Omvoor one-stop-shop in aanmerking te komen, moeten patiënten aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Zo moeten ze ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 65 jaar, gezond zijn,
  • geen medicijnen gebruiken
  • niet onder behandeling van een medisch specialist staan.

Wie aan deze criteria voldoet, kan via de website www.liesbreukcentrumfriesland.nl de vragenlijst anesthesie invullen.

Behandeling liesbreuk

Een liesbreuk kan op twee manier worden behandeld: via de klassieke ‘open’ procedure of middels een endoscopische c.q. kijkoperatie.

Bij een open operatie wordt een snee in de buik gemaakt, waarna de zwakke plek met behulp van een kunststof matje wordt verstevigd. Zo’n kunststof mat is veilig en wordt goed door het lichaam geaccepteerd. ‘Deze ingreep kan onder lokale verdoving (zoals een ruggenprik) worden uitgevoerd’, licht chirurg Hess toe.

Kijkoperatie liesbreuk

Het is ook mogelijk om een liesbreuk door middel van een kijkoperatie te behandelen. Bij deze methode worden drie tot vier kleinere sneden in de buikwand gemaakt. Via deze gaatjes dirigeert de specialist instrumenten en een kleine camera naar de liesbreuk.

Ook bij een kijkoperatie maakt de chirurg gebruik van een kunststof mat. De voordelen van deze moderne ingreep zijn groot: patiënten hebben na de operatie minder pijn en herstellen sneller. Bovendien houden zij aan deze operatie vrijwel geen littekens over. ‘De enige beperking is dat niet iedereen voor een kijkoperatie in aanmerking komt.’

Wat is een liesbreuk?

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht