Zorg

Wat te doen bij een CVA? Wat is het verschil tussen hersenbloeding en herseninfarct?

Elk jaar worden circa 40.000 Nederlanders getroffen door een CVA, ofwel Cerebro Vasculair Accident. Vrij vertaald betekent dit ‘ongeluk in de vaten van de hersenen’, maar veel bekender is de term beroerte.

CVA

Foto: Archief DvhN

,,Bij een beroerte knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct)”, vertelt Anita Boreas, neuroloog in het Antonius Ziekenhuis.

Hersenbloeding of herseninfarct

In beide gevallen wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gebied te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. De gevolgen hiervan variëren van licht tot ernstig, de klachten kunnen van voorbijgaande aard of blijvend zijn. ,,Denk aan geheugenproblemen, vermoeidheid, spraakstoornissen, karakterveranderingen en verlamming”, verduidelijkt Grietje van Assen, verpleegkundig consulent Neurologie.

Direct 112 bellen

Om de gevolgen van een beroerte te beperken, moeten patiënten zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld. Grote vraag is hoe je een beroerte kunt herkennen.

Hoe is een beroerte te herkennen?

,,Wie getroffen wordt door een beroerte kan kampen met een verlamming van arm of been, een scheve mondhoek, slecht praten of verminderd gezichtsvermogen. De veronderstelling dat het na een nachtje slapen vast beter zal gaan, snijdt geen hout. ‘Time is brain’”, waarschuwt Boreas. ,,Afgestorven hersencellen groeien niet meer aan. Dat kan tot blijvende schade leiden.”

Wie bij zichzelf (of bij een ander) genoemde symptomen constateert, moet meteen 112 bellen.,,Hoe eerder we met de behandeling kunnen beginnen, hoe beter de herstelkansen.” Dit laatste geldt metnamevoor patiënten die getroffen zijn door een herseninfarct (verstopping van het bloedvat). ,,Als zij binnen 4,5 uur in het ziekenhuis zijn, kunnen we ze nog behandelen met een bloedverdunnend medicijn (trombolyse). Hiermee proberen we het stolsel op te lossen, waardoor de doorbloeding weer herstelt.”

Trombolyse

Wie met CVA-verschijnselen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Antonius Ziekenhuis wordt gebracht, wordt meteen door de neuroloog onderzocht. Die bepaalt – mede aan de hand van een CT-scan – of er sprake is van een beroerte en zo ja, of het een bloeding of stolsel (infarct) betreft. Alleen in dit laatste geval wordt het bloed van de patiënt (zo mogelijk) direct verdund (trombolyse).

Hierna worden patiënten meestal overgebracht naar de stroke-unit (een gespecialiseerde afdeling voor patiënten met een beroerte), waar belangrijke lichaamfuncties (zoals bloeddruk, polsslag en zuurstofgehalte in het bloed) continu worden gecontroleerd. Ook worden de patiënten uitgebreid onderzocht om de oorzaak van de beroerte te achterhalen en te behandelen.

Revalidatie

Al in het Antonius Ziekenhuis wordt gestart met revalidatie, zoals fysio- en ergotherapie. Door gerichte afspraken tussen alle partijen in de CVA-zorgketen is de ziekenhuisopname verminderd tot een week. Afhankelijk van hun toestand gaan patiënten vervolgens naar huis, een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Aanspreekpunt

Na de ziekenhuisopname blijven CVA-patiënten onder controle bij de verpleegkundig consulent Neurologie. ‘Samen met mijn collega Willie Boringa begeleid ik hen tot minimaal een jaar na ontslag. We beantwoorden vragen, verstrekken informatiemateriaal en geven leefstijladviezen. Wij vormen het aanspreekpunt, patiënten mogen ons altijd bellen.’

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht